Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22209
De la 07 Ianuarie 2003
122882276

Biserică ridicată prin contribuţia unui număr mare de credincioşi

  • duminică, biserica din Icuşeni Vale a fost sfinţită
  • 22 September 2009, 23:00
Biserica „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul” din parohia Icuşeni-Vale, Protopopiatul Botoşani a fost târnosită în urmă cu două zile de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Târnosirea sfântului lăcaş a fost urmată de Sfânta Liturghie la care au participat peste 3000 de credincioşi din judeţele Botoşani şi Suceava.

Enoriaşii parohiei Icuşeni-Vale alături de preotul paroh Dan Budeanu şi de ceilalţi invitaţi şi credincioşi au participat în Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci la sfinţirea bisericii închinată Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul.
Înalt Preasfinţitul Teofan a fost întâmpinat la intrarea în sat de domnul Aurel Ştefan, primarul comunei Vorona, iar de aici, au mers cu trăsura până la biserică, înconjuraţi de călăreţi îmbrăcaţi în costume tradiţionale. După târnosirea lăcaşului de închinăciune a urmat slujba Sfintei Liturghii care a fost săvârşită pe un podium amenajat în incinta bisericii parohiale de IPS Teofan, înconjurat de un sobor de 25 de preoţi şi diaconi. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnficaţiile Evangheliei citite în cadrul Sfintei Liturghii. La finalul slujbei pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani a citit Hrisovul de sfinţire iar apoi pr. Adrian Secrieru, paroh la Icuşeni Deal şi pr. paroh Dan Budeanu au primit fiecare din partea Mitropolitului Teofan rangul de iconom stravofor.
Pr. paroh Dan Budeanu i-a oferit Arhipăstorului Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei o icoană cu Sf. Prooroc Ilie iar pr. Adrian Secrieru i-a dăruit o icoană cu Maica Domnului. Părintele Adrian Secrieru, cel care a coordonat lucrările de zidire a sfântului lăcaş din Icuşeni-Vale până în anul 2005 a apreciat jertfa credincioşilor care au sprijinit ridicarea bisericii. Părintele paroh Dan Budeanu a mulţumit tuturor credincioşilor pentru prezenţă şi pentru că i-au fost aproape prin ajutorul pe care l-au acordat lăcaşului de închinăciune din Icuşeni-Vale. După ce au fost acordate mai multe distincţii de vrednicie ctitorilor şi binefăcătorilor, IPS Teofan a citit o rugăciune de dezlegare.

Sfânt lăcaş ridicat prin jertfa credincioşilor
Credincioşii care au participat şi s-au rugat la cele două slujbe oficiate de Înalt Preasfinţitul Teofan, au mărturisit faptul că au trăit clipe emoţionante la această mare sărbătoare pentru întreaga comună Vorona. Unul din fii satului prezent la acest eveniment, care a donat primele materiale pentru construirea bisericii, ne-a spus că a participat cu bucurie la sfinţirea sfântului lăcaş.
„Mă aflu la această mare sărbătoare în primul rând pentru că sunt fiu al satului şi apoi pentru că biserica sfinţită astăzi (n.r. duminică) a fost construită şi prin contribuţia mea prin donarea materialelor de construcţii cu care voiam să ridic o casă. Am făcut acest lucru din dorinţa ca în această parte de sat să se ridice o biserică. Eu am început zidirea bisericii prin această donaţie, am lansat această idee iar credincioşii din această zonă au fost de acord să se ridice un lăcaş de închinăciune. Această biserică este rezultatul contribuţiei a unui număr mare de credincioşi atât din acest sat cât şi din alte localităţi. Am participat cu toată fiinţa mea la slujba de sfinţire, simţindu-mă mai luminat şi mai deschis spre fapte bune”, a povestit Dumitru Neamţu din Botoşani. (Constantin CIOFU, redactor Ziarul Lumina)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


„Cadou” pentru studenţii basarabeni:
230 de RON pentru eliberarea permisului de şedere temporară!
Comunicat de presă
Premierul desemnat Vlad Filat vrea consulate la Bălţi, Cahul şi Iaşi
Slugile lui Voronin
seful SIS si Procurorul general, vor fi schimbaţi rapid şi anchetaţi
Cine nu îşi iubeşte mama trăieşte degeaba pe Pământ!
Şedinţe preoţeşti în Protopopiatele Darabani şi Botoşani
Capelă pentru bolnavii Spitalului de Recuperare din Botoşani
Trofeul „Omul Săptămânii” oferit unui pompier botoşănean
Gospodărie salvată de pompieri
Pericol de explozie îndepărtat de pirotehnişti botoşăneni
O mască râde, o mască plânge, …în fotbalul zonal Flămânzi
Program TELE'M miercuri, 23 septembrie
Peştele Elenei Udrea
Horoscop
A salvat onoarea soţului
„Drumul căruţelor”, Botoşani – Tg. Frumos, nervi şi aşteptare
Poliţiştii botoşăneni propun introducerea muncii în folosul comunităţii
ca sancţiune la Legea 61 porivind tulburarea liniştii publice
Primari peste matrapazlâcuri
prefectul n-a dat dovadă de clemenţă
La Primăria Broscăuţi, secretara a uitat vârsta
Fostul primar al oraşului Darabani umilit de actualul Burlacu
Ce adună cu o mână, risipeşte cu două
Ioan Rotundu
Huţuleac de la CAS nu se teme de procese
Spitalul judeţean a cheltuit bani mulţi pe cursuri inutile
Directorii de spitale au participat la şedinţa DSP, dar au plecat tot fără bani
Bursă de muncă pentru absolvenţii din acest an
Preoţii, bogaţii imuni la criza economică
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog