Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   
Vineri: 21 Noiembrie 2008

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Lumea lui Rotundu

1 EURO = 4.6562 lei
1 USD = 3.9954 lei


Număr accesări
Astăzi:
11459
De la 07 Ianuarie 2003
62003507

Beneficiarii de credite semnează contractul ca pe vremuri primarul

  • Ciubotaru crede că le-a venit în ajutor cu noi reglementări juridice
Candidatul liberal la deputăţie pe Colegiul 5 Botoşani, Gheorghe Ciubotaru a atras atenţia botoşănenilor că acum se pot simţi mult mai protejaţi, în urma unui pachet legislativ mai complex. Gradul de protecţie a consumatorilor de servicii financiare din România va creşte considerabil, conform modificărilor legislative aprobate în şedinţa de Guvern de miercuri, 19 noiembrie 2008. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor va acţiona în baza acestora, asigurând protecţia intereselor financiare ale clienţilor în relaţia cu băncile.
Propuse de ANPC, aceste noi prevederi se referă la protecţia consumatorilor de servicii financiare şi vor intra în vigoare la 30 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României. „La solicitarea clientului, băncile vor trebui să îi pună la dispoziţie un exemplar din contract şi o simulare a costurilor. Mai exact, o informare precontractuală înainte de acordarea creditului. Totodată, va fi interzisă publicitatea înşelătoare, banca având obligaţia să prezinte costurile totale ale creditului, dobânda anuală efectivă sau alte taxe pe care le presupune contractul de credit pentru ca solicitantul să nu se trezească robul băncii. Va trebui să se menţioneze în contract toate comisioanele percepute, aferente produsului financiar, să nu fie majorate comisioanele pe perioada derulării contractului de credit”, a precizat Gheorghe Ciubotaru, specificând că în cazul unei dobânzii variabile, trebuie să se prezinte indicii şi modul de calcul în funcţie de care variază aceasta. Nu vor putea fi modificate de asemenea clauzele contractuale fără încheierea unui act adiţional, acceptat de consumator, această prevedere dând clientului dreptul la rezilierea contractului, în cazul în care nu este de acord cu modificările propuse de bancă. Nerespectarea acestor prevederi va fi sancţionată cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 50.000 lei.
„În privinţa celor care deja au contractate creditele, dacă banca le majorează au posibilitatea să se retragă fără comision de rambursare anticipată fiindcă este o iniţiativă a băncii şi pot lua un credit de refinanţare în condiţiile noii legi. În primul rând vreau să spun oamenilor să citească contractele fiindcă 90% din cei care au luat credite din bănci nu au citit contractele. E bine să-l citească şi o să descopere acolo lucruri de care nu au auzit: comisioane aniversare şi tot felul de prostii. Dacă acele lucruri nu le-au cunoscut la data când au încheiat contractul au posibilitatea legală să reclame acea clauză ca fiind o clauză abuzivă. Dacă acele clauze nu au fost negociate şi banca nu poate face dovada că le-a negociat, chiar dacă a scris acolo la final că a luat la cunoştinţă, tot clauză abuzivă se cheamă. Se poate adresa punctual Instanţei”, a mai adăugat Gheorghe Ciubotaru. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (1)]


  
Relaţia client – bancă, atent monitorizată de ANPC
Rusia planificase demult invazia Georgiei
Câţi spioni şi agenţi de influenţă mai are Rusia în NATO şi UE?
Un gând bun înainte de alegerile parlamentare 2008
Comunicat de presă
Comentariul comentariilor (CCXLVI)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Spectator la teatru
Vă invită la muncă în Grecia
Voronenii se burzuluiesc din nou
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Coace o creştere de preţ la apă, dar după alegeri
deşi societatea este pe chituci, liderul de sindicat vrea mai mulţi angajaţi şi salarii mai marisursa financiară: creşterea preţului la apă
Candidaţii PSD sprijiniţi de etnii
O afacere cu panouri publicitare amplasate pe spaţiul verde şi trotuare
afacerea pare să fi ieşit din laboratorul PDL
Mută problemele dintr-o parte în alta, ca să iasă basma curată
Surpriză, noul subprefect nu este interimarul Mihai
Microbii nu se mai lasă speriaţi de antibiotice
Încă o prelungire pentru programul de evaluare a stării de sănătate
Produse electrice cu probleme
Banc Post, cea mai reclamată bancă
A crescut cererea de medicamente
Ţâbuleac a hotărât: firma MBB va asigura deszăpezirea
patronul firmei este membru PDL şi consilier municipal
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă

Contact: [email protected]
Telefon: 0745 544 745

Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!