Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15068
De la 07 Ianuarie 2003
122875135

Bogat şi sărac: Voronin trebuie deferit justiţiei

  • 16 October 2009, 23:00
Evenimentele de miercuri şi joi nu lasă loc de interpretări. Republica Moldova se confruntă cu o situaţie de o gravitate ieşită din comun. Indiferent cine stă în spatele lor, o organizaţie politică, una teroristă sau pur şi simplu nişte descreieraţi, la mijloc e un fenomen social deosebit de periculos.
Nu ştim încă dacă există vreo legătură directă între persoana care a provocat miercuri explozia din Piaţa Marii Adunări Naţionale şi individul care, fiind postat în faţa Procuraturii Generale, ameninţa joi dimineaţa să detoneze o grenadă. Habar n-avem deocamdată daca aceştia au ceva în comun cu cel care l-a ameninţat telefonic pe premierul Vlad Filat. Un lucru este cert. Toate aceste întâmplări par să fie o consecinţă a stării de beligerantă indusă deliberat în societate de-a lungul ultimilor ani de fostul partid de guvernământ.
Vina politică şi morală a comuniştilor
Românofobia, diabolizarea democraţilor, crearea chipului duşmanului intern şi extern, practicate de Voronin şi compania, au speriat şi au învrăjbit lumea, au tulburat apele într-atâta încât o vreme a început să persiste impresia că lucrurile pot lua foc chiar de la un chibrit aruncat la întâmplare.
Ne-am amăgit cu toţii că, odată cu consumarea alegerilor şi înfrângerea comuniştilor, încordarea din societate s-ar fi potolit. N-a fost să fie. Unde mai pui că Voronin şi compania nu s-au resemnat, continuând să aţâţe spiritele.
Nu e de mirare că în aceste împrejurări situaţia s-a degradat. Recent, bunăoară, nişte inşi au agresat în plină stradă un grup de tineri doar pentru faptul că pe tricourile lor era scris:„ Basarabia, pământ românesc". N-a fost un simplu incident. Anterior, în campania pentru alegerile parlamentare, aderenţii PCRM, precum se ştie, şi-au atacat în repetate rânduri adversarii politici cu o brutalitate bestială. Un poliţist chiar a tras un foc de armă împotriva unui reprezentant al opoziţiei democratice. Nimeni dintre infractori nu a fost tras la răspundere, fapt ce a încurajat elementele turbulente. De unde şi concluzia că pe ex-preşedintele Voronin cade cel puţin vina politică şi cea morală pentru ieşirile violente din aceste zile.
Este simptomatic faptul că actul terorist din Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost săvârâit în mijlocul unei mulţimi de tineri care în majoritatea lor covârâitoare vorbeau româneşte şi asistau la un concert susţinut de un cunoscut interpret de la Bucureşti. Aşa fiind, vrând-nevrând, grenada aruncată de o mână criminală se asociază în aceste condiţii cu afirmaţiile iresponsabile ale liderului comunist care a susţinut în repetate rânduri că românismul ar fi o boală, că cetăţenii Republicii Moldova care se identifică drept etnici români ar fi nişte persoane aflate în imposibilitatea de a se maturiza.
Instigări la ură şi intoleranţă
Toate acestea, dar şi alte declaraţii făcute de Vladimir Voronin, nu sunt altceva decât instigări la ură şi intoleranţă. De aceea, oricum le-ai întoarce, ele cad sub incidenţa Codului Penal. Astfel, fostul preşedinte nu are cum scăpa basma curată, cu doar un ordinar proces de conştiinţă. Comportamentul său reclamă şi o anchetă judecătorească. Unde mai pui că, deja după scrutinul din 29 iulie, Vladimir Voronin, în sala de şedinţe a Parlamenului, l-a ameninţat cu răfuiala pe Vlad Filat, avertizându-l că se va lămuri cu el „cu alte metode". Exact acum este cazul să aflăm ce a avut în vedere. A vorbit serios sau a aruncat nişte vorbe în vânt? Oricum, şi într-un caz, şi în altul, trebuie să dea socoteală. Pentru că, până la urmă, cuvintele necugetate ale unui conducător pot avea uneori urmări mai dezastruoase chiar decât faptele sale.
Petru BOGATU, Jurnal de Chisinau
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Continuă cercetările legate de atacul de la Chişinău
13 secţii de votare in Basarabia pentru alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie
Frica de propria noastră umbră
Ofrandă de flori adusă Fecioarei Maria de către românii din Zaragoza
Dublu eveniment la biserica ortodoxă român㠄Sfântul Dumitru” din New York
Ungaria, factor de destabilizare a relaţiilor de vecinătate din Europa?
Cine a comandat explozia din centrul Chişinăului?
Radu MELNICIUC, Chişinău
Comunicat de presă Şcoala Tudora
Comunicat de presă Protecţia Copilului
Un ambiţios proiect de mediu ar putea schimba radical „dizainul” cartierului de blocuri
Pietruire, fără costuri prea mari, a străzilor din Frumuşica
Oferta lui Traian către Crin şi Mircea
Zilele Liceului "Laurian"
Horoscop
Cum o fac soldaţii
Program TELE'M Botoşani, sâmbătă
Flutur nu vrea premier
iar PSD este vinovat de criza politică
Flutur vrea la şefia deconcentratelor persoane competente
Subprefectul Paul Popa pleacă, Radu Drăguş intră!
Preşedintele Ţâbuleac şi-a umplut, la Bucureşti, tolba cu promisiuni
La elevii săraci, nici rechizitele şcolare n-ajung la timp
Cu meningita nu-i de glumă
La Ambulanţa lucrurile merg spre bine
Directorul Apetroaie vrea disciplinarea bolnavilor
Zilele Liceului "Laurian" - întreg programul
Averea colosală a familiei Paul Mustiaţă inventariată bucată cu bucată
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog