Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23305
De la 07 Ianuarie 2003
122883372

Asistenţii medicali comunitari sunt pasaţi cu leafa la primării

  • 13 October 2008, 23:00
După problemele pe care le-au avut în acest an asistenţii medicali comunitari, în privinţa salariilor, acum Ministerul Sănătăţii le dă o altă veste proastă. Li se pregăteşte trecerea la primării. Un proiect de act normativ care face referire la descentralizarea sistemului sanitar prevede transferul la autorităţile locale a competenţelor legate de activitatea asistenţilor medicali comunitari de la autorităţile de sănătate public. De fapt, primăriile vor trebui să asigure: finanţarea, recrutarea, instruirea şi evaluarea activităţii acestora. Acelaşi lucru îi aşteaptă şi pe mediatorii sanitari romi.
Salariile asistenţilor medicali comunitari şi ai mediatorilor romi vor trebui să fie asigurate din bugetele locale, care şi fără aceste sarcini nu s-au dovedit până acum a fi îndestulătoare pentru problemele locale. Vestea nu este primită cu entuziasm de către asistenţii medicali comunitari.
"Până acum nu erau bani pentru salarii. Problema s-a rezolvat într-un fel, acum ni s-a spus că salariile ar fi asigurate până la sfârşitul anului, dar vine o altă veste îngrijorătoare. Toţi ştiu cât de bine stau primăriile cu bugetele pentru salarii. Dacă este la alegerea lor, probabil or să spună că nu au nevoie de asistenţi medicali comunitari. Sau o să fie angajaţi oamenii lor, pe pile, cum se obişnuieşte pe la primării. Este clar că trebuie să ne căutăm de lucru în altă parte", spune una dintre asistentele medicale comunitare din judeţ.
Reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică sunt de părere că asistenţii nu ar trebui să privească cu teamă această modificare preconizată de Ministerul Sănătăţii Publice. Şefii ASP spun că acest nou pas în descentralizarea sistemului sanitar le va aduce asistenţilor medicali comunitari siguranţa locului de muncă. Potrivit lor, partea bună ar fi că asistenţii vor fi angajaţi de primării cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată şi nu ca până acum, cu contract pe perioadă determinată.
Lidia Onofrei, purtător de cuvânt al ASP Botoşani, susţine că primăriile ar trebui să fie conştiente de rolul asistentului medical comunitar în fiecare comună. "Ar fi păcat se se destrame reaţeaua de asistenţă medicală comunitară. Prin eforturile acestor asistenţi a scăzut mortalitatea infantilă în judeţ se asigură educaţia sanitară în rândul populaţiei de la sate", afirmă purtătorul de cuvânt al ASP.
Pe lângă asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari, la primării vor fi tranferate şi competenţele legate de asistenţa medicală şcolară şi cele care privesc de medicină dentară acordată în unităţile de învăţământ. Inclusiv finanţarea acestor activităţi urmează să fie preluate de consiliile locale.
Anual, la propunerea primarului, consiliul local va trebui să aprobe numărul de posturi pentru fiecare din categoriile profesionale menţionate, dacă proiectul de act normativ va căpăta putere de lege. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Wass Albert, medaliat al Crucii de Fier, omagiat, pe bani publici
Basarabia la mezat
Extinderea sistemul de distribuţie a gazelor naturale în municipiul Botoşani
în urma lucrărilor de extindere, blocurile ANL Bucovina vor fi alimentate cu gaz
Comentariul comentariilor (CCXIV)
(Ioan Rotundu)
Monstruoasa coaliţie ne împinge către PSD
Ioan Rotundu
Horoscop
Secretul preotului
Doar pentru cei bolnavi după sex
Fixul lui Năstase
Votul uninominal e pentru tine!
Şedinţă organizată de viceprimarul de Dângeni în biserică
La Hudeşti, constructorii cam bat pasul pe loc
Teledon – o gogoaşă răsuflată pentru sinistraţii botoşăneni
Preludiu electoral
Buletinele se schimbă greu sau deloc
Prigoana ciupercarilor
Sala Cinematografului „Unirea” închiriată moca
Criza medicamentelor ia proporţie
Începe vaccinarea contra gripei
Asistenţa socială lăsată pe mâna nepricepuţilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog