Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Mondene
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18999
De la 07 Ianuarie 2003
122879066
Asociatia Romana a Bancilor:

Restructurarea creditelor, mai degraba program electoral. Suntem rezervati la comentarii

  • 9 May 2014, 23:00
Asociatia Romana a Bancilor (ARB) considera ca masura guvernamentala de restructurare a creditelor a fost gandita din punct de vedere electoral, a afirmat presedintele executiv al organizatiei, Florin Danescu, care nu a dorit sa comenteze mai mult pentru ca raspunsul sa nu fie interpretat politic, scrie Mediafax.
"Bancile in acest moment probabil ca analizeaza cu atentie acest produs (prin care se vor restructura creditele - n.r.), dar nu am vrea noi, ARB, ca inainte de alegeri, sa fie captat raspunsul nostru din punct de vedere politic", a spus Danescu vineri la conferinta "Cum <> economia si crestem incasarile la buget?", organizata de Ziarul Financiar, fiind intrebat cate banci vor adera la program, avand in vedere ca va fi optional.
El a aratat ca asociatia nu are deocamdata un raspuns pe aceasta tema, insa unul potential este analizat in cadrul comisiilor la nivelul ARB pentru momentul cand va fi solicitat. "Nu exista un tabel de aderare a bancilor la nivelul asociatiei. (...) In acest moment bancile nu pot raspunde la intrebarea daca vor avea un astfel de produs (destinat restructurarii creditelor - n.r.), intrucat nu este un produs finit. Cand va fi o initiativa confirmata legislativ, atunci banciile, in relatia cu clientii lor, vor utiliza acest produs sau nu", a mai spus Danescu la insistentele jurnalistilor.
Intrebat daca ARB considera ca "Electorata", asa cum a fost numita de presa, este mai degraba un program electoral, Danescu a afirmat ca este o intrebare la care s-ar putea aduce multe interpretari, insa ARB considera ca masura s-a dorit sa fie pregatita din punct de vedere electoral.
Pe de alta parte, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat joi ca nu poate evalua impactul programului guvernamental de restructurare a creditelor, mai ales ca nu judeca in termeni de bine sau rau, dar a precizat ca banca centrala a insistat ca aceasta operatiune sa fie optionala.
"Cum evaluati impactul? Ca e bun sau rau? Noi nu lucram cu notiuni bun sau rau.Nu este nimic obligatoriu, cine considera ca-i vine bine sa-si amane plata de rate un an sau doi va zice ca este bine, si altora nu le baga nimeni pe cap sau pe gat aceasta reesalonare a creditului. BNR s-a pronuntat ca acest procedeu sa fie voluntar. Se aseaza clientul cu banca sa si negociaza. I se da o oportunitate in plus, o libertate in plus, nu e o schema obligatorie", a spus Isarescu. El a reafirmat ca proiectul a fost discutat cu reprezentantii BNR in contextul negocierilor cu FMI, iar banca centrala a insistat foarte mult ca prevederea sa fie optionala atat pentru banci, cat si pentru clienti.
"Mai departe va fi de vazut in momentul in care intra masura in vigoare cati dintre clientii care au datorii fata de banca vor dori sa aiba o astfel de negociere, cate dintre banci vor opta. Este greu de spus in momentul in care este optional si in care lucrurile difera de la o banca la alta, iar clientii pot opta sa aiba aceasta negociere sau sa nu se angajeze in ea (...) Daca un om are 1.000 de lei si da 300 de lei, bineinteles ca-i creste venitul disponibil, ca-i creste consumul. Aici lucrurile sunt foarte clare", a completat Isarescu.
Seful bancii centrale a reafirmat ca motivatia principala a acestei initiative a Guvernului nu este reducerea creditelor neperformante, ci stimularea consumului.
Premierul Victor Ponta a declarat joi ca operatiunea de restructurare a creditelor va fi aplicata, probabil, de la 1 iulie, dar nu va fi obligatorie, ci optionala atat pentru banci, cat si pentru persoane, conditiile fiind cele convenite cu institutiile financiare internationale. Restructurarea imprumuturilor populatiei prevede reduceri de impozit, dar numai dupa expirarea perioadei de reesalonare, de doi ani. Restructurarea trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe cerinte, prima dintre acestea restrictionand aplicarea doar la creditele fara intarzieri la plata sau cu intarzieri de cel mult 90 de zile.
Operatiunea trebuie sa conduca la diminuarea cu cel mult jumatate si nu cu mai mult de 500 lei (sau echivalentul in lei aferent valutei in care a fost acordat ori la care este indexat creditul) a obligatiilor lunare de plata ale debitorului aferente creditului supus restructurarii, pentru o perioada de cel mult doi ani.
ntia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


oroscopul zilei
Bancul zilei: Inteligenţă de poliţist
Traian Basescu a decorat mai multe personalitati, printre care Horia Roman Patapievici si Gabriel Liiceanu
Ponta neaga ca i-ar fi cerut lui Basescu sa ii fie nas
Dan Turturica sustine ca Titus Corlatean i-a spus Victoriei Nuland in avionul Vilnius - Bucuresti ca Basescu va candida iar la presedintie
Mandria de a fi roman
Victor Ponta: Ministrul Sova va semna maine ordinul de incepere pentru autostrada Turda - Sebes
Antifascistii nostri
Tarifele politelor RCA si pentru locuinte ar putea sa creasca in perioada urmatoare - Negritoiu, ASF
Consiliul Judeţean Botoşani a sărbătorit Ziua Europei
Botosani: Argeş Epure, un artist de poveste
Botosami: Promoţia de aur a Liceul Laurian, la ceas aniversar
Victimă a unui accident rutier, descarcerată de pompieri
PDL Botoşani .COMUNICAT DE PRESĂ
Anunţ vânzare casă Dorohoi
„Vom face teledon pentru fondurile necesare reabilitării casei în care a copilărit George Enescu”
Mihai Răzvan Ungureanu, primit cu simpatie la Botoşani
„Îl aştept pe Ponta în turul doi să îl bat”
PNL Boroşani PSD își continuă campania de denigrare zilnică a Partidului Național Liberal (P)
iar atacurile repetate la adresa liberalilor ne arată că suntem văzuți de către PSD ca principalul obstacol care mai stă în calea acaparării puterii totale de către social- democraţi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog