Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16923
De la 07 Ianuarie 2003
122876990

Banca Europeana de Investitii a acordat Romaniei in 2016 finantari de peste 1 miliard de euro:

  • Peste 700 de milioane, co-finantari pentru infrastructura
  • 1 March 2017, 23:00
Banca Europeana de Investitii (BEI) a acordat in 2016 in Romania imprumuturi in valoare de 1,04 miliarde euro, iar Fondul European de Investitii (FEI) - alaturi de care care formeaza Grupul BEI, a realizat anul trecut operatiuni totale de 61 milioane de euro. BEI anunta ca a finantat proiecte prioritare pentru infrastructura publica, in cadrul mai multor programe operationale ale UE din exercitiul financiar 2014-2020, a sustinut IMMurile si programele de reabilitare termica a blocurilor din Bucuresti.
"Anul 2016 a fost un an de succes pentru BEI in Romania, unde am incheiat operatiuni de peste un miliard de euro. In plus, pe langa imprumuturi, departamentul nostru de asistenta tehnica ne-a ajutat sa identificam si sa dezvoltam proiecte potrivite pentru a primi finantare. Vom continua sa ne concentram in viitor pe investitii ce vor contribui la dezvoltare si ocuparea fortei de munca, accelerarea absorbtiei fondurilor europene si imbunatatirea standartului de viata al cetatenilor romani", a declarat Andrew McDowell, vicepresedintele Bancii Europene de Investitii.
BEI, prin co-finantarea proiectelor pe fonduri europene, a acordat finantari pe termen lung in valoare totala de 760 de milioane de euro pentru proiecte prioritare in domeniul infrastructurii in cadrul exercitiului financiar 2014-2020 al UE.
Potrivit unui comunicat de presa, BEI noteaza ca a acordat finantare de circa 360 de milioane de euro pentru investitii cu potential de crestere ce vizeaza competivitatea, capitalul uman si infrastructura la scara larga, concentranduse pe invetitii in domeniul energiei, imbunatatirea mediului, cercetare, dezvoltare si inovare, tehnologia informatiei si comunicatiilor, ocupartea fortei de munca, facilitati educationale si sociale.
Alte 300 de milioane de euro au fost acordate in sprijinul proiectelor prioritare pentru mediu in sectoarele de management al apei si a deseurilor, contribuind la protectia mediului si a climatului.
Banca Europeana de investitii mai detaliza ca a sustinut investitiile pe domeniul energiei in centrele urbane si ca a imprumutat in total circa 57 milioane de euro primariilor din sectoarele 2, 4 si 6.
In anul 2016, Banca a finalizat imprumuturi de 305 milioane de euro in parteneriat cu sapte institutii partenere, imbunatatind in continuare accesul la finantarea IMM-urilor si a finalizat programul de 206 milioane de euro atribuit IMM-urilor romanesti, o initiativa sustinuta de BEI Group, Comisia Europeana si Guvernul Romaniei.
BEI mai anunta ca a acordat imprumuturi si pe sectorul agricol si a acordat consultanta pentru Ministerul Sanatatii din Romania pentru construirea a trei spitale regionale din Iasi, Cluj- Napoca si Craiova.
Banca Europeana de Investitii (BEI) acorda finantari pe termen lung pentru proiecte, garantii si consiliere in vederea promovarii obiectivelor Uniunii. Ea sprijina proiecte atat in cadrul UE, cat si in afara UE. Actionari sunt statele membre ale UE. BEI este actionarul majoritar al Fondului european de investitii (FEI) si constituie impreuna cu acesta Grupul BEI. In cadrul Planului de investitii pentru Europa propus de Comisie, Grupul BEI face parte dintr-o strategie mai larga menita sa acopere deficitul de investitii usurand investitorii de unele dintre riscurile inerente proiectelor. (Detalii)
In fiecare an, o comisie a Parlamentului European evalueaza activitatile BEI si prezinta un raport in cadrul sedintei plenare, la care este invitat presedintele BEI.
La 28 aprilie 2016, Parlamentul a adoptat o rezolutie referitoare la Raportul anual al BEI pe 2014. Potrivit rezolutiei, programul de investitii al BEI ar trebui sa sprijine obiectivele politicilor UE, acordand prioritate investitiilor pentru accelerarea redresarii economice si sporirea productivitatii, prin promovarea ocuparii fortei de munca in randul tinerilor, a inovarii si a IMM-rilor, prin consolidarea sustenabilitatii mediului si masurile de combatere a schimbarilor climatice si prin promovarea coeziunii si convergentei economice si sociale. Parlamentul a salutat noul FEIS, subliniind necesitatea ca FEIS sa functioneze in mod eficient, pe deplin transparent si echitabil.
Rezolutia a reamintit ca garantia pentru FEIS este menita sa permita BEI sa isi asume mai multe riscuri, mentinandu-si ratingul AAA; Parlamentul a indemnat, de asemenea, BEI sa evalueze in mod serios impactul financiar, social si de mediu al initiativei privind obligatiunile pentru proiecte, sa actualizeze dimensiunea externa a interventiilor BEI si sa sporeasca guvernanta, transparenta si cadrul de control al BEI.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Munca la români
Horoscopul zilei de 2.03.2017
Fostul senator Sebastian Grapa si doi fosti consilieri judeteni din Brasov, retinuti de DNA.
Aristotel Cancescu este acuzat in dosar ca pretins bani pentru a pune candidati pe lista PNL pentru CJ
O Regele Salman al Arabiei Saudite a ajuns in Indonezia, cu 460 de tone de bagaje si o suita de peste 1.000 de oameni
DNA a cerut pentru Udrea o pedeapsa cu executare spre maximul prevazut de lege
Expert Forum: Ar fi benefica pentru toata lumea o discutie deschisa bazata pe o analiza obiectiva
despre succesele si insuccesele DNA si a celorlalte parchete
Transnistria a decis ca drapelul rusesc sa fie arborat pe toate cladirile oficiale
De ce risca Romania sa piarda 180 de milioane de euro pentru gazoductul BRUA
si sa plateasca amenzi uriase catre Comisia Europeana
Contra-atacul PNL la cresterile de salarii pentru bugetari:
propune scaderi majore la impozitul pe venit, impozitul pe profit si la contributiile sociale platite de companii
Francois Fillon anunta ca va fi inculpat, dar nu se retrage din cursa pentru prezidentiale
Dragnea: Toate sedintele comisiilor vor fi transmise online; ordinea de zi se va da cu o saptamana inainte
In ce stadiu se afla un contract de 129 milioane lei, fara TVA:
Transelectrica a pus in functiune un tranformator nou care s-a stricat dupa doar cateva zile
Avioanele F-16 ale Fortelor Aeriene Romane au efectuat prima realimentare in zbor deasupra teritoriului Romaniei
RISE Project: Dragnea, Fortareata din Brazilia
Suliţa/Dracşani: Necazurile bătrânei Aglaia Ciobanu şi Ţurcănenii
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog