Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3831
De la 07 Ianuarie 2003
122889480

Botoşăneanca Antonia Olariu premiată la de către primarul oraşului german Konstanz

  • 5 December 2010, 23:00
Oraşul german Konstanz, situat la confluenţa dintre Germania, Elveţia si Austria, oferă, începând din anul 1997, distincţii de onoare în cadrul Zilei mondiale a angajamentului voluntar pentru merite deosebite în diferite domenii şi direcţii precum: propagarea şi sprijinirea culturii, protecţia mediului înconjurator, angajament politic şi social, organizaţii bisericeşti etc. Anul acesta distincţiile au fost acordate pentru prima data pentru merite deosebite în consolidarea relaţiilor interculturale şi integrării europene unor cetăţeni de origine germană cât şi străină.
Printre cei cărora Oberbürgermeister Horst Frank, primarul general din Konstanz, le-a acordat asemenea distincţii de onoare în sala de festivităţi a Primăriei oraşului în ziua de 1 decembrie, se află şi o persoană cu dublă cetăţenie, română şi germană, Antonia Olariu, preşedinta societăţii germano-romane « Bodensee », Konstanz, fiind singura româncă ce a fost recompensată în acest fel de către reprezentantul autorităţii germane. Faptul este cu atât mai simbolic şi îmbucurător cu cât 1 decembrie este şi Ziua Naţională a României şi întrucât oraşul Konstanz este un centru universitar internaţional ce găzduieşte un foarte mare număr de studenţi români, graţie unui puternic şi statornic parteneriat cu Universitatea « Al.I.Cuza » din Iaşi.
In alocuţiunea de laudatio rostită de primarul general Horst Frank, acesta a prezentat activitatea şi argumentele ce au stat la baza acestei premieri relevându-se printre altele următoarele: «Antonia Olariu locuieşte de mai bine de 10 ani în Konstanz unde şi-a gasit o a doua "patrie" ; este lector de limba germană pentru studenţii internaţionali la Universitatea de Excelenţă din Konstanz, traducător autorizat de germană şi română pentru landul Baden-Württemberg, doctorandă a departamentului de germanistică al Universităţii Konstanz, actualmente şi director adjunct al instituţiei Welcome Center a Universităţii din Konstanz din cadrul Departamentului de Relaţii Academice şi Internaţionale şi referent pentru cercetatorii internaţionali şi
totodată, coordonatorul cursurilor de limbă germană pentru doctoranzi, post-doc şi profesori internaţionali. Coordonata principală a Antoniei Olariu este activitatea în domeniul internaţional, intercultural şi în procesul integrarii străinilor cu aplicare în coordonarea şi predarea cursurilor de limbă germană în cadrul proiectelor de integrare a străinilor din cadrul Universităţii Populare Konstanz şi realizarea de programe si curicule de integrare lingvistică pentru aceasta instituţie; examinarea de institutii care oferă cursuri integrative de limba germană în vederea obţinerii licenţei de funcţionare din partea ministerului emigrării; examinarea străinilor in testul de limba germana în vederea obţinerii cetăţeniei germane; analiza de manuale de limba germană pentru edituri germane; specializare si publicaţii în domeniul socio-lingvistic în special pe tematica interdependenţei dintre limbă şi identitate în cazul emigranţilor adulţi s.a.
Pe plan social Antonia Olariu se angajeaza activ în consolidarea relaţiilor româno-germane din anul 2004 cand a preluat conducerea Societăţii Germano-Române « Bodensee ». Impreună cu o echipă de români şi germani d-sa a organizat în ultimii 7 ani peste 70 de manifestări pe teme culturale, artistice, muzicale, politico-sociale, economice etc. în în colabrorare cu mulţi parteneri precum Universităţile Konstanz şi Iaşi, Centrul Cultural Konstanz, Biroul pentru integrare al oraşului Konstanz, Biserica Românească Sf. Duh din Konstanz, Filarmonica Konstanz s.a. Pentru aceasta societate d-na Olariu activeaza pe bază de voluntariat, nu numai ca organizator, ci şi ca traducator şi referent de presă în colaborare cu jurnalişti germani şi români.
D-na Olariu este iniţiatoarea Zilelor Culturale şi Ştiintifice la Bodensee care au avut pentru prima data în 2005.
Se impune completarea ideii că Societatea a organizat cu regularitate în toţi aceşti ani manifestări de cultură, muzică şi poezie, concerte de cameră, săptămâni cinematografice, seri de lectură, matineuri artistice, excursuri in economie, politică şi teme de actualitate, colocvii ştiintifice, întâlniri colocviale s.a. Printre personalităţile care au participat la acţiuni ale societăţii la Konstanz s-au numărat: scriitorul româno-elveţian Cătălin Dorian Florescu; Wilfried Gruber, fostul ambasador al Germaniei la Bucureşti; Fritz Bläsner, fostul director al biroului de legătură al L-Bank Baden-Württemberg din Stuttgart ; Mag. Rembert Schleicher, referent al Oficiului de Relaţii Internaţionale al Universităţii din Viena şi fost preşedinte al Acţiunii Catolice a Mitropoliei din Viena; Dr.Matthias Buth, secretar de stat pentru cultură şi media la Bonn; Dr. Erhard Busek, vice-cancelarul Austriei; pianista Luiza Borac din România; Bernadette Conrad, cunoscuta autoare si journalistă germană; Daniel Bănulescu, cunoscut autor român din Bucuresti si traducatoarea lui, Aranca Munteanu din Viena ş.a.
De specificat faptul ca toate aceste manifestari sunt organizate pe baza de voluntariat si cu resurse proprii.
Acordarea acestei înalte distincţii româncei Antonia Olariu, reprezintă, înainte de toate, un semn al preţuirii pe care autorităţile germane ştiu să o acorde fără prejudecăţi celor ce-şi dovedesc cu prisosinţă meritele şi contribuţia în promovarea culturii şi la integrarea europeană, ceea ce se dovedeşte şi prin formula de încheiere a textului înscris pe diplomă :
“ Pentru meritele deosebite în acest angajament exemplar vă exprim mulţumirile şi înalta mea apreciere. Konstanz, 1.Dec. 2010. Horst Frank, Primar General “ Antonia Olariu este originară din Botoşani, unde a urmat cursurile Liceului de artă « Ştefan Luchian » şi ale Liceului Laurian, fiind eleva profesorilor de limba germană Claudia Hamburda si Beatrice Finkel si continuându-şi apoi studiile la facultatea de filologie, (germană şi spaniolă) a Universităţii « Al.I.Cuza » Iasi, unde a făcut parte din echipa de studenţi participanţi la parteneriatul academic cu Universitatea germană din Konstanz, cale pe care a parcurs tot traseul ce a fost relevat cu prilejul acordării prezentei distincţii în marea sală de festivităţi a Primăriei oraşului Konstanz. (Coresponjdanta)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Invitaţie la… pat
Voronin susţine că a format o coaliţie de guvernare cu democraţii lui Lupu
I-a cerut omologului sau kazah onorarea datoriei Rompetrol ăatre statul roman
Cuplul Berlusconi-Putin îngrijorează SUA
care se tem de aservirea politicii externe a Italiei
Depozite bancare: 16,6 milioane de deponenti au in banci 279 miliarde lei
Accident grav în timpul unei celebre emisiuni TV din Germania
show-ul a fost anulat
JPMorgan Chase Bank a cerut unei filiale sa renunţe la bradul de Crăciun
deoarece ar putea ofensa clienţii
Julian Assange ameninţă că va dezvălui parola fişierului "asigurare" Wikileaks
deţinut de zeci de mii de fani, ce conţine informaţii despre Guantanamo Bay sau BP
PLDM şi PL sunt împinse în opoziţie?
Rusia şi-a trimis emisarul la Chişinău pentru a forţa o coaliţie pro rusă
România ce face?
Primarul din Lunca doreşte vederi cu făţoasa clădire a Casei de Cultură
Poveste tristă de Moş Nicollae
Noul sindicat din DGASPC trece la ofensivă
Spaima de microbi i-a determinat pe părinţi săp cumpere manuale şcolare noi
Asociaţiile pacienţilor sunt pornite pe scandal
Lista care i-a scandalizat pe profesori
Suflete moarte, suflete schilodite
Ioan Rotundu
Daruri de Moş Nicolae
Programul acţiunilor dedicate sărbătorilor de iarnă
Noul index la apă
„Nu pot accepta să fiu condus de un om care nu ştie să scrie”
„Lupul paznic la oi”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog