Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Decese
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6861
De la 07 Ianuarie 2003
122866928

Autoritatea Electorala a transmis DNA mai multe documente in cazul alegerilor din diaspora

  • 8 December 2014, 23:00
Autoritatea Electorala Permanenta a transmis, luni, procurorilor anticoruptie mai multe documente solicitate de DNA in dosarul organizarii alegerilor in sectiile de votare din strainatate, intre acestea numarandu-se si corespondenta intra si interinstitutionala privind votul din diaspora.
Potrivit unui comunicat de presa al Autoritatii Electorale Permanente (AEP), citat de Mediafax, la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) au fost trimise documentele emise privind procesul de organizare si desfasurare in strainatate a alegerilor pentru presedintele Romaniei din noiembrie 2014.
In plus, reprezentantii AEP au mai transmis procurorilor si corespondenta intra si interinstitutionala privind procesul de organizare si desfasurare a alegerilor, dar si toate documentele si materialele aferente sedintelor de lucru, intra si interinstitutionale, privind procesul de organizare si desfasurare in strainatate a alegerilor pentru presedintele Romaniei din acest an.
Pana la acest moment, nicio persoana din conducerea Autoritatii Electorale Permanente nu a fost chemata la audieri in dosarul privind organizarea alegerilor in sectiile de votare din strainatate.
Dosarul privind problemele inregistrate la votul din diaspora a fost preluat, in 4 decembrie, de Directia Nationala Anticoruptie, de la procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ).
Dosarul privind probleme la votul din diaspora, la alegerile prezidentiale, a fost constituit, pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica a PICCJ, prin conexarea a sase dosare penale care vizeaza plangeri legate de modul de desfasurare a scrutinului.
Faptele sesizate in plangeri sunt abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu si impiedicarea exercitarii drepturilor electorale.
La ambele tururi ale alegerilor prezidentiale, din 2 si 16 noiembrie, romanii din strainatate au iesit la vot in numar record, insa in mai multe capitale europene, cozile au fost uriase, iar mii de oameni nu au mai putut vota.
Problemele de votul din diaspora au dus la demisia ministrului de Externe, Titus Corlatean. Inlocuitorul lui, Teodor Melescanu, a facut apel, inaintea turului al doilea, ca romanii din diaspora sa vina la vot devreme, el mentionand ca daca declaratiile pe propria raspundere sunt completate din timp si daca cei sapte membri ai sectiei sunt prezenti, numarul celor care vor vota se va dubla.
Dupa scrutin, Melescanu si-a cerut scuze romanilor din diaspora care nu au putut vota si a declarat ca trebuie identificate solutii legislative pentru a asigura conditiile ca romanii sa-si exercite dreptul de vot oriunde s-ar afla in strainatate.
La doua zile dupa turul al doilea, si Melescanu a demisionat, el precizand ca face acest lucru pentru ca nu toti romanii din diaspora au putut vota si ca a luat aceasta decizie ca "om de onoare", "intr-o tara in care nimeni nu prea-si asuma responsabilitatile".
Teodor Melescanu a declarat ca singurul lucru pe care nu a reusit sa il realizeze a fost suplimentarea numarului sectiilor de votare, intrucat, desi a solicitat Biroului Electoral Central acest lucru, BEC "nu a putut oferi clarificarile necesare privind existenta unei solutii legale, in acest sens". Potrivit lui Melescanu, exista, in cazul modificarii numarului sectiilor de votare intre cele doua tururi de scrutin, riscul contestarii alegerilor.
Melescanu a mai spus ca solutia prelungirii programului de vot nu a putut fi pusa in aplicare, intrucat contravine prevederilor legale in vigoare, iar Biroul Electoral pentru Strainatate a atras atentia asupra acestui lucru, intr-o adresa, prin care se preciza ca inchiderea tuturor sectiilor se va face la ora 21.00.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Aşteptările ginecologului
Pulpa impanata la cuptor
Horoscopul zilei
Anunţ URBAN SERV
Penitenciarul Botoşani: Comunicat de presă
Victor Ponta il contreaza pe Gabriel Oprea "interes national": Impozitarea marilor averi in varianta UNPR e inaplicabilă
Procurorii DIICOT fac perchezitii intr-un dosar privind posibila delapidare a SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia
Actiunile celor doua SIF-uri au fost suspendate de la tranzactionarea pe Bursa
Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Constitutiei
Procesul de revizuire a Constitutiei trebuie desavarsit in perioada urmatoare
Rasturnare de perceptie dupa alegeri - majoritatea romanilor considera ca Romania se indreapta intr-o directie buna
Expertii Comisiei Europene incep luni ultima evaluare in cadrul MCV inainte de publicarea raportului de tara
Ce probleme sunt pe agenda discutiilor despre justitia romaneasca
Pasărea PSD pe limba ei piere
Ioan Rotundu
Cod galben de ploi abundente, ninsori si polei in mare parte a tarii
Stefan Zoller, fost sef al EADS, pus sub acuzare in dosarul privind darea de mita in Romania
Botoşani: Cine din Primărie îl protejează pe juristul beţivan Marcu?
Un fost deputat cautat de Politie in Romania traieste in SUA ca proprietar de aerodrom si da interviuri (investigatie de Robert Turcescu)
Patriarhul Daniel le cere senatorilor sa respinga initiativa legislativa a lui Remus Cernea de eliminare a Religiei ca ora obligatorie in scoli
Majoritatea PSD din Senat l-a votat pe baronul de Dambovita, Adrian Tutuianu, in Consiliul National de Integritate, institutia care verifica activitatea ANI
Florin Ţurcanu nu se teme de ancheta DNA
Iluminatul festiv, un eşec al administraţiei locale
Învăţaţi să-şi apere casele de incendii
Condoleanţe din partea Seminarului Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog