Raspunsul la prima vedere e simplu. Toata lumea o sa se grabeasca sa spuna nu. Dar in realitate nu e chiar asa.
Daca vine vorba de intentii sau de dorinte, constatam ca nimeni nu vrea conservanti, nimeni nu vrea E-uri. Vrem doar produse naturale, traditionale, visam dupa rosiile culese de mana taranului traditional intr-o dimineata senina de vara. Vrem ca tot ce cumparam sa fie facut ca in filmele de propaganda, mai intai pe vremea comunistilor si mai apoi in reclamele capitalistilor. Vrem oua de la gaini care cauta rame alergand libere prin curte, vrem carne de la porci crescuti fara hormoni sau hrana industriala.
Sau nu vrem?
Chiar daca aparent toata lumea vrea toate lucrurile frumoase si sanatoase de mai sus, se pare ca foarte putini si fac ceva in acest sens. Nu prea vrem sa platim mai multi bani pentru un plus de calitate, nu prea vrem sa stim de unde vine in mod real hrana noastra, nu vrem sa aflam cum se produce si nu vrem sa observam cat sta pe raft. Multi prefera sa nu stie, sa se prefaca ca nu observa aceste lucruri.
Am putea sa spunem ca noi suntem conservantii. Pentru ca noi le-am creat si noi intretinem aceasta industrie. Fara viata moderna, fara atata alergatura dupa resurse, fara o viata din ce in ce mai impersonala nu ar avea ce sa caute aceste produse in vietile noastre. Dar daca vrem sa facem cumparaturi o data pe saptamana, in cel mai bun caz, daca n-avem timp sa ne gandim ce sa cumparam si daca nu vrem sa aruncam multa mancare in fiecare saptamana, cumparam aceste produse.
Asa o sa avem lapte din care consumam saptamani intregi, paine din care mancam doua saptamani si apoi o aruncam nu pentru ca s-a stricat, ci pentru ca simtim ca ceva nu e in regula atunci cand mancam din acelasi produs saptamani intregi.
Si pe vremuri erau conservanti.
Pana la urma, porcul taiat de Craciun ne asigura mancare pentru tot anul. Gemurile si muraturile bunicii reuseau sa ne incante gusturile in fiecare anotimp. Am inventat noi conservantii cu mult timp inaintea industriei blamate de multi.
Insa nici bunica nu reusea sa tina laptele mai mult de trei zile fara sa se strice. Painea mucegaia dupa o scurta perioada, iar fructele se ofileau si pierdeau apa. Am avut nevoie de industrie, care in reclame ne produce doar ce e mai natural si sanatos, sa ne invete cum sa cream aceste minuni.
Si acum avem de toate. Dar e nevoie de ele in mod real?
Agenţia de ştiri HotNews