Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21243
De la 07 Ianuarie 2003
122881310

BNR şi-a numărat banii puşi "la ciorap"

  • 5 January 2014, 23:00
Cei 11 discuta zilnic, dar se intalnesc formal o data pe luna. Sunt numiti de Guvernator si decid componenta rezervelor valutare a Bancii Nationale. Tot ei recomanda in ce titluri sa investeasca BNR si la care sa renunte. E drept, profiturile din administrarea rezervei au scazut mult de cand cu criza, dar inca sunt pe plus. "E destul de complicat sa gasesti optimul rezervei. Un nivel prea mare ridica semne de intrebare iar unul prea mic iti poate afecta credibilitatea", a spus pentru HotNews unul din membrii Comitetului de Administrare a Rezervelor Internationale- CARI.
Profitabilitatea rezervelor valutare este data de ratele dobanzii la rezervele in lei, de cele la valuta si de evolutia cursului de schimb. In cazul in care ratele dobanzii la rezervele constituite in moneda nationala sunt mari, iar ratele dobanzii la rezervele valutare sunt mici, este posibil ca respectiva banca centrala sa aiba probleme.
Acumularea de rezerve se bazeaza pe disponibilitatea acestora in momentul in care moneda nationala se afla in scadere. In cazul in care moneda nationala scade, banca centrala isi poate vinde rezervele pe piata, poate stabiliza moneda si poate obtine un profit, care cu putin noroc indeparteaza efectele negative cauzate de detinerea initiala a rezervelor. Pe de alta parte, in cazul in care rezervele sunt investite in active denominate in dolari, o scadere considerabila a dolarului reduce valoarea investitiei masurata in moneda nationala. Remember Isarescu: Daca rezerva ar scadea, Romania ar fi obligata sa achite mult mai rapid o parte din datorii iar Statul nu s-ar mai putea imprumuta
Daca rezerva ar scadea, Romania ar fi obligata sa achite mult mai rapid o parte din datorii iar Statul nu s-ar mai putea imprumuta
Potrivit numarului unu al Bancii Centrale, daca rezerva ar scadea, Romania ar fi obligata sa achite mult mai rapid o parte din datorii iar Statul nu s-ar mai putea imprumuta. "Am intra intr-un cerc vicios. Ma uitam la niste emisiuni televizate si vedeam ca nimeni nu sesizeaza acest lucru. Dezbaterile publice ar trebui sa aiba la baza legile aritmetice. Partidele politice ar trebui sa isi ia un consilier pe probleme de aritmetica. Avem si noi specialisti, daca e nevoie. Ajungi sa nu mai intelegi pe ce se discuta. Nu ai cum sa faci buget in care cheltuielile depasesc veniturile plus imprumuturile", le-a transmis Isarescu, politicienilor.
Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei au crescut in decembrie 2013 cu 111 milioane de euro, pana la 32,5 miliarde de euro, de la 32,4 miliarde de euro la finele lunii noiembrie. Pe parcursul anului 2013, rezervele valutare ale BNR au crescut cu 1,3 miliarde de euro, de la 31,6 miliarde de euro la 31 decembrie 2012 la 32,5 miliarde de euro la finalul anului 2013.
In anul 2012, rentabilitatea portofoliilor denominate in euro si dolari SUA s-a situat la nivelul de 0,17%, respectiv 0,22%. Comparativ, portofoliile de referinta (indicii Bank of America Merrill Lynch, formati din titluri de stat purtatoare de cupon, cu maturitati reziduale de pana la un an) au inregistrat in anul 2012 o rentabilitate
totala de 0,07% pentru euro si 0,18% pentru dolarul SUA.
Ponderea monedei unice europene in totalul rezervelor valutare s-a diminuat la sfarsitul anului 2012 pana la 72,72 la suta, de la nivelul de 76,72 la suta consemnat la fi nele anului precedent. In aceeasi perioada, ponderea dolarului SUA s-a majorat cu 3,97 puncte procentuale, pana la 18,74 la suta.
In urma evolutiilor prezentate, venitul total obtinut a fost de 57 milioane euro, in scadere fata de nivelul de 271 milioane euro inregistrat in anul anterior
Conform unui raport al FMI, tarile exportatoare de petrol, al caror excedent de cont curent l-a depasit pe cel din economiile asiatice in anul 2005, s-au remarcat ca un grup insemnat de tari exportatoare de capital net. O asemenea acumulare record de active externe oficiale poate fi pusa pe seama a trei factori determinanti, complementari recentei majorari a pretului petrolului. Astfel, in perioada imediat urmatoare crizelor financiare care au lovit in anii '90 si la inceputul noului mileniu, numeroase economii in tranzitie au simtit nevoia sa isi ia toate masurile de precautie in eventualitatea unor crize viitoare.
In al doilea rand, in incercarea de a-si reveni ca urmare a deprecierii puternice a monedei nationale, economiile asiatice s-au concentrat pe o dezvoltare bazata pe exporturi, prin ancorarea regimului valutar la dolarul american. In al treilea rand, este foarte probabil ca o serie de trasaturi specifice sistemelor financiare din economiile in tranzitie, in special din Asia, sa fi jucat de asemenea un rol important.
O acumulare continua de rezerve poate conduce in timp la o serie de riscuri si costuri, dintre care putem enumera: presiuni inflationiste, investitii excesive, bule speculative, complicatii in coordonarea politicii monetare, pierderi insemnate de capital in bilanturile autoritatilor monetare, costuri ridicate de sterilizare etc.
In concluzie, economiile in tranzitie ar putea sa isi diminueze in mod progresiv nevoia de acumulare de rezerve prin elaborarea unor strategii, precum: (i) masuri structurale si macroeconomice menite a stimula cererea interna; (ii) reformarea sistemului financiar la nivel national si regional, inclusiv dezvoltarea pietei obligatiunilor; (iii) o trecere treptata catre o flexibilitate mai mare a cursului de schimb, coroborata cu reformarea pietei monetare si eventual liberalizarea contului de capital; (iv) supraveghere economica si cooperare monetara la nivel regional care, printre altele, ar reduce nevoia de acumulare unilaterala de rezerve.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop general 2014
Gastronomie: Fasole făcăluită
Bancul zilei: Eroul din Afganistan
Ucraina: Inca o statuie a lui Lenin a fost dărâmată şi distrusă
România este vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice
Grecia va conduce UE in stil spartan, în următoarele 6 luni
Protocolul USL, doar pe hârtie în 8 judeţe
PSD şi PNL si-ar fi format alte majorităţi
Tabloidele britanice ar trebui să-i mulţumească României
Un nou protest la Pungeşti: Localnicii acuză presiunile jandarmilor
Agheasma malefică
Ioan Rotundu
Don Juan de Alaska bântuie prin Botoşani
Ioan Rotundu
Lumea lu' Rotundu: Chemarea străbunilor IV
Botoşani: Ţurcanu atacă în forţă politica anului 2014
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog