Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2908
De la 07 Ianuarie 2003
122888557

Bilanţ de activitate SIAMUD

  • 2 February 2009, 23:00
Pompierii botoşăneni sunt solicitaţi tot mai des să intervină la accidente rutiere pentru a salva oameni dintre fiarele contorsionate, deblocări de uşi, salvări de la înălţime, transportul unor persoane supraponderale din apartamentele proprietate personală la ambulanţă şi scoaterea unor persoane căzute în canale, râuri, fântâni.
Instruiţi permanent să intervină în astfel de situaţii de urgenţă membrii echipajelor Staţiei de Intervenţie pentru Asistenţă Medicală de Urgenţă şi Descarcerare (SIAMUD) din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţ㠓 Nicolae Iorga “ al Judeţului Botoşani au reuşit să salveze anul trecut de trei ori mai multe persoane decât în 2007, respectiv 136 de persoane faţă de 47.
Astfel, în judeţul Botoşani numărul situaţiilor care au necesitat intervenţia SIAMUD au crescut în 2008 cu 34% faţă de anul 2007.
Pentru scoaterea celor 53 de persoane din autoturismele implicate în accidente rutiere echipajele SIAMUD au intervenit cu depărtătorul hidraulic pentru a distanţa elementele metalice, a trage sau a le apăsa, cu foarfecele hidraulic cu care au tăiat elementele de caroserie metalică auto (capotă, aripa din faţă, uşi faţă-spate, capotă portbagaj, grilă exterioară, haion, planşeul mobil, plafonul) precum şi cu tăietorul de pedale. În timp ce acţionau pentru descarcerare pompierii au urmărit şi menţinerea funcţiilor vitale ale victimelor.
În cazul a 40 de accidente rutiere echipajele SIAMUD au intervenit pentru acordarea primului ajutor victimelor, respectiv stabilirea şi efectuarea manevrelor pentru imobilizarea corectă (realizarea axului rigid cap-gât-trunchi) în vederea scoaterii din autoturisme şi transportării la ambulanţă. După predarea răniţilor echipajelor Serviciului Judeţean de Ambulanţă pentru transportarea acestora la o unitate spitalicească pompierii au acţionat pentru înlăturarea pericolului de incendiu care poate să apară pe fondul scurgerilor de combustibil, fiind realizate măsuri complementare de decupare a bornelor bateriei, îndepărtarea (spălarea) combustibilului de pe partea carosabilă precum şi a resturilor solide rezultate în urma impactului.
SIAMUD a răspuns anul trecut la 62 solicitări de deblocare a uşilor de acces în apartamente (19 deblocări în 2007), ocazie cu care 22 adulţi şi 3 copii, rămaşi captivi în locuinţele proprietate personală au fost salvaţi înainte ca viaţa sau sănătatea acestora să le fie pusă în pericol. În aceste situaţii fie s-a procedat la deschiderea uşii cu ajutorul dispozitivul de deblocare a uşii, fie la spargerea geamurilor de la balcon sau dormitor, după ce proprietarii şi-au dat acordul. Deoarece părinţii unui copil care nu răspundea la uşă şi la telefon nu au fost de acord cu deblocarea uşii de acces în apartament sau cu spargerea sticlei de la geamul din dormitor pompierii au fost nevoiţi să scoată fereastra din perete. Odată intraţi în locuinţă salvatorii au descoperit că băiatul nu a auzit telefonul sau bătăile în uşă întrucât dormea profund.
Tot în 2008 au avut loc 14 intervenţii contra cronometru după ce familiile a tot atâţia botoşăneni supraponderali, care sufereau de afecţiuni medicale grave, au solicitat cu disperare ajutorul echipajelor SIAMUD pentru ai transporta la spital. Bolnavii locuiau la etajele superioare ale unor blocuri şi se aflau în imposibilitatea de a se deplasa până la ambulanţă.
Fără intervenţia SIAMUD persoanele în cauză nu ar fi primit urgent îngrijirea medicală de care aveau nevoie.
Echipajele SIAMUD au mai acţionat anul trecut şi pentru recuperarea a 6 cadavre din fântâni sau ape curgătoare ori stătătoare. În 2007 pompierii scos din râuri, iazuri şi fântâni 11 persoane înecate. Alte două persoane care au căzut în fântână au fost salvate.
În 2008, SIAMUD a intervenit pentru salvarea de la înălţime a 4 persoane (2 care ameninţau că se aruncă în gol şi 2 copii care erau în pericol să cadă de la înălţime).
Alţii 5 botoşăneni au scăpat cu viaţă datorită ajutorului primit de la echipajele SIAMUD, care au acţionat în cel mai scurt timp pentru a-i scoate pe 2 dintre ei din mlaştină, unde au căzut din cauza stării avansate de ebrietate în care se aflau, pe al treilea dintr-o fântână unde căzuse în timp ce încerca să o curăţe iar pe alţi 2 din canal).
La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţ㠓Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani funcţionează două Staţii de Intervenţie pentru Asistenţă Medicală de Urgenţă şi Descarcerare (SIAMUD), la Detaşamentul de Pompieri Botoşani respectiv Detaşamentul de Pompieri Dorohoi.
SIAMUD intervine în cazul următoarelor evenimente: incendii, explozii, avarii tehnologice, arsuri tehnologice, arsuri termice şi chimice, intoxicaţii, accidente de muncă, accidente de trafic rutier, feroviar, aerian, accidente casnice ( de exemplu, persoane blocate în spaţii limitate), căderi de la înălţime, electrocutare, înec, traumatisme în locuri aglomerate de persoane, calamităţi naturale (inundaţii, cutremure, înzăpeziri, furtuni, alunecări de teren, etc).
Echipajele SIAMUD sunt într-o permanentă luptă cu timpul întrucât fiecare secundă contează pentru un om a cărui viaţă atârnă de un fir de păr şi fac tot ceea ce este omeneşte posibil pentru a nu lăsa ca moartea să-şi ia tributul.
SUBOFIŢER RELAŢII PUBLICE
Plt. Dorina LUPU

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Românul şi vitrina
Va cere Băsescu în Ungaria respectarea drepturilor românilor de acolo?
Problema bisericii din Maliniţa va fi discutată în Comisia de Politică Externă
Voronin: La Bucureşti - nu, la Moscova - da!
Legea "Ochiul şi timpanul" încalcă normele europene
Băsescu: 59%
Din nou diplomaţii străini ucid în România şi nu răspund în faţa autorităţilor
Mândră floare trandafir
Comentariul comentariilor XXII
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Nedumerirea îngerului
Mihăiţă, dovada vie a unui talent incontestabil
Putreziciunea de la Apa Grup trebuie căutată în sediul CJ
Georgescu de la Apa Grup vrea să ne încaseze din nou la hurtă
Conţac susţine că promovează la şefie tineri licenţiaţi şi cu masterat
Achiţei şi-a început şefia cu ce ştie el mai bine să facă
Recrutează culegători, mulţi culegători!
Supă-cremă de fasole albă
Ofertă tentantă pentru medici
Inspectorii sanitari rămân în subordinea DSP
Gripa, motiv de pază la intrarea în spitale
Cozi la Casa de Sănătate, de dragul cozilor
Daţi-l jos pe netrebnic!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog