Se aleg ardei graşi, proaspeţi şi neatinşi, se taie cotorul, se scot seminţele, se spală bine şi se lasă să se scurgă cu gura în jos. Se toacă varza mărunt, se frământă cu puţină sare până lasă zeamă, se adaugă mirodenii ca: morcov dat prin răzătoare cu găuri mari, foi de dafin, piper boabe şi chimen. Cu acest amestec se umplu ardeii care se aşează apoi bine îndesaţi în borcan. Deasupra se pune un rând de foi de ţelină. Se umple borcanul cu saramură - 40 g la litrul de apă. Borcanul se ţine în bucătărie pe timpul fermentaţiei, se vântură (agită bine) din două în două zile iar după acrirea verzei borcanul este dus în cămară sau în pivniţă. Pentru o ornamentaţie mai frumoasă, se pot prepara ardeii graşi verzi cu varză roşie şi ardei graşi roşii cu varză albă.
(Lucullus)