Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
18266
De la 07 Ianuarie 2003
122878333

Bogat şi sărac: Ce pun la cale Medvedev cu Voronin la Soci?

  • 21 August 2009, 23:00
Întâlnirea anunţată dintre Vladimir Voronin şi Dmitri Medvedev este, bineînţeles, un foc de paie. O fumigenă aruncată pe scena politică pentru a le întinde nervii democraţilor de la Chişinău şi, totodată, pentru a-i reda liderului comunist siguranţa psihologică de altădată în discuţiile pe care le va purta cu adversarii săi politici.
Cel mai negru dintre scenariile posibile
Mai mult decât atât ruşii nu-i pot oferi lui Voronin. Kremlinul s-a împotmolit în Caucazul de Nord, unde se conturează un război civil în toată legea. Inguşetia şi Daghestanul le iau acum tot timpul lui Medvedev şi Putin. E puţin probabil ca ruşii să-şi dorească, în atare împrejurări, o intervenţie împotriva Republicii Moldova de tipul măcelului dezlănţuit acum un an în Georgia.
Totuşi, teoretic vorbind, nu-i exclus ca Voronin să-şi fi pierdut şirul. Dacă de bună seamă a sărit de pe fix, îi va cere lui Medvedev, probabil, sprijin în tentativa sa de a rămâne la putere în ciuda votului popular din 29 iulie. În cazul în care se va încumeta să facă asta şi va avea girul Moscovei, liderul comunist va respinge orice compromis cu Alianţa pentru Integrare Europeană. Acest scenariu, cel mai negru dintre toate, arată ca dracul, bineînţeles. Nu-i exclus, totuşi, să se întâmple ceea ce-i mai rău.
PCRM ar putea da cu piciorul în orice candidatură propusă de AIE, încercând cu tot dinadinsul să promoveze în fruntea statului o persoană inacceptabilă pentru democraţi. Şi cum aceasta nu va întruni, fireşte, 2/3 din totalul voturilor, prevăzute de Constituţie, Parlamentul ar urma să fie dizolvat la începutul anului 2010.
În acelaşi timp, preşedintele în exerciţiu, dacă nu va fi ales un nou şef al statului, s-ar putea opune instalării unui guvern al coaliţiei democratice. Dacă Voronin va desemna un candidat comunist la funcţia de prim-ministru, noul cabinet nu va fi votat, fireşte, de majoritatea parlamentară, fapt ce, de asemenea, va provoca alegeri anticipate la anul.
O guvernare legată de mâini şi de picioare
În această situaţie, preşedinte în exerciţiu până în 2010 va rămâne Vladimir Voronin împreună cu un guvern provizoriu în frunte cu Zinaida Greceanâi care nu va avea dreptul să emită hotărâri şi ordonanţe. Cu alte cuvinte, acesta, legat de mâini şi de picioare, nu va fi funcţional. În plină criză economică asta ar anunţa o catastrofă iminentă. E ca şi cum o ambarcaţiune ar fi lăsată la voia întâmplării în mijlocul unui uragan devastator.
Şi cum un necaz nu vine niciodată singur, neinstalarea unui nou cabinet ar da peste cap orice asistenţă financiară străină de care ţara are nevoie astăzi ca de aer. Pretinsele credite, oferite, chipurile, de Rusia şi China, sunt nişte ieftine gesturi electorale. Nimic mai mult. Moscova se confruntă astăzi cu grave probleme şi nu are bani de salvat Chişinăul. Ceea ce ar putea da ruşii nu-i suficient pentru a-l scoate basma curată pe Voronin.
Cât priveşte FMI, acesta, precum se ştie, a amânat negocierile sub pretextul instabilităţii din Republica Moldova. Cu un guvern comunist vechi care, pe deasupra, va fi şi provizoriu, discuţiile nu vor fi reluate sub nicio formă. Astfel, se vor pierde circa 2 miliarde de dolari care au fost promise democraţilor de marea finanţă internaţională. Cu vistieria goală, fără creditare externă, Republica Moldova va intra deja la toamnă în incapacitate de plată.
S-ar putea rupe echilibrul social
Pe de altă parte, e la mintea oricui că majoritatea parlamentară nu va sta cu mâinile în sân. Ea va interveni pentru a echilibra raportul de forţe. În consecinţă, se va crea o dualitate a puterii. Parlamentul, pe de o parte, Preşedinţia şi Guvernul, pe de alta, se vor război reciproc. AIE va căuta să taxeze PCRM pentru faptul că a pus interesele de partid mai presus de cele naţionale. Parlamentul, în baza prerogativelor sale constituţionale, va încerca, pesemne, să impună schimbări în justiţie, SIS şi la Televiziunea Publică. S-ar putea ca, în spiritul unor rezoluţii adoptate anterior de APCE şi Parlamentul European, să se condamne comunismul, să se interzică simbolurile comuniste, ceea ce va forţa PCRM să se dezică de brandul său încă până la finele anului.
În plus, în percepţia publicului se va întări senzaţia că puterea comunistă nu are legitimitate. Toate acestea, coroborate cu nemulţumirile tot mai accentuate de pe urma scăderii nivelului de viaţă şi a dezastrului economic, vor crea, fără doar şi poate, o situaţie explozivă. S-ar putea rupe definitiv echilibrul social. Tensiunile politice vor atinge cotele unui film horror. Numai că acesta nu va fi jucat, ci trăit de întreaga populaţie a Republicii Moldova.
Au tupeul Medvedev şi Voronin să producă la Chişinău un vacarm cu un deznodământ imprevizibil şi pentru ei, şi pentru noi? Mă îndoiesc. Totuşi, indiferent ce vor pune aceştia azi la cale, să fim cu ochii în patru. Paza bună trece primejdia rea.
Petru Bogatu, Jurnal de Chisinau
(Romanian Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


O seamă din şefii de instituţii se complac în starea de incompatibilitate
Bărbaţii botoşăneni nu-şi recunosc copiii
Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei aşteptat la Mesteacăn
Două incendii de vegetaţie uscată în mai puţin de 15 minute
Program TELE'M BOTOŞANI, sâmbătă, 22 august
Şi totuşi, Ribbentrop-Molotov!
Ce vrea Voronin de la Moscova?
La Chişinău s-a propus reintroducerea uniformelor şcolare
Ora de religie din şcolile româneşti–o analiza "la cald"
De joi, „Miss Flămânzi” face băi de soare pe litoral
Podul de piatră, s-a terminat. Urmează recepţia…
Horoscop
Frica ţiganului
Afacerea lui Băsescu cu Ţâbuleac
Dacă nu va fi ales, va face penitenţă la sediul partidului
Ocuparea posturilor de suplinitori… un fiasco
Bac fără proba de sport
Învăţământul lăsat în coada grilei de salarizare
Şi Guvernul Boc vrea o „mare analiz㔠a sănătăţii noastre
Preşedintele Băsescu, venit la Botoşani pe post de prim-ministru
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog