Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Fapt divers
Horoscop
Umor
Aniversări
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
15651
De la 07 Ianuarie 2003
67853264

Biserica Sf. Gheorghe Botoşani

  • 25 December 2006, 23:00
Elena Doamna, soţia lui Petru Rareş, a înălţat trei biserici orăşeneşti, două în Botoşani – Sf. Gheorghe şi Ospenia – şi o alta la Suceava, Văscresenia. Acestea nu au proporţiile şi monumentalitatea celor zidite în vremuri de linişte, de Petru Rareş.
Biserica Sf. Gheorghe este o clădire de mărime redusă, fără prea multe elemente decorative şi fără picturi. Este o construcţie tipic moldovenească şi se aseamănă cu biserica Sf. Nicolae din Dorohoi.
A suferit mai multe restaurări, prima fiind la începutul veacului al XVIII-lea, când s-au efectuat lucrări importante din îndemnul lui Mihai Racoviţă, fapt care a dus la înscrierea sa în pomelnic, în rândul ctitorilor, alături de Ştefan Voievod, Mihai Voievod, Anastasia Doamna, Roxana Doamna, Catrina Doamna şi o altă Roxana Doamna. Aceste doamne au făcut parte din familiile Cantacozino, Ghica şi Racoviţă.
Alte reparaţii au avut loc în 1819 suportate de autorităţile botoşănene, când i s-a adăugat o clopotniţă zidită chiar la intrarea în locaş. În anul 1864 i s-a adăugat veşmântăria în partea de sud a altarului, care împreună cu clopotniţa au fost înlăturate în 1911, când au avut loc cele mai importante lucrări de restaurare, sub conducerea arhitectului Ghika-Budeşti.
Ctitoria Elenei Doamna este o construcţie de plan triconic, zidită din piatră brută şi cărămidă. Piatra cioplită s-a folosit doar la colţurile clădirii, la ferestre şi la contraforturi. Bazele turlei, arcadele firidelor şi ale ocniţelor sunt din cărămidă.
Intrarea în biserică se face printr-o singură uşă, aşezată în zidul estic al pronaosului. Uşa este încadrată de un frumos chenar gotic, deasupra căreia se află pisania: "Elena, fiica lui Despot, doamna răposatului Petru Voievod, a zidit acest hram în numele Sfântului marelui mucenic Gheorghe, în târgul Botoşanilor, în zilele domnului Io Ştefan Voievod şi s-a săvârşit în anul 7049, luna octombrie”. (Anul e greşit în pisanie, fiind vorba de 7059, adică 1551)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Horoscop
Felicitare Primăria Botoşani
Felicitare Prefectura Botoşani
Felicitare PNL Botoşani
O mică confuzie
Biserica Sf. Nicolae Botoşani
Biserica Uspenia (Ospenia) din Botoşani
Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!
Biserica de lemn din Vorniceni
Schitul Balş
Bancuri cu evrei
Francheţe şi onestitate
Voinicul fără de prihană
Anecdote
Epigrame
Altfel de colinde
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Botezi? Gasesti la noi tot ce ai nevoie pentru crestinarea pruncului!