Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Religie
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6739
De la 07 Ianuarie 2003
122866806

Asociatia Magistratilor a cerut revocarea lui Daniel Morar

  • 16 September 2014, 23:00
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis marti ca, in cazul numirii judecatorilor CCR prin decret prezidential, conditia de inalta competenta profesionala nu poate fi cenzurata de instanta, transmite Agerpres. Astfel, instanta a admis, cu unanimitate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Administratia Prezidentiala in procesul in care Asociatia Magistratilor din Romania a contestat decretul de numire la Curtea Constitutionala a lui Daniel Morar.
Judecatorii Curtii au apreciat ca instanta poate decide doar cu privire la conditiile obligatorii si obiective, respectiv vechime juridica de 18 ani si absolvirea Facultatii de drept, nu si in cazul inaltei competente profesionala.
Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), unde Viorica Costiniu este presedinte de onoare, ii cere lui Traian Basescu sa revoce decretul de numire a lui Daniel Morar la Curtea Constitutionala, acuzandu-l de esecuri profesionale si abuzuri grave, precum si de necunoasterea normelor juridice internationale si a Constitutiei, potrivit Mediafax. Viorica Costiniu este sotia judecatorului Florin Costiniu, condamnat luni la 4 ani de inchisoare cu suspendare in dosarul Voicu.
AMR a trimis presedintelui Traian Basescu o plangere administrativa prealabila in care cere "revocarea in tot" a decretului nr. 326 din 25 martie 2013 privind numirea lui Daniel Morar in functia de judecator la Curtea Constitutionala, sustinand ca actul este "nelegal".
In opinia AMR, actul administrativ contestat este contrar articolului 143 din Constitutie si articolului 61 alineatul 3 din Legea privind organizarea si functionarea Curtii Constuitutionale, care stabilesc trei conditii de legalitate pentru numirea unei persoane in functia de judecator al Curtii Constitutionale, respectiv pregatirea juridica superioara, inalta competenta profesionala si o vechime de cel putin 18 ani in activitatea juridica ori in invatamantul juridic superior.
AMR sustine ca aceste trei conditii sunt de legalitate, nu de oportunitate, care sa fie lasate la puterea de apreciere a organului care decide numirea. Astfel, numirea ca judecator al Curtii Constitutionale a unei persoane care nu are studii juridice superioare sau care nu are o activitate juridica ori in invatamantul juridic superior de cel putin 18 ani este nula.
Asociatia Magistratilor din Romania arata ca nerespectarea conditiilor de legalitate se sanctioneaza cu nulitate, iar in cazul refuzului autoritatii emitente de revocare in tot a actului administrativ, competenta de anulare apartine instantei de contencios administrativ.
Potrivit AMR, Daniel Morar nu indeplineste conditia de legalitate a inaltei competente profesionale.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Consens sexual
Horoscopul zilei
Caminito del Rey, unul dintre cele mai periculoase drumuri din lume, se va redeschide la inceputul anului viitor
Oficial rus: Furnizarea de arme Ucrainei ar putea constitui complicitate la crime de razboi
CC respinge sesizarea PNL privind o ordonanta de urgenta care modifica legislatia privind organizarea alegerilor prezidentiale
Rusia considera inacceptabile "speculatiile" premierului Victor Ponta legate de o eventuala "anexare" a Moldovei
Bursa scolara ,, Profesor doctor Constantin Manolache “ va ajuta mai mulți copii să învețe
Tinerilor PSd-iști nu le place ca Ponta să fie plagiat
Presa-n gura lu' Rotundu: emisiunea din 12.09.2014
Contaminaţi de mici cu ciuma roşie
Ioan Rotundu
Botoşani: Ţurcanu plăteşte azi prostia făcută ieri
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu: Teroriştii din Izvoare
Dubamica economiei: Revigorarea economică a Centrului istoric Botoşani
Anunţ despre vizitarea locurilor Sfinte de la Ierusalim
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog