Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Sport
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14059
De la 07 Ianuarie 2003
122874126

BNR se asteapta la o lege mai buna in ceea ce priveste darea in plata

  • 7 January 2016, 23:00
Banca Nationala a Romaniei (BNR) se asteapta ca parlamentarii sa imbunatateasca Legea darii in plata si sa aiba in vedere atat recomandarile presedintelui Klaus Iohannis cat si pe cele ale Bancii Centrale Europene, a declarat, joi, Guvernatorul Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa, citat de Agerpres. "Parlamentul hotaraste legile. Ne asteptam sa aiba in vedere aceste recomandari (transmise de presedintele Klaus Iohannis - n.r.) ca si recomandarile Bancii Centrale Europene si sa iasa o lege mai buna, o lege care sa puna in concordanta scopul ei, protejarea celor care au credite pentru locuinte, nu a altora, cu textul legii", a spus Isarescu.
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat pe 25 noiembrie 2015, cu 233 de voturi "pentru", un vot "impotriva" si o abtinere, proiectul de lege privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite. Proiectul de lege prevede ca debitorul are dreptul sa stinga creditul ipotecar prin transmiterea catre creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat in favoarea creditorului, fara a mai plati altceva.
Ulterior, presedintele Klaus Iohannis a decis sa retrimita Legislativului pentru reexaminare proiectul de lege.
Conform cererii de reexaminare, principiul darii in plata (datio in solutum) este un principiu economic si juridic care induce partajarea riscurilor, in mod echitabil, intre creditor si debitor. 'Apreciem ca aplicarea acestui concept in legatura cu institutia creditului ipotecar este binevenita, insa trebuie sa aiba in vedere adaptarea institutiei darii in plata la specificul acestui tip de contract, care este unul pe termen lung, ceea ce ar asigura premisele unor raporturi de creditare bazate pe sustenabilitate in evaluarea valorilor economice', se mentioneaza in document.
Seful statului a sustinut ca darea in plata trebuie legiferata astfel incat sa preintampine sau sa diminueze hazardul moral in relatia dintre creditor si debitor, intr-un context contractual in care comportamentele economice ale acestora sa fie ghidate de principiul responsabilitatii in privinta drepturilor si obligatiilor lor legitime.
Actul normativ a fost initiat de deputatul Daniel Zamfir, care si-a sustinut proiectul pe intregul parcurs parlamentar cu argumentul ca peste 800.000 de debitori aflati in dificultate financiara vor putea sa beneficieze de principiul darii in plata.
Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Bogdan Olteanu, a prezentat, recent, o statistica cu datele de la finalul lunii octombrie 2015, din care reiese ca, la acea data, erau in derulare 491.600 de contracte de credit cu garantie imobiliara, pentru persoane fizice, din care numai 37% sunt ipotecare, adica pentru locuinte. Potrivit acestuia, dintre clientii cu credite ipotecare, 3.742 aveau restante mai mari de 90 de zile la finalul lunii octombrie. "Cel mai probabil, acestea sunt persoanele aflate in reala dificultate financiara", a mai spus Olteanu.
La randul lor, reprezentantii bancilor sustin ca, in cazul in care Legea se va aplica in forma actuala, conditiile de creditare pentru clientii noi se vor inaspri, in special in privinta avansului, care ar putea ajunge la 50%. In plus, bancherii spun ca legea incalca atat Directiva 17/2014 cat si Codul Civil, prin faptul ca se aplica retroactiv, dar si Constitutia Romaniei, fiind afectat dreptul de proprietate.
In plus, Banca Centrala Europeana a transmis un aviz prin care sustine ca introducerea de masuri cu efect retroactiv, precum proiectul de lege privind darea in plata, risca sa compromita siguranta juridica si nu respecta principiul asteptarilor legitime. Institutia precizeaza, totodata, ca documentul ar putea conduce la o deteriorare a increderii investitorilor straini din cauza observarii unei cresteri a nesigurantei juridice si a riscului de tara.
ntia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Capcana camuflajului
Reţeta zilei: Piept de curcan umplut cu bacon şi ciuperci
Horoscopul zilei de 8.01.2016
Cod galben de ninsori viscolite si precipitatii mixte in 14 judete din estul tarii
Barilul de petrol WTI atinge minimul ultimilor 12 ani, la New York
Scandal la Sfantu Gheorghe legat de intonarea imnului "Tinutului Secuiesc":
Jucatoarele de la U Cluj ar fi fost injurate - Federatia Romana de Baschet: "E in maghiara, nu intelegem"
Dosar penal deschis de procurori in cazul aterizarii ratate de la Cluj
Colonelul Gaddafi l-a avertizat pe Tony Blair in 2011 vor urma atacuri teroriste asupra Europei
Raport intern al politiei: La Koln, autoritatile nu au fost stapane pe situatie
Intalnire Angela Merkel - Dacian Ciolos la Berlin
Merkel: Romania e un partener extrem de important pentru noi in UE, in NATO. / Ciolos: Romania indeplineste criteriile pentru aderarea la Schengen
George Soros: Turbulentele de pe burse ar putea fi semnul unei noi crize financiare, asemanatoare cu cea din 2008
Politic, tot timpul trebuie sa dai ceva si in niciun caz nu trebuie sa iei
Daca se da prea mult cine mai are curajul sa ia?
Casa Judeţeană de Pensii Botoşani: Comunicat de presă
Viitoarea conducere a CJ Botoşani ar putea fi social-democrată
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog