Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23076
De la 07 Ianuarie 2003
122883143

Bogat şi sărac: Bine aţi venit în ţaratul lui Voronin!

  • 15 May 2009, 23:00
Dacă cineva mai dorea să aibă o probă în plus că regimul Voronin e o dictatură, acum are cu vârf şi îndesat. Când un lider politic rămâne conducătorul adevărat al statului, indiferent de funcţia pe care o deţine oficial, acest fapt face dovada unei guvernări autoritare. Mai pe şleau vorbind, a unei tiranii de tip afro-asiatic. În orice caz, cu Europa un atare sistem politic nu are nici în clin, nici în mânecă.
Exemple pot fi aduse cu nemiluita. În Libia, bunăoară, Muammar Gaddafi iniţial s-a autointitulat preşedinte. De la un timp încoace, însă, n-are nici o funcţie oficială în afară de una onorifică de lider al revoluţiei. Şi Den Xiao Ping, când a preluat puterea în China, după dispariţia lui Mao, nu deţinea nici un post în stat. Stalin de asemenea. Acesta o vreme a fost doar unul dintre secretarii Partidului Comunist, anulând practic în 1934 funcţia de secretar general. Ca să nu mai vorbim de Putin care a mutat cu succes centrul de putere de la preşedinţie la guvern şi a rămas ceea ce a fost - ţarul neîncoronat al Rusiei.
Voronin este fără doar şi poate un dictator. Şi încă unul de cea mai proastă speţă. Obscur, mărunt, vulgar, meschin şi răzbunător.
S-au umplut de penibil, în treacăt fie spus, detractorii colegului Constantin Tănase. Aceştia, contrazicându-l, încercau să demonstreze la televiziunea şi gazetele lui Roşca că sub un dictator nu ar exista un ziar ca „Timpul". Ba bine că nu! Este evident faptul că într-un regim autoritar, spre deosebire de unul totalitar, pot să fie organe de presă private şi independente. Atâta doar că numărul lor este limitat, iar libertatea de exprimare şi accesul la mass-media sunt restricţionate şi deturnate de oficialităţi prin tot felul de ingerinţe, hărţuieli, monopol, penalizări, manipulări, corupţie etc. Tocmai de aceea, potrivit estimărilor internaţionale, Republica Moldova, ca şi Cuba, Coreea de Nord, Myanma, Rusia sau Turkmenistan, e o ţară fără presă liberă.
Şi alegeri aparent pluraliste pot să se desfăşoare sub o dictatură. Numai că învinge întotdeauna partidul de guvernământ. Ca în Zimbabwe de vreo trei decenii şi ceva. Ca în bancul cu mecanicul rus care, orice s-ar apuca de asamblat, un samovar, o maşină de cusut sau vreun scaun, până la urmă în final face o frumuseţe de Kalaşnikov.
Astăzi se vede mai bine ca oricând cât de mult s-au înşelat unii dintre stimaţii noştri experţi şi oameni politici care au prezis că, odată cu alegerile din aprilie 2009, va apune şi epoca lui Voronin. Aiurea. Cariera politică şi puterea reală a acestuia e ca basmul cu cocoşul roşu. Nu se mai sfârşeşte, chit că-i expiră mandatul.
Am publicat încă la 6 februarie 2009, în Jurnal de Chişinău, un articol intitulat „Poveşti cu proşti despre succesorul lui Voronin" în care arătam că toate agitaţia publică pe tema aşa-zisului urmaş al liderului comunist în jilţul de şef al statului nu-i decât o cursă întinsă societăţii pentru a sustrage atenţia de la tentativa comuniştilor de a frauda alegerile şi de a-şi adjudeca o victorie electorală nemeritată.
Scriam că alegătorii şi reprezentanţii opoziţiei sunt îndemnaţi să asculte cai vezi pe pereţi, să se antreneze în speculaţii sterile. Să caşte gura şi să se minuneze la auzul unor ipoteze supte din deget, una mai trăsnită decât alta. Să piardă timpul descifrând un rebus idiot pe tema „Cine va fi viitorul preşedinte al Republicii Moldova?"
Mai presupuneam că viitor şef al statului ar putea fi desemnat Greceanâi sau Ţurcan. Sau altcineva. Numai ca asta nu contează. În PCRM s-ar găsi, de fapt, încă o droaie de posibili aşa-zişi succesori care s-ar potrivi şi cu imensul covor roşu, şi cu mobila din biroul prezidenţial. Preşedintele, oricum, va fi butaforic, o piesă derizorie într-un regim sultanic sau chiar de factură kaghebistă, unde nimeni nu mişcă în front fără voia căpeteniei. Astăzi acest lucru se vede mai bine ca oricând. Toţi cei 60 de deputaţi PCRM votează disciplinat, fără să crâcnească, ceea ce li se cere. Aşa a fost, aşa este şi aşa va fi de acum încolo atâta timp cât va exista dictatura lui Voronin.
Vă mai interesează acum că va fi Greceanâi sau nu preşedinte? Are vreo importanţă cum îl cheamă pe viitorul prim-ministru: Lupu, Dodon sau borş cu zamă? Haideţi să fim serioşi!
Voronin a instituit în Republica Moldova un fel de mic ţarat personal. Nici pomeneală de republică parlamentară. Şi aşa cum olarul pune toarta unde-i vine, liderul comunist conduce şi el ţara de unde vrea şi pe unde-l apucă. De la preşedinţie, de la guvern, de la partid, din noul său birou de la Parlament, din piscina hotelului Dacia, de la mănăstire sau stadion, din copac la vânătoare, din saună, la un pahar cu vin în plină stradă etc.
Pe neprins de veste, Republica Moldova a căzut şi din Europa, şi din modernitate, intrând ca într-o apă neagră în mizeria unui despotism mafiot, croit după un calapod politic tataro-mongol, amestecat cu tabieturile lumii interlope ruseşti. Să nu ne înşele vestimentaţia acestuia. Cravata şi sacourile Armani şi Versace ascund un conţinut anacronic, banditesc şi extrem de nociv. Comuniştii ne-au coborât înapoi în timp, într-o stare în care nu este loc nici pentru socialismul utopic, darămite pentru democraţia liberală!
Astfel, miza alegerilor anticipate nu este doar de a sancţiona frauda comisă de PCRM la 5 aprilie. În joc este libertatea, democraţia şi viitorul oamenilor din acest spaţiu geografic numit Republica Moldova.
Petru Bogatu, Jurnal de Chisinau
(Romanian Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Noapte albă la Muzeul de Istorie Botoşani
Socrul Monicăi Columbeanu a cântat într-o emisiune TV
Bilanţ îngrijorător privind intervenţiile pompierilor
S-a apucat să fure lucernă de pe terenul celui cu centură neagră la karate
“Flacăra Flămânzi” a ratat, teoretic, calificarea în liga superioară
TIGRIŞORUL PIETREK
Javier Solana, fan al dictatorului comunist Vladimir Voronin!
România a ocupat Ungaria… pe net
Nelly Ciobanu a dus "Hora din Moldova" în finala Eurovision 2009
Tinerii şi autoguvernările
Traducerea în limba italiană a romanului “Sunt o babă comunistă”
Magazin cuprins de flăcări
Horoscop
Întâlnirea studentului cu poliţistul
Pui cu sos picant
La Vorona, proteste cu damf de alcool şi şantaj asupra banului public
Taxatorii de pe tramvaie pun incompetenţa pe seama pensionarilor
Concurs online pe teme de mediu pentru copiii botoşăneni
Are balta peşte... dar cu prohibiţie
În ziua de azi poţi să mori în plină stradă că nimeni nu te-ntreabă!
Concurs de fizică, faza naţională, la Liceul Pedagogic
Rezultate cât se poate de proaste în urma tezelor cu subiect unic
Cadrelor didactice mai în vârstă li s-a tăiat suta de euro
Reguli noi la monitorizarea consumului de medicamente compensate şi gratuite
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog