Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Editorial
Administraţie
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11358
De la 07 Ianuarie 2003
122871425

Asociaţia Nord, o afacere de familie finanţată şi de PSD

  • Ioan Rotundu
  • 25 August 2017, 23:00
La reportajul intitulat „Personalitatea maestrul Ioan Cobâlă omagiată la Păltiniş”, printre alte comentarii a fost postat şi unul semnat sub pseudonimul „Dude”, formulat astfel „Domnule critic de orice Rotundu...e asa usor din fata tastaturii de stat si criticat. De ce nu ziceti si de atelierele de fotografie sau de intalnirile cu mari prrsonalitati sau de proiectiile de film de TIFF din cadrul Zilele Nordului? Astea nu se incadreaza la cultura? Bine ca daca iesi sa bei bere si sa mananci mici moca ascultand populara gata e Culturaa fratr.. mare e gradina.”
Nu am fost interesat de evenimentul desfăşurat la Darabani de vreo trei ani încoace în luna august şi intitulat „Zilele Nordului” decât din punct de vedere al cheltuirii fără rost al unor bani publici. Anul trecut am scris un comentariu pe această temă. Comentariu de mai sus n-a fost validat pentru că nu obişnuim să facem reclamă cui nu trebuie.
Evenimentul Zilele Nordului este patronat de către Asociaţia Nord Darabani a cărei preşedinte este Ştefan Teieşanu, fiul poetului Victor Teieşanu, un poet ce-a cântat în poeziile sale faptele măreţe ale regimului comunist, care a lăudat cu pana sa prin articolele publicate în fostul cotidian botoşănean al PCR intitulat Clopotul. Un poet care după 1990 a devenit un înfocat susţinător al ideologiei naţional-ţărăniste ca după ce s-au aşezat la putere socialiştii lui Iliescu să revină la ideologia de stânga de care se simte legat sufleteşte.
Obişnuiesc să-mi stabilesc singur priorităţile jurnalistice şi nu să primesc directive de pe la partidele politice sau de la instituţiile statului controlate de regulă de PSD şi care împart bani publici celor care cântă sau popularizează faptele măreţe ale liderilor PSD. Dacă între evenimentul de la Darabani intitulat Zilele Nordului şi cel de la Păltiniş dedicat maestrului Ioan Cobâlă am ales să fiu prezent la Păltiniş, am avut motive extrem de puternice.
Evenimentul de la Darabani este perceput ca un eveniment patronat de familia Teieşanu şi dedicat, explicit sau mascat, PSD-ului. Dovadă că este aşa, Costică Macaleţi, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani şi lider marcant al PSD, a alocat din bugetul judeţului pentru evenimentul de la Darabani suma de 5.000 lei dar n-a alocat nici un leu asociaţiei culturale „Arlechin” care promovează cultura botoşăneană şi nu nişte aiureli mistificate sub masca unor acţiuni de interes public cu fals caracter cultural-educativ.

La Darabani, n-o spun eu au spus-o la Păltiniş zecile de dărăbăneni veniţi la sărbătoarea de omagiere a activităţii maestrului, s-au adus nişte „zdrăngănitori de instrumente şi cântăreţi cu voci de eunuci” care n-au avut în repertoriul lor nimic legat de sufletul şi tradiţiile localnicilor. Motiv pentru care aceştia au preferat masiv evenimentul de la Păltiniş.
Am ales Păltinişul pentru că programul s-a axat pe punerea în valoare a personalităţii unui botoşănean care şi-a dedicat întreaga viaţă culegerii şi promovării tradiţiilor culturale autohtone, a folclorului care ne dă identitatea de popor român oriunde au stabili puternicii lumii graniţele României .
Formaţiile de muzică uşoară aduse la Darabani sunt sclipiri ale unor preferinţe muzicale ale tinerilor aflate într-o dinamică continuă. Formaţiile din acest moment dispar după un an, doi sau mai mulţi dar tradiţiile populare vin din adâncul istoriei existenţei noastre şi se duc în viitor pentru a aminti generaţiilor care vin din urmă că au primit de la părinţi, bunici, străbunici o zestre culturală pe care trebuie s-o cinstească şi s-o ducă mai departe cu pioasă şi adâncă sfinţenie.
Evenimentul de la Păltiniş nu s-a bucurat de sprijinul financiar de la nivel de judeţ, deşi maestrul Cobâlă a stat în slujba culturii botoşănene şi a fost instituţionalizat în structura Consiliului judeţean vreme de 40 de ani. Maestrul Cobâlă şi-a câştigat un loc meritat în Istoria culturii botoşănene ante şi postdecembristă.
Trupele prezente la Darabani au venit pentru bani, nu pentru că ar avea legături sufleteşti de oamenii locului. Iar cei care au adus aceste trupe n-au făcut decât să demonstreze impostura acţiunii lor de a se folosi de un pretext cultural pentru a câştiga ei imagine şi uşi deschise.
Pretextul că evenimentul de la Darabani a fost organizat pentru a se strânge donaţii să se repare şcoala veche din oraş a fost unul manipulator, de faţadă. Apreciez capacităţile manageriale ale lui Ştefan Teieşanu care a promovat abil evenimentul şi i-a dat conotaţie de impact naţional. Omul stăpâneşte ştiinţa marketingului şi ştie s-o pună în valoare dar pentru interesul său personal. Pentru evenimentul de la Darabani s-au cheltuit bani publici şi din sponsorizări în sumă, după unele aprecieri, care au trecut de 60 mii lei. Cu aceşti bani se repara şcoala veche şi mai rămâneau şi nu era nevoie de o asemenea risipă de bani publici.
Au anunţat organizatorii că s-au oferit să repare şcoala peste 100 de sponsori, fără a indica vreun nume, sume de bani sau materiale. Parole! Voi urmări dacă şcoala va fi reparată prin grija Asociaţiei Nord sau prin contribuţia unor sponsori locali care n-au nimic în comun cu evenimentul. Un ales orăşenesc mi-a spus că starea precară a şcolii vechi a fost doar un pretext de organizare a evenimentului pentru că a dat bine. În realitate câştigul a fost de partea Asociaţiei Nord, organizatorul evenimentului.
Organizatorii evenimentului de la Darabani au anunţat că participanţii s-au numărat cu miile, peste 8.500. Dacă ţin bine minte anul trecut au indicat o cifră care depăşea 10 mii. Cum nu i-a numărat nimeni, puteau anunţa orice cifră în lipsa unei evaluări neutre.
S-a mai lăudat Asociaţia Nord cu nişte realizări din ediţiile anterioare. Au afirmat că au pus umărul la salvarea casei bunicilor lui George Enescu de la Mihăileni. Fals! Casa respectivă este refăcută pe cheltuiala unei asociaţii bucureştene şi a unui pianist român aflat la Veneţia. Că „nordicii” au trecut pe acolo şi s-au fotografiat cred. În anul 2010 a realizat un reportaj la Lumea lu’ Rotundu despre starea jalnică a acestei case, reportaj care a atras atenţia asociaţiei bucureştene care şi-a asumat costul refacerii clădirii.
Mai susţin „nordicii” că au promovat biserica din satul Corjăuţi, comuna Hilişeu Horia, o biserică considerată ortodoxă dar care cuprinde şi elemente, construcţii, specifice religiei catolice. Iarăşi fals” În anul 2010 am realizat un amplu reportaj la Lumea lui’ Rotundu despre existenţa acestei biserici şi legendele care circulă pe seama ei, explicaţiile fiind oferite chiar de profesorul de istorie Abuligesei, bun cunoscător al istoricului bisericii. Apoi, preotul Ioan Canciuc a arătat în lucrarea sa monografică despre bisericile din Protopopiatul Dorohoi ce elemente arhitecturale ortodoxo-catolice dau identitate de unicat acestei biserici. După astfel de mediatizări, ce mai puteau aduce nou „nordicii”? Iată cum zicala românească „lauda de sine, nu miroase a bine” nu-şi pierde învăţătura de ordin etic şi moral.
N-au decât „nordicii” s-o ţină într-o distracţie permanentă, dar s-o facă pe bani privaţi, primiţi de la partidul protector, şi nu publici .
Rămân convins că alegând să promovez evenimentul de la Păltiniş am făcut o alegere justă. Mă consider botoşănean., iubesc folclorul, tradiţiile populare, meşteşugurile străvechi, mă mândresc cu aşa ceva peste tot pe unde ajung în România, motiv pentru care voi continua să le promovez cu mijloacele pe care le am la dispoziţie, veghind să nu fie pângărite şi profanate de politicieni.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Bancul zilei: Corecţie fizică
Horoscopul zilei de 26.08.2017
Uimitoarele aventuri la poarta societăţii Nova Apaserv
Ioan Rotundu
Personalitatea maestrul Ioan Cobâlă omagiată la Păltiniş
Ioan Rotundu
Centenarul este despre Basarabia
Evenimentul de la Păltiniş pângărit de prezenţa politicienilor
Ioan Rotundu
Primarul Cătălin Flutur susţine demararea lucrărilor la Autostrada A8
Element inedit inclus în programul festivalului de la Păltiniş
Ioan Rotundu
Tudorel Toader declanşează Apocalipsa în justiţie
Ioan Rotundu
Bună dimineaţa, domnule administrator Ioan Munteanu!
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu: Festivalul "Ioan Cobala" ed.I 2017
Cum m-am pricopsit cu o epistolă popească
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog