Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6721
De la 07 Ianuarie 2003
122866788

Banca Centrală a Greciei a adus cu avionul câteva miliarde de euro în ţară

  • 4 March 2013, 23:00
Banca Centrala a Greciei a adus cu avionul cateva miliarde de euro in tara pentru a evita o criza bancara, scrie ziarul elen To Vima. Banii au fost expediati de alte banci centrale, Banca Greciei putand tipari doar bancnote de 10 euro.
In timpul crizelor bancare panica starnita ar putea ruina intreg sistemul bancar astfel incat Banca Centrala incearca evitarea colapsului. Temerea e legata de o posibila renuntare la euro si revenirea la drahma, mai scrie To Vima, ceea ce face populatia sa isi retraga economiile pentru a le tine in seifurile personale sau sa isi plaseze banii in bancile straine. Oficialii Bancii Greciei nu au dorit sa comenteze, desi numerrul aflat in circulatie a sarit de la 20 de miliarde la 48 de miliarde de euro- circa un sfert din PIB-ul elen.
Pentru a satisface cererea mare de numerar, Banca Greciei adus prin intermediul curselor aeriene o multime de bancnote cu care sa alimenteze bancile locale. Bancile grecesti au pierdut aproximativ o treime din depozitele lor, dupa ce criza datoriilor a explodat la sfarsitul anului 2009. Fara acces la pietele de finantare, ele depind de lichiditatea oferita de banca centrala.
Banii au venit cu avionul, fiind preluati apoi de camioane si transportati la Banca Centrala, de unde reau apoi distribuiti. Cum un camion poate transporta la un singur drum pana la 2 miliarde, pentru cele 28 de miliarde ar fi fost nevoie de 14 camioane, mai scrie To Vima. Daca incarcatura ar fi insa formata din bancnote de valoare mai mica, numarul camioanelor ar fi mai ridicat, mai noteaza ziaristii greci.
Angajatii bancii centrale elene ar fi lucrat zi si noapte pentru a rezolva problema lichiditatii, mai noteaza To Vima, iar numarul expeditiilor trimise catre banci ar fi urcat si la 200 pe zi.
Potrivit unui studiu realizat de Banca Greciei totalul retragerilor din banci de la inceputul crizei pana la jumatatea anului trecut ar fi urcat la 87,5 mld euro. Dintre acestia, aproximativ o treime au plecat peste hotare, o alta treime a fost depozitata in cutii, seifuri etc iar o treime a fost cheltuita pentru a suplini reducerea salariilor si perioadele de somaj. In aceeasi perioada, au re-intrat in banci circa 10 miliarde de euro.
Agenţia de ştiri HotNewsM/b>

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Geamul buclucaş
Gastronomie: Ciorbă de peşte
Australia a avut cea mai fierbinte vara din istoria sa
Botoşani: Jaful uluitor la care este supus Spitalul judeţean
tomograf pentru animale sub lacătutilaje agricole la Spitalul de Psihiatrie stoc de seturi WC pentru mai mulţi ani
Şi ministrul de interne, Radu Stroe, vrea să sperie Germania
Macaleţi este nemulţumit de cum se lucrează la „fabrica de bani”
Ponta ne jecmăneşte după o lege a lui Tăriceanu
Ioan Rotundu
Comunicat întrerupere furnizare apă
Clienţii E.ON pot opta acum pentru factura electronică
Dar lefuri mai mari nu vreţi, doamna Iuliana Nacu?
Fiscul şi Camera de Comerţ i-adună pe oamenii botoşăneni de afaceri
Una din „viespile” de la Flămânzi a ajuns în conducerea IŞJ
Florin Ţurcanu se joacă cu focul… DJDP
Primarul Botoşanilor a devenit baron local
el s-a mutat la vilă, în comuna Curteşti foştii vecini nu-i regretă plecarea
Miercuri, Împăratul va împărţi bugetul judeţului
Verigile lanţului unirii s-au adunat la Suceviţa
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog