Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10767
De la 07 Ianuarie 2003
122896416

Bejinaru a primit bani pentru turnătorii, dar nu a făcut poliţie politică

  • 7 August 2006, 23:00
Cazimir Ionescu a afirmat, luni, că răspunsul dat de CNSAS în cazul Bejinaru are în vedere faptul că au existat situaţii clare de persoane care au colaborat cu Securitatea, au semnat angajamente şi chiar au primit bani şi, cu toate acestea, nu au făcut poliţie politică.
Purtătorul de cuvânt al CNSAS a încercat să explice astfel de ce Colegiul a dat două răspunsuri contradictorii în cazul Bejinaru, judecătoarea în dosarul căreia existau chitanţe pentru turnătorii. CNSAS a decis că judecătoarea Florica Bejinaru nu a colaborat cu Securitatea, iar răspunsul oficial al Colegiului a fost redactat luni şi îi va fi trimis acesteia, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Cazimir Ionescu. Membri ai Colegiului au declarat, duminică, sub protecţia anonimatului, că decizia a fost luată la un scor strâns şi în condiţiile în care doi dintre ei au lipsit de la şedinţa desfăşurată în urmă cu două săptămâni. Potrivit acestora, în timpul audierii la contestaţie, Florica Bejinaru i-ar fi impresionat pe membrii Colegiului. Ea a negat sentinţa CNSAS şi i-a anunţat că va contesta decizia. Potrivit legii după care funcţionează magistraţii, cei care sunt deconspiraţi ca foşti securişti îşi pierd funcţiile. În urma votului dat după această audiere de acum două săptămâni, Colegiul a decis că Florica bejinaru n-a făcut poliţie politică.
Florica Bejinaru a fost desoperită în luna mai de CNSAS drept colaboratoare a Securităţii, după ce în urmă cu un an, în noiembrie 2005, aceasta primise certificat de bună purtare. Cercetările asupra judecătoarei au fost reluate după ce ziarul “Cotidianul” a prezentat probe în acest sens. Conform publicaţiei, Bejinaru a fost informatoare a Securităţii şi remunerată pentru asemenea activităţi, în timp ce era consilier juridic la o întreprindere de confecţii din Drobeta Turnu Severin. Bejinaru ar fi început să colaboreze cu poliţia politică de la 26 de ani.
În luna mai, imediat după ce s-a aflat că judecătoarea Florica Bejinaru va fi deconspirată ca agent sau colaborator al fostei Securităţi, ministrul Justiţiei, Monica Macovei, a declarat că această chestiune nu este doar problema magistratului, ci şi problema CSM. "CSM trebuie să-şi rezolve această problemă de imagine", a spus Macovei.
Ministrul a susţinut, la vremea respectivă, că în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) trebuie să fie elita magistraţilor, şi că asupra lor nu ar trebui să planeze nici o aparenţă de bănuială că ar fi fost colaboratori ai fostei Securităţi.
Judecătoarea Florica Bejinaru, a negat informaţiile apărute atunci, şi a susţinut că CNSAS i-a încălcat dreptul la imagine când a făcut publică relaţia ei cu fosta Securitate. Bejinaru a acuzat-o direct pe Monica Macovei, ministrul justiţiei, că din cauza ei s-a ajuns la această decizie a Consiliului. "Aţi abuzat de funcţia pe care o aveţi! Aţi obţinut informaţii despre mine şi le-aţi dat presei", a spus Bejinaru. Judecătoarea a spus că aşteaptă o decizie definitivă a CNSAS apoi se va hotărâ dacă va demisiona din CSM: "Două drepturi fundamentale mi-au fost încălcate de CNSAS, iar dumneavoatră nu mi-aţi luat apărarea, deşi aţi fost preşedintele unei organizaţii de apărare a drepturilor omului", i-a mai spus pe un ton nervos Bejinaru.
În faţa tonului agresiv, Macovei i-a explicat judecătoarei că poate rămâne în CSM până când hotărârea este definitivă, dar "în statele europene, când există o suspiciune, alege să facă un gest, decât să afecteze imaginea", i-a sugerat demisia ministrul, pentru a doua oară, după ce i-a mai transmis acest mesaj şi în luna mai, imediat după ce s-a aflat de colaborarea judecătoarei cu Securitate. (NewsIn)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Câinele neorientat
Comentariu la comentarii (CXXIX)
(Ioan Rotundu)
Reabilitarea vechii şcoli din Dobârceni încă nefinalizată
Se întrevăd noi finanţări pentru alimentările cu apă
Prefectul luptă pentru îmbunătăţirea activităţii la Direcţia de Paşapoarte
Planificarea a devenit cuvânt de ordine în Instituţia Prefectului
Proiecte îndrăzneţe pentru schimbarea la faţă a judeţului
Comuna Cristineşti îmbracă straie de sărbătoare
Ţarcă vrea să caute soluţii pentru creşterea economie judeţului
Liceul „Grigore Antipa” va fi extins
Urban Serv nu va fi privatizat
Primarii nu se simt atraşi de energia eoliană
Primarul Gheorghe Ciuhandu a fost amendat cu 150 milioane de lei
"Am dat două paste de pix de declaraţii la Securitate"
Alina Mungiu Pippidi consideră că Voiculescu e un precedent
Despre hărţuirea sexuală la locul de muncă
Taxă substanţială pentru înmatricularea maşinii
Alegerile anticipate nu sunt posibile în acest moment
Ziua Marinei, clonată ca să ajungă la toate partidele
Relaţiile proaste cu şefii cresc tensiunea arterială
Îşi doreşte cu disperare moartea
Incendiu provocat de un copil al statului
Locuinţă incendiată de concubinul chiriaşei
Doi tineri din grija DGASPC s-au înscris în acest an la facultate
Dosar penal pentru adidaşi
Cu şeful nu-i de glumit
(Ioan Rotundu)
La micii lăudaţi… să nu te-araţi lacom
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog