Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22862
De la 07 Ianuarie 2003
122908511

Arhiepiscopul Romanului si Bacaului a murit, cu cinci zile inainte sa implineasca 100 de ani

  • 4 November 2014, 23:00
Arhiepiscopul Romanului si Bacaului, Inaltpreasfintitul Eftimie, a incetat din viata marti, cu cinci zile inainte de implinirea varstei de 100 de ani, anunta Arhiepiscopia.
"Cu intristare in suflet si durere, Preasfintitul Parinte Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, alaturi de intregul personal administrativ al Centrului eparhial de la Roman, aduce la cunostinta ca in 4 noiembrie, la ora 12.00, in ziua de pomenire a Sfantului Cuvios Ioanichie cel Mare, inima Inaltpreasfintitului Eftimie, Arhiepiscopul Romanului si Bacaului, a incetat sa mai bata pentru aceasta lume, incredintandu-si sufletul in mainile Preasfintei Treimi. Cunoscut tuturor ca fiind ierarhul 'cel bun', cu suflet mare, cu dragoste si ravna pentru Biserica lui Hristos, pe care a slujit-o peste 80 de ani, Inaltpreasfintia Sa lasa in cugetul tuturor celor care l-au cunoscut, mahnire si compasiune", se arata intr-un comunicat transmis de Arhiepiscopia Romanului si Bacaului, citat de Mediafax.
Trupul neinsufletit al ierarhului va fi depus in Catedrala Arhiepiscopala din Roman in jurul orei 16.00, iar slujba de inmormantare, care va fi precedata de Sfanta Liturghie, va avea loc joi, ora 11.00.
Inaltprasfintitul Arhiepiscop Eftimie s-a nascut la 9 noiembrie 1914, in satul Schitul, Comuna Hangu (astazi, comuna Ceahlau) din judetul Neamt. S-a inscris la Seminarul Teologic Monahal din Manastirea Cernica, pe care l-a absolvit in 1941. In 1945, s-a inscris si la Facultatea de Teologie de la Suceava, cursuri universitare pe care avea sa le finalizeze la Institutul Teologic din Bucuresti in 1949, unde a obtinut titlul de licentiat in teologie cu calificativul "magna cum laudae".
La 1 aprilie 1949, i s-a incredintat staretia Manastirii Bistrita-Neamt, pe care a condus-o pana in 1966, iar intre 1951 si 1960, concomitent cu conducerea Manastirii Bistrita, a functionat ca exarh al manastirilor din Eparhia Romanului si Husilor. In 1966, a fost inaltat la rangul de Arhimandrit si numit Staret la Manastirea "Sf. Ioan cel Nou" de la Suceava.
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane i-a acordat demnitatea de Arhiereu - Vicar al Eparhiei Romanului si Husilor, fiind hirotonit in 30 ianuarie 1972.
IPS Eftimie a secondat la conducerea Eparhiei pe Preasfintitul Episcop Partenie Ciopron timp de sapte ani, dupa care a fost ales si instalat ca Episcop titular al Eparhiei Romanului si Husilor, la 23 aprilie 1978.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Nervozitatea poliţistului
Bacon de casa
Horoscopul zilei
Victor Ponta: Iohannis este un lucru, eu sunt roman
Nu vreau sa mai primim ordine din afara tarii, noi stim mai bine in Romania
Kllaus Iohannis: Solicit candidatului Victor Ponta sa aiba curajul pentru o confruntare corecta
Guvernul se imprumuta de 1,1 miliarde lei de la Trezoreria Statului pentru plata beneficiarilor de fonduri europene
Noile aventuri ale baronului Ponthausen
C.V Tudor, dupa ce a anuntat ca il sprijina pe Ponta
Sa se termine cu arestarile astea abuzive / Arestarea lui Hrebenciuc, o rusine
Curtea Constitutionala: Abrogarea infractiunii "presiuni asupra justitiei", constitutionala
Curtea Constitutionala a amanat pentru 9 decembrie decizia privind articolul de incompatibilitate in baza caruia este judecat Klaus Iohannis
Daca Ponta va castiga alegerile, e de asteptat sa reorienteze politica externa a Romaniei catre Rusia si China
Comisia Europeana revizuieşte in jos prognoza de crestere pentru Romania
2% in anul 2014, din cauza scaderii investitiilor
Golanul politic
Ioan Rotundu
Noi motive ca Ponta să fie votat preşedinte
Ioan Rotundu
Accident de muncă la Mecanex
Primarii ACL din Botoșani: ,,Într-adevăr, duminică am pierdut o bătălie, dar nu războiul!”
Botoşani: Liberalul Coman se burzuluieşte împotriva şefului Ţurcanu
Autoritatile din Romania incalca dreptul la vot prin modul in care organizeaza sectiile de votare din diaspora
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog