Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Aniversări
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16182
De la 07 Ianuarie 2003
122876249

Botoşani: Ucrainenii românii şi moldoveni au sărbătorit Ziua Naţională la Darabani

  • Ioan Rotundu
  • 30 November 2015, 23:00
De vreo cinci ani încoace, profesorul dărăbănean Constantin Moroşanu (foto 1), preşedintele Asociaţiei Prietenii Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţei, a instituit în calendarul anual al activităţilor derulate şi sărbătoarea Zilei Naţionale a României cu participarea ucrainenilor români din Regiunea Cernăuţi şi a moldovenilor de peste Prut, zona raionului Râşcani.
Anul acesta sărbătoarea a avut loc în ziua de duminică 29 noiembrie pentru că pe 1 Decembrie erau anunţate alte activităţi dedicate Zilei Naţionale şi nu s-a dorit o suprapunere a evenimentelor.
Pentru că primarul oraşului Darabani, din motive nedeclarate n-şa dorit să fie partener la eveniment, festivitatea s-a desfăşurat în sala restaurantului pusă la dispoziţie de fostul deputat PDL Stelică Strugaru. Au venit din Ucraina mai mulţi primari din raioanele Noua Suliţă şi Herţa, unii dintre ei pentru prima oară în România în calitate de primar pentru că de curând în Ucraina au avut loc alegeri locale.
Ca de fiecare dată primarul comunei Mahala din raionul Noua Suliţă, Elena Nandriş, aleasă primar pentru un al treilea mandat, a adus cu ea şi un grup vocal care a susţinut un scurt program artistic.
Despre importanţa evenimentului consumat la 1 Decembrie 1018, adică acum 97 de ani, a vorbit profesorul dr. în istorie, dorohoianul Vasile Adăscăliţei. De această dată profesorul a fost mult sintetic şi n-a mai ţinut un discurs de peste o oră cum a procedat la întâlnirile din anii anteriori.
Profesorul Constantin Moroşanu a acordat mai multe diplome de „Bun român” după care s-a trecut la partea artistică. Programul l-a deschis gazda dărăbănerană prin ansamblul „Stejărelul” condus de profesorul Mirel Dascălu. Format din elevi din clasele I-IV, ansamblul a prezentat o suită de dansuri care a făcut o bună impresie şi s-a bucurat de meritate aplauze.
Oaspeţii ucraineni s-au lăudat şi ei ei cu două formaţiuni artistice. Din Mahala, Grupul vocal „Armonia” (foto 3) condus de artista Lenuţa Petriuc a prezentat câteva melodii emoţionante printre care şi o versiune patriotică a melodiei „Bucovină, mândră floare”. Orchestra „Trandafir” din comuna Voloca, condusă de artistul Ioan Bodnari, a prezentat atât melodii vocale cât şi instrumentale. Programul a continuat cu formaţiuni artistice venite din comunele învecinate cu oraşul Darabani, întreaga audienţă fiind încântată de modul în care a fost organizat evenimentul.
Desigur, n-a lipsit din program şi ceremonia depunerii de coroane la monumentul eroilor din vecinătatea Primăriei, patru preoţi slujind după datină întru pomenirea celor morţi pe câmpul de luptă.
Am remarcat nu numai lipsa primarului Cornel Aroşoaie dar şi a politicienilor. Deşi era aşteptat, liberalul Cătălin Flutur n-a mai ajuns la Darabani, cum n-a ajuns nici deputatul Costel Şoptică. Singurul prezent a fost senatorul Corneliu Popescu care a ţinut o scurtă alocuţiune pe care am ales s-o comentez separat.
Nu pot să trec cu vederea faptul că avem prin Botoşani fel de fel de profitori care pretind că promovează relaţiile de prietenie ale comunităţii botoşănene cu cele ale românilor din Bucovina Ucraineană sau Republica Moldova dar care numai gura este de ei căci faptele lor lipsesc cu desăvârşire. Ba am observat că impostura lor a mers până acolo că şi-au acordat reciproc diplome şi medalii pentru astfel de fapte de care ştiu numai ei că de văzut nu le-a văzut nimeni.
În schimb, în modestia sa, de ani de zile profesorul Constantin Moroşanu a promovat în mod consecvent relaţiile de prietenie cu ucrainenii români şi fraţii moldoveni, a organizat simpozioane istorice despre Mica şi Marea Unire, a comemorat victimele masacrelor de la Lunca şi Fântâna Albă, a fost prezent la toate evenimentele organizate organizate de românii din Ucraina la Herţa, Noua Suliţă, Storojineţ, Mahala, Costiuceni, Cernăuţi etc. Până şi prefectul Costică Macaleţi, la un astfel de eveniment organizat la Darabani anul trecut, a remarcat că Moroşanu îi cunoaşte mai bine pe cei din Bucovina de Nord şi din raionul Râşcani din Republica Moldova decât pe cei din judeţul Botoşani.
Iar toată această muncă depusă de profesorul Moroşanu, ca „Bun român”, n-a fost remarcată de nicio instituţie botoşăneană şi nu s-a gândit nimeni să-l recompenseze în vreun fel, măcar în plan moral. Şi ştiţi de ce? Pentru că profesorul Moroşanu nu tace, spune adevărul în public, sancţionează prompt minciuna şi făţărnicia şi mai ales nu-i iartă pe politicienii profitori pe seama banilor publici.
Poate că nu-i departe vremea când valorile umane vor fi apreciate de personalităţi competente şi nu de nişte ticăloşi politici.
Închei reportajul meu sintetizând un fragment din cuvântul primăriţei din Mahala, Elena Nandriş (foto 2) care ajunsă în faţa judecătorului ucrainean din cernăuţi a fost întrebată cu o nuanţă de revoltă dacă se declară „româncă”. I-a răspuns că este româncă de la 1540, de când este atestată documentar comuna Mahala, dar că istoric este română de acum două mii de ani. Iar judecătorul a înghiţit în sec dar n-şa avut curajul s-o admone4steze. Iată ce înseamnă demnitatea de a te considera român chiar şi atunci când împrejurările istorice nu-ţi sunt favorabile.
Prin cei la Elena Nandriş ne facem respectaţi în lume, ne mândrim că suntem români, prin cei ca ea dăinuie ceea ce numim România. Pentru Elena Nandriş, pentru românii care se mândresc că sunt români acasă sau oriunde s-ar afla pe glob le urez din toată inima un călduros şi sincer „La mulţi ani de Ziua Naţională a României!”

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Dorinţă nejustificată
Reţeta zilei: Pastă de gogoşari şi ardei capia
Horoscopul zilei de 1.12.2015
Seară de teatru oferită copiilor din Bucecea de PNL
Senatorul Corneliu Popescu cu ocazia zilei de 1 Decembrie 2015
Profesor dr. Vasile Adăscăliței, la a 65-a aniversare.
Eveniment dedicat Zilei Naționale a României în Piața Revoluției
Botoşani: Mistificarea adevărului în masacrul canin de la Flămânzi
Ioan Rotundu
Seful Pmpierilor din Sibiu si-a inscris fata la Colegiul Brukenthal pe locurile rezervate romilor,
desi spune ca nu apartine acestei etnii
Serghei Nariskin, presedintele Dumei de stat de la Moscova, despre avionul doborat de Turcia
Rusia are si dreptul la un raspuns militar
Cum se pierd 8 miliarde de euro
Romania va ramane fara banii UE cu care Autostrada Soarelui se putea construi de 13 ori
Recep Tayyip Erdogan avertizeaza Rusia "sa nu se joace cu focul"
Instanta a decis ca patronii de la Club Colectiv sa stea in arest la domiciliu
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 27.11.2015
La mulţi ani, România!
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog