Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9092
De la 07 Ianuarie 2003
122894741

Botoşani: Afacerile necurate ale primarului Portariuc au binecuvântarea Bisericii

  • Ioan Rotundu
  • 11 February 2015, 23:00
Primarul Botoşaniului, social-democratul Ovidiu Portariuc, ţine morţiş să înceapă anul prin a-şi trage un buget care să-i susţină fără dureri de cap afacerile sale necurate. Numesc afaceri necurate acele alocări de fonduri din buget pentru a se achiziţiona o serie de imobile şi terenuri care nu sunt necesare comunităţii botoşănene. Tot afaceri necurate sunt şi alocările de fonduri din buget pentru bisericile din oraş, în condiţiile în care Protopopiatul Botoşani a încheiat anul financiar 2014 cu un frumos excedent financiar şi în condiţiile în care preoţii sunt în solda statului iar veniturile bisericii intră tot în buzunarul lor f[r[ a fi impozitate.
Respectând tradiţia social-democrată introdusă de primarul Florin Egner, aceea de a simula şedinţele de Consiliu local pentru a pune la punct până la detaliu tot ce trebuie aprobat de pe ordinea de zi, şi primarul Ovidiu Portariuc a simulat ieri o şedinţă CLM. E drept, au participat doar 9 consilieri din cei 23, ceea ce cred că i-a dat insomnii noaptea ce-a trecut legat de aprobarea bugetului pe acest an.
Primarul a anunţat că nu are bani pentru investiţii dar are bani pentru a derula nişte afaceri ce jignesc orice urmă de bun simţ. Să le inventariem:
1. Portariuc vrea să cumpere Pensiunea Kathleen, situată sub buza dealului Lebăda, o clădire părăsite de mai mulţi ani,. patronul fiind acuzat de proxenitism şi băgat după gratii. Pensiunea este scoasă la licitaţie de lichidatorul Simona Rotaru de mai mult timp dar nu s-a găsit nici un cumpărător. Nu s-a găsit cumpărători pentru că atât clădirea cât şi zona în care este amplasată nu asigură derularea unei activităţi eficiente, nici măcar de ordin social.
De ce-o fi vând primarul să cumpere o clădire pe care o refuză toţi oamenii de afaceri pricepuţi în domeniu? Cică vrea să amenajeze în ea un cămin de bătrâni. Clădirea în cauză ar fi bună de orice, cel mai potrivit de tractir, dar pentru cămin nicidecum, ea fiind amplasată la şoseaua intens circulată şi fără spaţii verzi împrejur.
Apoi, ca s-o amenajeze cămin trebuie investiţi peste un milion de euro, başca sumele care vor trebuie alocate anual din buget pentru acoperirea cheltuielilor. Toate acestea sunt inutile de vreme ce nu este treaba Primăriei Botoşani să amenajeze cămine de bătrâni ci a Consiliului Judeţean Botoşani şi a Ministerului Muncii.
Şmecheria este alta. Zona nu are gaz metan şi nici canalizare până în partea de jos a dealului. A cumpăra clădirea ar fi temei de curmei pentru primar să cearcă consilierilor să aprobe bani de investiţii pentru a aduce reţeaua de gaz metan până jos, la Lebăda, în zonă fiind mulţi mahări ai PSD cu vile luxoase şi fără gaz. Şmecheria a mai încercat-o şi primarul Egner şi n-a ţinut. Va ţine oare la Portariuc?
2. Primarul vrea să cumpere clădirea Bucuria Copiilor din Centrul vechi, suma estimată fiind de 800 mii euro, adică vreo 3,8 milioane de lei, 38 miliarde în lei vechi. Clădirea aceasta are un istoric destul de tenebros. Ea a fost revendicată de nişte evrei odată cu Casele Antipa şi clădirea în care a funcţionat Baca Religiilor.
Era Conţac Constantin preşedintele CJK când un avocat din Botoşani i-a propus să accepte falsificarea unor documente contra unei mite substanţiale. Conţac i-a fugărit în felul său, înjurându-i. Dar avocatul şi gaşca de evrei au mistificat documentele pe undeva pe la Piteşi şi imediat proprietarii evrei au şi vândut imobilele. Măcelarul EugenTudose a cumpărat Casele Antipa, preotul Toader Candrea imobilul Bucuria Copiilor iar avocatul a primit cadou sediul băncii, acum demolat. Preţurile au fost mai mult decât avantajoase pentru că evreii au dorit să scape repede de imobile pentru a nu se trezi cu vreo anchetă pe cap.
Preotul Candrea a tot încercat să vândă imobilul dar nu l-a cumpărat nimeni pentru că este şubred la temelie, sub imobil fiind fosta Cramă părăsită de peste 20 de ani. Părintele ar fi dat clădirea şi cu 10 miliarde lei vechi, el cumpărând-o cu vreo două miliarde, dar n-a avut cui. De unde până unde s-a ajuns acum la 800 mii euro, adică 38 miliarde lei vechi poate ne spune primarul Portariuc: Ca să fie pusă pe picioare, clădirea ar necesita reparaţii de aproape 2 milioane d e euro. O spun specialiştii. De ce-i trebuie primarului o clădire şubredă şi scumpă nu ne-a pus dar ştim că nouă nu ne trebuie nicidecum.
3. Portariuc a prezervat în bugetul pe acest an 200 mii lei cxa să cumpere terenuri pentru că, zice el, Primăria nu mai are terenuri în proprietate. Ce petice de pământ vrea el să cumpere şi ce investiţii vrea să realizeze pe aceste terenuri nu ne-a spus. Când o primărie are de realizat investiţii de interes public, atunci iniţiază hotărâre de guvern şi expropriază terenul contra costului stabilit prin lege şi nu după cum vor muchii lui Portariuc.
Până acum ne-a împuiat capul că a pus mâna pe multe hectare de teren de la fota UM 01189, turnând acolo cu saltimbancul primar Radu Mazăre şi o temelie de viitor bloc, Colac peste pupăză, vrea acum să cumpere nişte petice de teren de la persoane fizice. Pun pariu că vânzătorii sunt nişte relicve comuniste, acum activişti PSD.
4. Serele de flori au fost pacoste curată pentru Primăria Botoşani, o gură de canal prin care se sifonau mulţi bani din buget şi fără folos. Primăria le-a desfiinţat iar Termica a încercat şi ea să înfiinţeze altele prin Cătămărăşti Deal. S-au cheltuit mulţi bani şi tot fără folos, aşa că au fost desfiinţate. Acum Portariuc vrea din nou sere la primărie, Cică sunt scumpe florile pe piaţa privată. Nu-mi dau seama cum se face că s-au scumpit florile de când este primar Portariuc şoi nu s-au scumpit bucăţile de stâncă puse pe mijlocul Căii Naţionale. Sper că cei 23 de consilieri municipali n-au dat în mintea lui Portariuc să aprobe o investiţie care să aducă o altă povară asupra bugetului local. Cum poate fi mai scump un fir de floare de la privat faţă de unul crescut în serele întreţinute pe bani publici numai Portariuc poate susţine o aşa aberaţie.
5. Anul acesta suma de 650 mii lei vor pleca din bugetul primăriei către biserici. Cu aceşti bani se pot rezolva multe probleme utile întregului oraş, cum ar fi extinderea unor grădiniţe, începerea construcţiei unei şcoli în cartierul Cişmea sau pur şi simplu amenajarea unui spaţiu de joacă pentru copii. Preoţii sunt cei mai bogaţi angajaţi ai statului, încasările lor pe seama serviciilor bisericeşti nefiind impozitate în niciun fel. Tarifele serviciilor religioase au devenit aberante şi nici un parlamentar botoşănean n-a iniţiat vreun proiect de lege să le limiteze lăcomia.
De ani şi ani se lucrează la biserica „Sf. Gheorghe” şi nu se mai termină lucrările. Dacă sunt bani, atunci să se aloce acestei biserici pentru a se finaliza odată lucrările şi să nu mai fim de râsul lumii. Banii din buget care ajung la biserici ajung de fapt în buzunarul preoţilor. Afirm acest lucru şi-l pot dovedi oricând preotului protopop Lucian Leonte, cel care şi-a adus cu ajutorul bisericii, în solda statului, toate neamurile familiei.
Mai nou, preoţii primesc donaţii de materiale la biserici şi cer donatorilor bonul de cumpărare pe care-l depun la Mitropolia Iaşi. De ce oare? Organizează cumva şi Mitropolia iaşi o tombolă fiscală? Nu, cu aceste bonuri se justifică nişte bani primiţi de la Guvern, bani care primesc altă destinaţie decât cea pentru care au fost alocaţi.
6. Patronii care au închiriat spaţiile din Centrul Vechi, aduşi cu atâta tam-tam astă vară de primarul Portariuc, au pus lacăt pe uşă şi s-au dus în lumea lor. N-au câştigat toată vara cât au cheltuit. În decembrie anul trecut Târgul produselor tradiţionale n-a mai fost organizat în această zonă, n-a fost organizat deloc. Cei doi viceprimari care au organizat Festivalul verii şi s-au bucurat de succes, eveniment apreciat de botoşăneni, au fost schimbaţi din funcţie de primarul Portariuc.
Acum primarul vrea să îngroape 800 mii euro pe o clădire şubredă ca, apoi, să mai îngroape alte două milioane de euro ca s-o pună pe picioare fără a putea fi folosită la ceva.
De la început de an procurorii DNA nu mai reuşesc să-i aresteze pe toţi primarii implicaţi în acte de corupţie. Aproape zilnic este încătuşat câte unul. Numai primarul nostru nu aude, nu vede şi nu simte nimic. Portariuc o caută cu lumânarea dar să ţină cont că el nu este anticul Diogene. Este „omul lui Platon”, acel cocoş penit pe care Diogene îl arăta atenienilor. şi astfel de oameni pot să ajungă repede după gratii.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zhilei: Perişoare în sos
Bancul zilei: Şi totuşi, era… poliţist
Horoscopul zilei
Reacţia celor de la Telekom în cazul furtului de la Buhăceni
PDL, unul dintre beneficiarii sumelor platite in cadrul licentelor Microsoft
Ana Maria Topoliceanu ii preda mita Elenei Udrea la locuinta acesteia sau la biroul de la minister
Armata SUA va antrena militari ucraineni in luna martie
Vinul rosu ar putea ajuta persoanele supraponderale sa arda grasimile
Marea Britanie incepe testarea de masini care se conduc singure
Lucrarile la Legea securitatii cibernetice, respinsa de CCR, au fost reluate
in Comisia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor
MAE: Directorul ICR Paris si functionara din cadrul Ambasadei de la Paris, responsabili pentru incidentul cu invitatiile
S-a decis demiterea lor
Situatia drepturilor maghiarilor din Romania, "evident, un subiect de negocieri de neevitat"
In cazul unui esec la Minsk, UE va discuta noi sanctiuni economice impotriva Rusiei
Elena Udrea a primit mandat de arestare pentru 30 de zile
Cum se irosesc bani la TVR si pe un sediu nefolosit la Agerpres
Nereguli contabile, financiare si de patrimoniu la toate institutiile publice de presa - raportul Curtii de Conturi pe 2013
Modern Calor Botoşani: Comunicat de presă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog