Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Remember
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12967
De la 07 Ianuarie 2003
122898616

Bădiţa Fediuc îmbină frumuseţea populară cu gastronomia micilor

  • 14 August 2013, 23:00
Fără doar şi poate că am rămas restant pofticioşilor gurmanzi, din care eu fac parte cu prisosinţă, cu ceva detalii despre bucătăria moldovenească ce predomină cazanele şi castroanele lui Aurel Fediuc de la Complexul Lebăda. Mai ales că unul dintre pofticioşi, respectabil cititor al rubricii de faţă, m-a întrebat dacă micii zemoşi, dolofani şi gustoşi ai lui Fediuc pot fi găsiţi şi prin hala de carne a Botoşanilor.
Am să-i răspund precum oracolul din Delphi lui Alexandru cel Mare: “Nu, nu se găsesc!” Dar pot fi consumaţi la Lebăda, fără prea mulţi bani, că Fediuc îi mai mult om de cultură, ca frate-su Mihai, şi mai puţin abil om de afaceri. Larg la inimă, ruşinos chiar să ceară bani cunoştinţelor pentru consumaţia ce i-a făcut-o, Aurel Fediuc poate fi bun în orice altă profesie, numai de patron de restaurant îmi face impresia că nu.
Dacă va mai rămâne, îşi va mânca şi bea afacerea cu prietenii. Spre exemplu, ieri, am fost unul dintre privilegiaţii săi, adică am băut şi mâncat pe buzunarul său, nu prea mult, că mai am ceva bun simţ de la mama de acasă. Pentru că am fost omenit pe gratis, nu mai pot scrie obiectiv despre meniul în cauză, dar voi consemna, spre ştiinţa artei în alimentaţia publică, noutăţile de la Lebăda.
S-a dat drumul la singurul bazin de înot al judeţului Botoşani, iar apa cu care este alimentat provine din conductele Apa Grup, adică este dezinfectată. Preţul, 7 lei intrarea pentru o zi. S-a deschis grădina de vară amenajată în stil rustic, cu stuf, mese din lemn, fântână arteziană, covor artificial pe ringul de dans, muzică populară şi din când în când îşi fac prezenţa rapsozii populari ai fratelui său, Mihai.
Pereţii din stuf sunt ornaţi cu costume populare autentice din zona Corni-Sarafineşti, cu ceramică, cu căiuţi împodobiţi conform tradiţiilor de Anul Nou etc. Mai stă la loc de vază un grătar, grătar iar în jurul lui roieşte un turc priceput la carnea de oaie. Chiar m-am întrebat cum de-a reuşit domnul Aurel, cum îl apelează cunoscuţii, să-l aducă pe turcul ce făcea furori la Hotel „Maria”, jos, la Lebăda. Explicabil, de vreme ce răposatul Liviu Manole, trecut prematur la cele veşnice, n-are încă un înlocuitor priceput la toate.
Mă opresc aici cu detaliile de la Lebăda, că iar mă vor critica comentatorii că fac reclamă nemarcată cu „P”. Nu fără a-mi însoţi materialul şi cu o fotografie de la faţa locului. Iar pe Rotundu l-am lămurit să dea promoţional un spot publicitar, că poate se prin în nadă patronii de la celelalte localuri de profil, să dea banul, că din asta trăim. (Lucullus)
JBD 30.06.2007

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Recomandarea ardeleanului
Din puţul gândirii proletare a lui Miluţă
Dar scuzele unde-s?
Poştaşii continuă să tremure în faţa suspendatei directoare Marin
Primarul din Flămânzi omagiază miliţienii şi securiştii lui Ceauşescu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog