Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Religie
Mediu
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6244
De la 07 Ianuarie 2003
122866311

Bogat şi sărac: Pentru cine şi de ce a fost coborât pragul electoral?

  • 21 July 2009, 23:00
La o privire sumară, întrebarea din titlu este retorică, iar răspunsul pare pe cât de clar, pe atât de uşor. Pragul a fost coborât de la 6 la 5 la sută pentru PPCD. Şi oamenii politici, şi mass-media au conchis aproape în unanimitate că astfel Voronin a dorit să-l ajute pe prietenul său Roşca. Şi au avut dreptate. Dar numai până la un punct.
O şansă pentru colaboraţionişti
Comuniştii au, desigur, de achitat nişte datorii faţă de PPCD. Dar dacă ne oprim aici, riscăm să nu nuanţăm suficient. Şi, pe deasupra, ar putea să ne scape, în definitiv, nişte elemente care vor conta, neîndoios, şi în campania electorală, şi în posibilele combinaţii politice de după alegeri. Pentru că, orice s-ar spune, lucrurile sunt ceva mai complicate decât par la prima vedere.
Liderul PCRM nu ar avea nimic împotrivă, fireşte, ca partenerul său pepecedist să intre în Parlament. Roşca nu-i un condotier de pe aiurea, nu-i un flutură-vânt de ocazie, ci un tovarăş de drum verificat. Un sprijinitor fidel al cauzei comuniste.
Numai că Voronin, în ciuda derapajelor sale marasmatice, îşi dă seama că din formaţiunea bărbatului cu care el este mereu gata s㠄facă o treabă" s-a ales praful. Că PPCD nu există decât în actele de la Ministerul Justiţiei. Partid gonflabil, acesta este atât de găurit şi mâncat de molii, încât va fi foarte greu de umflat chiar şi cu pompa fraudei electorale.
De aceea, Voronin nu s-a rezemat pe o nălucă. Speriat de incoruptibila opoziţie de centru-dreapta care a împiedicat alegerea unui preşedinte comunist, el a luat măsuri pentru a aduce în Parlament noi formaţiuni, altele decât cele liberale. Astfel, după încrâncenarea din aprilie, când a refuzat categoric să împartă puterea cu democraţii, astăzi liderul comunist pare să bată în retragere, ceea ce dovedeşte că PCRM priveşte cu neîncredere în viitor şi dă semne de slăbiciune.
Oricum, Voronin s-a aventurat să netezească drumul spre Legislativ unor eventuali colaboraţionişti. Este vorba de Partidul Social-Democrat şi de Partidul Democrat. Unde mai pui că liderii acestora, Dumitru Braghiş şi Dumitru Diacov, după eşecul în alegerile din aprilie, au lăsat să se întrevadă că doar ei ar fi în măsură să construiască o punte între democraţi şi comunişti pentru a pune capăt confruntărilor politice din societate.
Întăriri pentru PSD şi PD
Atâta doar că, pentru a ajunge în Parlament, şi PSD, şi PD aveau nevoie de întăriri. Însă nu de un sprijin direct dinspre PCRM, ci de o infuzie subtilă de resurse umane şi capital politic. În caz contrar, Voronin nu numai că nu i-ar fi ajutat, ci i-ar fi îngropat până peste cap, aşa cum s-a întâmplat cu Roşca.
Şi pe urmă, nişte actori politici cu o anumită priză la electorat nu ar fi fost de acord să fie manevraţi aidoma unor pioni pe tabla de şah pentru a se muta din tabăra comuniştilor în cea a social-democraţilor. Am mai spus-o şi o repet. Eu unul nu cred în teoria conspiraţionistă, potrivit căreia Marian Lupu ar fi fost trimis în misiune de Voronin pentru a perverti opoziţia şi a o aduce în curtea PCRM. Ex-preşedintele Parlamentului a fost un demnitar prea înalt ca să coboare de bună voie atât de jos. Ca să renunţe la crema puterii şi să accepte să fie târât în cloaca politicii, unde, intrând în pielea unei cârtiţe ordinare, să invadeze ţevile de scurgere şi canalizare ale democraţilor.
Lupu mai curând a fost împins afară. A fost pus în situaţia să părăsească singur şi nesilit de nimeni formaţiunea de guvernământ, ca să se aciueze ulterior sub umbrela PD. Şi cum Tarlev nu putea să colaboreze cu fostul spicher, întrucât cei doi se antipatizează reciproc, era limpede din capul locului că ex-premierul se va vedea silit să bată palma cu Braghiş. Numai aliindu-se, PSD şi UCM au şansa să treacă pragul electoral şi să reziste în faţa magnetismului emanat de Lupu.
Aşadar, provocând, prin intrigi, retragerea numărului doi de pe lista PCRM, comunişti au lovit dintr-un foc două ţinte. Au fortificat şi PD, şi PSD, urmărind astfel ca cel puţin unul dintre aceste partide să intre în Parlament. Iar că obiectivul să nu pară imposibil, au coborât baremul de la 6 la 5 procente.
Calculul de acasă şi preţul din târg
Este limpede că şi Lupu, şi Braghiş cu Talev, în cazul în care intră în Parlament, vor fi tentaţi, în anumite împrejurări, să încheie un pact cu Voronin. Şi într-un partid, şi-n altul sunt destule persoane care au lucrat deja cot la cot cu reprezentanţii PCRM. Şi PSD, şi PD nu au bariere politice sau psihologice care le-ar opri să facă un târg cu formaţiunea de guvernământ. Iată de ce ele nu vor ezita, dacă va fi nevoie, să se înregimenteze din nou în echipa comuniştilor. Dar nu pe gratis, bineînţeles.
PCRM se va vedea nevoit să plătească un preţ exorbitant, cedând şi funcţia de preşedinte al republicii, şi portofolii importante în guvern. Dar nu asta e cea mai serioasă problemă a comuniştilor. Voronin ar putea să constate, după alegeri, că uneori socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. Umilirea la care i-a supus el pe Lupu şi Tarlev, dar şi pe Braghiş nu-i exclus să se întoarcă în cele din urmă ca un bumerang împotriva sa.
Dacă PD sau PSD trec pragul şi, în plus, au de ales, s-ar putea să fie constrânse de evenimente, de presiunile opiniei publice şi, nu în ultimul rând, de elementele democratice din interiorul formaţiunilor, să parieze pe liberali, nu pe comunişti. În acest caz, Voronin ar putea să se convingă, într-un târziu, că puterea politică nu-i pentru cine se pregăteşte, ci pentru cine se nimereşte.
Petru Bogatu, Jurnal de Chisinau
(Romanian Global News) Iulia Maria Rodina a câştigat concursul Miss Diaspora România din Spania 2009 Transilvaneanca Iulia Maria Rodina a castigat locul I la Concursul de Frumusete si Spiritualitate Romaneasca din Spania Miss Diaspora, derulat la finele saptamanii trecute in Hanul Burebista situat in curtea istorica a Monasterio Franciscano (1512-1824), cunoscut ca El Torreon de Torrelaguna, transmite Romanian Global News, care citeaza Spania Romaneasca.
Iulia Maria Rodina (19 ani) va reprezenta Spania, alaturi de alte compatrioate, la finala concursului de frumusete Miss Diaspora, care se va desfasura la Mangalia. Juriul, compus din personalitati locale sau reprezentanti ale firmelor de moda si fotomodele spaniole, dar si pagina web:www.spaniaromaneasca.com, au decis ca dupa cele cinci probe sa fie castigatoare Rodina Iulia Maria, desemnata Miss (locul 1), si Birtas Anda Catalina, locul 2. De asemenea, juriul a desemnat-o pe constanteanca Gabriela Ionita (19 ani) Miss Popularitate. La concurs au participat zece romance din Spania, cu varste cuprinse intre 16 - 19 ani.
Transilvaneanca locuieste in Ciudad Real in Ciudad Malagon impreuna cu familia. Iulia Maria Rodina a declarat ca a participat la concurs pentru a castiga, caci acesta este biletul sau spre o viata mai buna. Aceasta a mai afirmat ca Romania nu-i ofera niciun viitor, iar in Spania deja a primit o oferta ca sa lucreze ca stewardesa. Tanara a mai remarcat ca ca presa romana nu a fost interesata de ea, probabil Nikita si Ciumac fiind, in viziuhnea sa, mult mai importante ca personaje decat o romanca "capsunara", cum va fi sigur catalogata. Canalele de tv din Spania i-au dat in schimb minute bune in prime time, iar El Mundo si alte ziare au acordat spatiu important acestui eveniment. Iulia, care locuieste cu familia in Malagon, provincia de Ciudad Real, a mai declarat ca, daca ar castiga un milion de euro, ar pleca in vacanta intr-o tara exotica.
Locul de desfasurare a concursului a fost unul mai mult decat inedit: o veche manastire franciscana, inchiriata in luna februarie de romanul Alexandru Dica (25 de ani) Alexandru a gasit prin intermediul unor prieteni o manastire franciscana in ruina. Manastirea a fost construita in anul 1512 de cardinalul Cisneros, in localitatea Torrelaguna, aflata de 58 de kilometri de Madrid. In 1905, un grup de calugari a renovat o parte a cladirii. Ei au ramas toata viata in manastire, iar dupa moartea lor, manastirea a trecut in proprietatea rudelor apropiate. Comunitatea Romanilor din Spania, RomMadrid, Casa Romanilor din Catalunya, Acsociatia "Trajano" si "AFlor de Piel" si-au unit fortele pentru a garanta organizarea finalei la parametrii cei mai exigenti. Industrias Carnicas Silvia, Transportes Nelu Barsan, Augustin & Camelia Ghebaru au fost singurele firme romanesti care au colaborant ca sponsori, iar scoala de modele si dans Romina Goshtasbi (www.rominagoshtasbi.es) si www.SpaniaRomaneasca.com au fost firmele spaniole ce au contribuit financiar sau logistic.
Mass-media spaniole au fost foarte interesate de concurs si transmis in direct la buletinele de stiri sau au reflectat in paginile lor reportaje despre acest eveniment.
(Romanian Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Încă o bilă albă pentru jandarmii botoşăneni
Grijă mare la închisul uşii!
S-au făcut „frumos” fructele în acest an!
Aioniţoaie vrea să-i transforme pe ţigani în crescători de capre
curată actorie
Aparatele de aer condiţionat ale Hotelului Rapsodia provoacă insomnie
Guraliuc şi-a „lansat” în biroul primarului Pitorac ultima sa lucrare de climatologie
Super concurs de Skandenberg
Cupa Iulius Mall - 26.07.2009
Un succes al preotului din Verona
Opoziţia anti-comunistă : "E o şarlatanie de-a IPP-ului"
Comuniştii îi vor închide pe basarabeni în spatele sârmei ghimpate
Comuniştii moldoveni doresc colaborarea cu opoziţia?
Verificare traversări cursuri de apă
Iulia Maria Rodina a câştigat concursul Miss Diaspora România din Spania 2009
Ţâbu s-a dat la Udrea
Dialog cu Bulă despre… soacră
Mica publicitate
Medicii, ţapi ispăşitori pentru costurile de tratament ale bolnavilor de cancer
Licenţiaţii de la Spiru Haret pe cale de a câştiga lupta cu ministrul Andronescu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog