Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Învăţământ
Sport
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
8915
De la 07 Ianuarie 2003
122894564

Augustin Zegrean: In Europa, statele in care nu se face inchisoare pentru abuz in serviciu sunt mai multe decat cele in care se face

  • 14 June 2016, 23:00
Augustin Zegrean afirma ca exista mai multe state in Europa pentru care nu se face inchisoare pentru abuzul in serviciu decat cele in care se face, scrie News.ro, care publica marti un interviu cu fostul presedinte al Curtii Constitutionale, cu o zi inainte de decizia probabila a CCR in acest dosar.
Zegrean afirma, in acest interviu, ca trebuie sa avem incredere in functionari si spune ca, din cauza hatisului legislativ, cu 40.000 de acte normative in vigoare, nu-i greu sa gresesti.
In opinia lui Zegrean, nu mai sunt motive de amanare a deciziei Curtii in acest caz. Potrivit News.ro, Zegrean arata ca ar fi 12 state in care se face inchisoare pentru abuz in serviciu, indicand Germania, Franta, Italia si Spania, in timp ce in Islanda nu se face inchisoare deloc, au un detinut pe an si acela "merge la serviciu si numai noaptea doarme la inchisoare".
Laura Codruta Kovesi, procurorul-sef al DNA, avertiza, la sfarsitul saptamanii trecute, ca 42% din activitatea DNA o reprezinta dosare care au ca obiect infractiunea de abuz in serviciu.
Intrebata de News.ro daca ar interpreta dezincriminarea abuzului in serviciu ca pe o limitare a competentei procurorilor, Kovesi a spus: "Da. Dar nu va fi doar o limitare a competentei procurorilor, va fi o incetare a luptei anticoruptie in Romania".
In replica, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a transmis luni procurorului sef al DNA o solicitare publica de incetarea "a presiunilor asupra Curtii Constitutionale inaintea pronuntarii cu privire la constitutionalitatea abuzului in serviciu", potrivit Mediafax.
"Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania solicita public procurorului sef DNA, Laura Codruta Kovesi, precum si liderilor de opinie, sa inceteze presiunile asupra Curtii Constitutionale inaintea pronuntarii cu privire la constitutionalitatea abuzului in serviciu, reglementat de Legea 78/2000", transmite UNJR, intr-un comunicat de presa.
Judecatorii sustin ca declaratiile Laurei Codruta, potrivit carora "o decizie a CCR in privinta abuzului in serviciu intr-un alt sens decat cel sustinut de DNA ar fi "o incetare a luptei anticoruptie in Romania" si "un semnal pe care statul roman il da: <>", reprezinta o forma de presiune asupra Curtii Constitutionale care e neconforma cu statutul de magistrat si principiul separatiei puterilor in stat".
--------------------------------
Curtea Constitutionala a Romaniei reia discutiile, miercuri, in cazul mai multor exceptii de neconstitutionalitate privind incriminarea abuzului in serviciu ridicate in mai multe dosare, potrivit Agerpres.
Printre dosarele in care s-a invocat aceasta exceptie se afla cele in care sunt vizati fosta sefa a DIICOT Alina Bica, presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, si fostul presedinte al CJ Braila Gheorghe Bunea Stancu.
Potrivit site-ului CCR, in mai multe dosare s-a ridicat exceptia privind atat dispozitiile art. 297 alin. 1 Cod penal, cat si dispozitiile art. 13 indice 2 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie. Art. 297 alin. 1 din Codul penal prevede ca fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.
Art. 13 indice 2 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie stipuleaza ca infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si infractiunea de abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Demonstraţie neinspirată
Horoscopul zilei de 15.06.2016
Presedintele Iohannis se afla in imposibilitatea de a reprezenta corect Romania in plan extern
Federatia Sindicatelor din Administratie anunta ca functionarii intra in greva generala pe 12 iulie
Blatter: Am fost martor la trageri la sorti trucate la nivel european. Bilele sunt puse in congelator
Pedeapsa UEFA pentru nationala Rusiei: Descalificare de la Euro 2016 cu supendare
Ministru rus: Pedeapsa este excesiva. Nu are niciun sens sa facem apel
Comisia juridica a Senatului: Cererea Justitiei in cazul lui Titus Corlatean - respinsa
Prognoza meteo pentru miercuri si joi
Record istoric: Randamentul obligatiunilor pe 10 ani ale Germaniei trece pe teritoriu negativ
Decizie in PSD: Ponta nu va fi sef al Camerei Deputatilor - nimeni nu va fi propus presedinte,
Florin Iordache asigura interimatul pana la toamna/ Ponta, despre relatiile cu Dragnea: "Perfecte"
Stoltenberg, seful NATO: Romania s-a oferit sa puna la dispozitie o baza pentru o brigada de 5.000 de militari
Detaliile vor fi decise mai tarziu
Obiectivul vizitei lui Dacian Ciolos in Canada:
Discutarea problemei privind eliminarea vizelor pentru romani
Botoşani: Pumnul şi palma în varianta PSD
Ioan Rotundu
APIA Botoşani – Comunicat de presă
“Imposibilul nu face parte din vocabularul meu”
Vania Atudorei în dezbatere cu reprezentanţii Școlii Gimnaziale
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog