Ingrediente: 150 g costiţă afumată, 2 sfecle roşii, 1 ceapă, 1 morcov, 1 ţelină, 1 rădăcină pătrunjel, 2 cartofi, 1 l borş, 1 legătură pătrunjel, sare.
Mod de preparare: Curăţi sfecla, o tai bucăţi şi o pui la fiert în borş. Separat pui la fiert costiţa afumată tăiată bucăţi. Curăţi între timp ceapa, morcovul, ţelina, pătrunjelul şi cartofii. Tai ceapa mărunt, iar pe celelalte le tai cubuleţe. Când costiţa s-a înmuiat, adaugi ceapa, morcovul, ţelina şi pătrunjelul şi după 10 minute cartofii. După ce a fiert sfecla, o scoţi, o laşi să se scurgă, apoi o dai pe răzătoarea cu ochiuri mari. O adaugi în oală după ce au fiert toate bine şi potriveşti gustul de sare. Acreşti cu o ceaşcă din zeama în care a fiert sfecla, mai dai borşul în 1-2 clocote, presari verdeaţa tocată şi dai oala deoparte. E foarte bună şi cu smântână şi fără.
Mod de servire: Dacă-ţi mai rămâne sfeclă rasă, îi adaugi puţin ulei şi sare după gust şi ai şi o salată acrişoară excelentă. (Lucullus)