Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6332
De la 07 Ianuarie 2003
122866399
Azi este Ziua Drapelului Naţional al României

Scurtă istorie a Zilei Drapelului Naţional

  • 25 June 2008, 23:00
Joi, 26 iunie, Ministerul Apararii, in colaborare cu Prefectura si Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, va organiza in Piata Tricolorului din fata Cercului Militar National o ceremonie dedicata Zilei Drapelului National, informeaza Prompt Media, preluat de Romanian Global News.
Cu aceasta ocazie Drapelul National va fi binecuvantat de un preot militar si va fi ridicat pe catargul din piata, in acordurile Imnului National. De asemenea, in celelalte garnizoane din tara, subunitati ale Ministerului Apararii vor participa la ceremoniile publice de inaltare a drapelului Romaniei. 26 iunie a fost proclamata Ziua Drapelului National prin Legea nr. 96/1998.
Scurtă istorie a Zilei Drapelului Naţional
In 1834, cand Tarile Romane au inceput sa se dezvolte din punct de vedere economic, cand constiinta nationala cerea unitatea si libertatea tarii, domnitorul Tarii Romanesti, Alexandru Ghica Voda, a obtinut de la otomani invoirea „de a pune steag romanesc corabiilor negustoresti si ostirii". Steagul destinat corabiilor avea doua culori (galben si rosu), cel atribuit armatei era compus din trei (rosu, galben si albastru) si un vultur la mijloc. Acesta este socotit drept inceputul adoptarii tricolorului pe pamant romanesc. O informatie o descoperim printre marturiile unui francmason Jean Alexandre Vaillant (chemat si stabilit in Muntenia in 1830, profesor si director al „Colegiului Sf. Sava” din Bucuresti intre anii 1831 si 1834), potrivit caruia tricolorul ar fi fluturat pentru prima data in ziua de 29 iulie 1839, pe muntele Plesuva (zona Comarnic-Prahova). Astfel, arborarea de catre Vaillant a tricolorului ca drapel al Principatelor este, poate, cea mai veche atestare documentara a acestui fapt.
Tricolorul romanesc era cunoscut inca din deceniul 4 al secolului al XIX-lea drept simbol national cu cel putin un deceniu inainte de oficializarea sa.
In timpul revolutiei de la 1848 Tricolorul a fost adoptat ca simbol al natiunii in prima zi a victoriei revolutiei burghezo – democratica (1848-1849), 14/26 iunie, cand a vut loc abdicarea domnitorului Gheorghe Bibescu, instaurarea Guvernului provizoriu de la Bucuresti si promulgarea decretului nr. 1 de instituire a drapelului national.
Revolutionarii de la 1848, atat cei din Transilvania, cat si cei din Tara Romaneasca, au arborat steagul tricolor, ca simbol al luptei lor, avand inscriptionat lozinca: „Fratia”: „Dreptate – Fratie” si dandu-i denumire de „stindard al libertatii”. O luna mai tarziu, „vazand că nu s-a inteles inca cum trebuiesc facute stindardele nationale“, decretul guvernamental nr. 252 din 13 iulie 1848, preciza din nou ca “stindardele vor fi tricolore. Culorile sunt: albastru inchis, galben deschis si rosu carmin”. Ele vor fi dispuse vertical si vor fi aranjate in ordinea urmatoare: „langa lemn vine albastru, apoi galben si apoi rosu falfaind“. In Adunarea populara desfasurata pe dealul Filaretului din Bucuresti, in ziua de 15 iunie 1848, s-a celebrat ziua de 11 iunie, inceputul revolutiei, ”zi de mantuire pentru toata Romania”, sub flamurile tricolore. Tot in acel an istoric 1848, in acea impresionanta Adunare de la Blaj, 3-15 mai, s-a inaltat „flamura cea mare tricolora a natiunii romane”, a intregii natiuni romane.
Potrivit unei alte ipoteze tricolorul se impune ca drapel national in 1859, odata cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, culorile steagului fiind dispuse insa pe orizontala. Primul drapel din 1859, aflat in uz pina in 1862, a avut fisia albastra plasata sus, urmand ca, in a doua parte a domniei lui Cuza, fisia rosie sa fie dispusa pe partea superioara. Dupa venirea lui Carol I, steagurile vor avea benzile dispuse pe verticala, Romania aliniindu-se astfel regulilor respectate de steagurile europene.
Ziua Drapelului National a fost instituita pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, cand Guvernul revolutionar a decretat ca Tricolorul - rosu, galben si albastru - sa reprezinte steagul national al tuturor romanilor; cele trei culori impartite in mod egal reprezinta principiul egalitatii, orientarea culorilor in sus semnifica verticalitatea, cifra trei este numarul perfect, pe langa tara noastra mai existand alte trei tari europene traditionale cu steagul tripartit in mod egal si vertical: Franta, Italia si Belgia. (Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Indemnizaţiile personalului implicat în examenul naţional de Bacalaureat
Guvernul a luat decizia de a extinde programul „Cornul şi laptele”
S-au alocat bani pentru achiziţionarea de calculatoare destinate elevilor
Bulgaria şi România sunt cele mai sărace state ale Uniunii Europene
Zilele Andrei Şaguna la Sfântu Gheorghe
Statele membre ale UE – criticate pentru legislaţia anti-discriminatorie ineficientă
Romanii din Belgia chemaţi în ajutorul unui român
Politica antinaţională a ME îndepărtează tinerii români din afara frontierelor
Ucrainenii din Hibloca fac parteneriat cu Primăria Flămânzi
moldovenii din Căuşeni stau la rând, tot pentru un parteneriat
A obţinut primul loc la Festivalul Concurs „Tărâmul copilăriei”
Comentariul comentariilor (CXLV)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Frizerul şi puştoaica
Program Tele'M Botoşani joi, 26 iunie
Criza lui Vadim Tudor
Ce mai visează Năstase
Ameninţarea lui Băsescu către fiică-sa Elena
Cifre înfiorătoare privind consumatorii botoşăneni de droguri
Nevoia îi împinge să presteze munci umilitoare prin Europa
Sindicatele din învăţământ primesc bilete în staţiunile din lumea a treia
biletele pentru staţiunile de lux sunt date altor judeţe
Viceprimarul Cătălin Alexa s-a pus pe treabă
Elsaco vrea să-i concureze pe italieni la energia eoliană
Rezultate proaste la Botoşani, dar care sunt onorante pe ţară
Liberalul Ţurcanu joacă tare, iar PD-L predică în pustiu
Ţâbuleac s-a aşezat fericit pe scaunul de preşedinte
spăşit, Conţac l-a asigurat de buna sa credinţă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog