Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Aniversări
Publicitate
Remember
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24885
De la 07 Ianuarie 2003
122884952

Bolnavi care au recunoscut că au fost jumuliţi de doctori

  • cetăţenii recunosc că dau şpăgi la doctori, dar ultimii nu
  • 9 November 2007, 23:00
Cu toate că în unele cazuri nu au curaj să recunoască, majoritatea botoşănenilor sunt nemulţumiţi de modul în care medicii şi personalul auxiliar din sistemul sanitar îşi desfăşoară activitatea. Miliardele de lei oprite din pensii, salarii şi tot ceea ce înseamnă retribuţii, capătă o direcţie necunoscută, Casa Judeţeană de Asigurări Sociale de Sănătate motivând că agenţii economici, în cea mai mare parte, nu îşi achită contribuţiile legale.
Ascunşi în spatele jurământului lui Hipocrate, medicii botoşăneni greşesc fără voie, iar când vine vorba de culpă, aşa ceva nu există. Chiar dacă la Botoşani s-au înregistrat nenumărate plângeri de-a lungul timpului, despre cazuri de decese ciudate, Colegiul Medicilor s-a solidarizat cu vinovaţii din culpă, sau poate nu, şi s-au dat rezoluţii în favoarea cadrelor medicale. Marea majoritate a botoşănenilor au recunoscut că există mari carenţe în sistemul de sănătate local, dar puţini au avut curajul să-şi decline identitatea.
Adrian Bulgaru, pensionar în vârstă de 65 de ani, a declarat că are încredere sută la sută în medici, dar cu condiţia să dai şpaga când şi unde trebuie. “Am avut o soră care a murit în urmă cu ani buni, din cauza unei apendicite tratate băbeşte. Eu am fost operat de peritonită, dar datorită intervenţiei chirurgicale am scăpat cu viaţă, dar fără şpagă nu se face nimic. Doctorul te întreabă dacă eşti pregătit pentru operaţie, dar nu la modul sufletesc, ci la modul că îşi freacă mâinile. Mi-am operat soţia în urmă cu câteva luni şi am dat la doctori suficienţi bani pentru a o trata destul de bine. Dar nu numai la doctori am dat, ci şi la asistente, la infirmiere, la tot personalul. Dacă nu dai bani te operează cu un ochi”, a declarat Adrian Bulgaru.
“Am o încredere de 65 de la sută în medicii botoşăneni. Ei au luat-o pe sistemul vechi, că cineva este dator lor. Cu toate că noi suntem contribuabili şi plătim la fondul asigurărilor de sănătate, fără şpagă nu faci nimic. Cum dai banul, se schimbă şi atitudinea şi serviciile. Eu de felul meu sunt împotriva acestor modalităţi, dar se vede că în momentul în care dai banul, medicii fac diferenţa”, a declarat Aurel Herghelegiu, în vârstă de 57, de ani din Botoşani.
Varvara Bulagru, de 63 de ani, a spus că puţină încredere mai există în medicii botoşăneni, dar asta este situaţia. “Mai răi sau mai buni sunt ai noştri. Eu am avut o operaţie în urmă cu câteva luni, dar m-am dus la Iaşi. Oriunde te-ai duce trebuie să dai bani, şi mai ales la doctori, pentru că este vorba de sănătatea ta. Dacă n-ai mişcat măcar un pachet cu cafea, degeaba. Doctorul pune cuţitul, Dumnezeu pune puterea”, a spus pensionara Varvara Bulgaru din municipiu.
Unii pensionari botoşăneni, prezenţi la plimbare prin parc, care nu au dorit să-şi decline identitatea, au afirmat că se tem pentru sănătatea lor, dar când e vorba de şpagă nici nu se pune problema. Un fost cadru didactic, în prezent pensionar, a declarat că este foarte bolnav, dar când merge la doctor îi duce ce are mai bun pe-acasă, în special bani.
Maria Vasiliu de 58 de ani, s-a arătat mai curajoasă, şi a spus cam tot ceea ce se întâmplă prin spitale. “Nu am încredere în doctori decât foarte puţin. Într-o seară m-am internat în spital, dar nu m-a băgat nimeni în seamă până a doua zi. Mi-am chemat soţul cu un ditamai pachetul, pentru ca într-un final să mă întrebe cum mă cheamă şi apoi parcă, parcă s-a mai schimbat ceva. Am dat cafele, ţigări şi săpunuri la toată lumea. Până nu am împins ceva, nu mi-au schimbat aşternutul de pe pat. Iniţial, arăta într-un hal fără de hal şi mirosea a ..., mai bine nu spun. Spitalele arată jalnic şi nu înţeleg unde se duc banii pe care ni se opresc din pensie. Medicul de familie nici nu mă cunoaşte, am doar o fişă la el, dar niciodată nu mi-a dat o reţetă compensată”, a spus şi Maria Vasiliu.
Deşi guvernanţii şi oamenii din conducerea sistemului o ţin sus şi tare că sănătatea este pe calea cea bună, se pare că realitatea este cu totul alta. Miliarde de lei adunate de la fiecare cetăţean pentru o reformă în sănătate, dar care sunt direcţionaţi în cu totul altă parte, şi pe deasupra şpăgile groase şi subţiri ţintite spre buzunarele doctorilor se adună de la o zi la alta. Pentru a nu vedea decât ceea ce le convine, reprezentanţii Jurnalului sunt obstrucţionaţi, fără nici cea mai mică reţinere, în a intra unităţile spitaliceşti locale, ca şi cum directorii ar fi proprietari pe moşia statului şi a cetăţeanului de rând. Până la urmă, pentru că pe lângă contribuţia lunară la bugetul de sănătate se mai dau şi mici atenţii de valoare, cadrele medicale ar trebui să aibă mai mult respect faţă de pacient şi contribuabil. (Mihai VIERIU)

N.R. – Articolul a apărut în cotidianul Jurnalul de dimineaţă nr. 819/17.07.2002. Recent, Gabriel Oprişanu, directorul Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani, a declarat că medicii nu cer şi nu determină, prin diferite mijloace, pacienţii să le dea bani sau produse. Pacienţii sunt vinovaţi că dau şpagă la medici, este de părere Oprişanu.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ministrul Justiţiei a dispus revocarea din funcţie a directorului INEC
Ionut Iftimoaie apare în premieră alături de soţia însărcinată
Anunţ
Tocăniţă bihoreană
Horoscop
Provocare şi răspuns
Primari care-şi fac geamantanele, primari care rămân
Suplimentare substanţială de fonduri pentru medicamente gratuite
Oprişanu se consideră priceput în cheltuirea banilor primiţi
Noua conducere are bani de salarii, nu şi pentru tratament sau mâncare
Noi controale la societăţile ce lucrează cu substanţe chimice periculoase
Prins cu permisul de conducere falsificat de instructorul auto
Deţinuţii faţă în faţă cu angajatorii, dar fără tragere de inimă spre muncă
Plictisit de viaţa din familie, un tânăr s-a făcut dispărut
Avertizare meteorologică
Va ajunge deputat europarlamentar PNL
Cumpără apartamentul cu tot cu datorii
Maria Grapini în vizită la Botoşani
Voiculescu va veni la Botoşani să înnoiască mandatul lui Lozneanu
Liberalii au achiziţionat un „primar expirat”
Câmpanu răspunde la atacuri cu epigrame şi pilde
Cadoul de Sf. Nicoale al municipalităţii pentru botoşăneni
Filarmoniştii au primit pian şi se pregătesc de mutare
Patroni verificaţi înainte de reautorizare
Asociaţiile de proprietari cer sprijinul prefectului
Ciuştea crede că liberalii pot fi un pericol
Program TELE’M Botoşani
Aniversare Anca Nicoleta
La mul'
Felicitare cu ocazia aniversării zilei de naştere
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog