Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11769
De la 07 Ianuarie 2003
122897418
Biserica Ortodoxa Romana:

Clerul si credinciosii sa decida rational in privinta cardului de sanatate

  • 25 January 2015, 23:00
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane indeamna clerul si credinciosii sa cultive mai intai sanatatea sufleteasca, prin rugaciune si fapte bune, si sa decida rational, nu emotional, totdeauna cu calm si intelepciune, in tot ceea ce priveste cardul national de sanatate, anunta Patriarhia Romana, potrivit Mediafax.
Indemnul este adresat in contextul disputelor provocate de organizatii religioase ai caror reprezentanti sustin ca cipul cardurilor ar contine numarul 666 si subliniaza totodata ca termenul "card", citit invers, devine "drac".
Astfel, Sfantul Sinod a decis, in ultima sedinta din decembrie 2014, formularea unui punct de vedere al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) despre cardul national de sanatate.
La solicitarea Patriarhiei Romane, Ministerul Sanatatii a precizat avantajele generale, pentru pacienti si furnizorii de servicii medicale, ale cardului national de sanatate, arata Patriarhia Romana. In plus, BOR precizeaza ca a luat act si de punctul de vedere al Colegiului National al Medicilor din Romania (CMR), potrivit caruia, din puct de vedere etic, nu mai exista nicio ratiune de a respinge cardul de sanatate. "Singura problema care trebuie rezolvata este elaborarea unei solutii alternative pentru acei pacienti care din motive de constiinta si religie refuza cardul, iar Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a promis ca pentru astfel de persoane va cauta si va propune o metoda alternativa", mai spune institutia religioasa.
Totodata, in urma discutiilor in plen, la propunerea Comisiei pastorale, monahale si sociale, Sfantul Sinod, luand act de punctele de vedere ale presedintelui CMR, Vasile Astarastoaei, si ale ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a aprobat ca ierarhii sa indemne clerul, monahii si credinciosii ca, in contextul tulburarii provocate de opiniile confuze si contradictorii din mass-media cu privire la cardul national de sanatate, sa ramana statornici in credinta in mantuitorul Iisus Hristos, sa cultive mai intai sanatatea sufleteasca prin rugaciune si fapte bune si sa decida rational, nu emotional, totdeauna cu calm si intelepciune.
Hotararea Sfantului Sinod a fost comunicata tuturor eparhiilor din tara si strainatate, in vederea adoptarii masurilor necesare pentru punerea in aplicare, a mai spus Patriarhia Romana.
Posta Romana a anuntat ca peste 8.000 de persoane au refuzat cardul national de sanatate. Mai multe organizatii religioase au cerut autoritatilor sa gaseasca alternativa la cardul national de sanatate, intrucat nu pot accepta "un document al diavolului care le poate pune in pericol existenta".
Peste 93 la suta dintre cardurile de sanatate au ajuns la asigurati, urmand ca aproape un milion, mai precis cele ramase nedistribuite intrucat asiguratii nu au fost gasiti la domiciliu, sa fie distribuite prin intermediul medicilor de familie care doresc asta sau sa fie gasite alte solutii de distributie.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Anunţul din ziar
Reţeta zilei: Pui in sos de muştar şi tarhon
Horoscopul zilei
Victor Ponta: Noul PNL incepe sa semene din ce in ce mai mult cu vechiul PDL
Lumea lu' Rotundu: A fost sau n-a fost mită?
Botoşani/Manoleasa: Ce poate face mâna unui primar gospodar
Ioan Rotundu
SUA ameninta Rusia cu noi sanctiuni dupa atacurile separatistilor asupra orasului ucrainean Mariupol
Relatiile dintre Vladimir Putin si oligarhii rusi s-au racit al
Muzeul Egiptean din Cairo recunoaste ca barba faraonului Tutankhamon a fost rupta si apoi lipita
Muzeul sustine ca masca funerara poate fi restaurata
Duşi cu sorcova…
Ioan Rotundu
O fi aceasta răsplata DNA-ului?
Ioan Rotundu
Botoşani/Tudora: Costul furiei şi dorinţei de răzbunare plătit de Gheorghe Niţă
Ioan Rotundu
Ponta: Klaus Iohannis a facut "declaratie institutionala" cand a afirmat ca doreste sa lucreze cu un guvern PNL
Debranșări și executări silite pentru datornicii la termoficare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog