Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
22451
De la 07 Ianuarie 2003
122882518

Botoşani: Apa chioară de la robinet şi viceprimarul copil Cosmin Andrei

  • 3 October 2013, 23:00
Viceprimarul de Botoşani, democrat-socialul Cosmin Andrei, are probleme din cauza apei chioare pe care societatea Nova Apaserv ne-o livrează la robinet pe bani mulţi.
Problema livrării apei nu este una deloc simplă. Potrivit legislaţiei în vigoare, apa livrată poate fi contorizată individual numai acolo unde se poate identifica consumatorul cu proprietatea individuală. Locatarii de la bloc sunt consideraţi proprietari asociaţi într-o colectivitate, aşa că de la anul aceştia nu vor mai putea încheia contract de furnizarea apei direct cu societatea ci numai prin asociaţia de proprietari sau prin asociere pe scara de bloc.
Legea este proastă, lucru recunoscut şi de Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, instituţie care patronează societatea Apa Apaserv. Numai că, aşa proastă cum este concepută, legea trebuie respectată, chiar dacă ne întoarcem iar cu plata la hurtă ca în regimul comunist.
Viceprimarul Cosmin Andrei a cerut preşedintelui CJ ca şi de la anul, cei de la bloc să poată încheia contracte individuale directe cu societatea. Cerinţa sa fiind în afara cadrului legal, preşedintele Ţurcanu i-a oferit o soluţie legală. Societatea Nova Apaserv poate instala un contor la marginea municipiului Botoşani şi să Pîncheie un contract de livrarea apei la un preţ extrem de mic direct cu rimăria Botoşani.
La rândul ei, Primăria Botoşani poate înfiinţa în subordinea Consiliului Local o societate care să se ocupe de încasarea apei de la consumatori. Soluţia oferă Primăriei posibilitatea de a încheia cum vrea ea contracte cu consumatorii, să stabilească ce preţ doreşte iar pentru cei care nu pot plăti apa consumată să le asigure gratuitate sau subvenţie.
Mă îndoiesc că primarul Ovidiu Portariuc şi viceprimarul Cosmin Andrei au capacitatea şi resursele profesionale de a administra consumul de apă la nivel de municipiu.
Cert este că încheierea contractelor de consum apă prin asociaţia de proprietari dă posibilitate rău platnicilor să se ascundă sub valoarea facturilor colective şi alţii să le plătească apa consumată, ceea ce nu este deloc drept.
Florin Ţurcanu are şi în această direcţie o soluţie. El a declarat că există o societate de profil care contra unei sume modice, cam 50 lei de apartament, poate instala contor individual la limita de proprietate iar consumatorul să plătească numai apa consumată şi indicată de contor. În asemenea condiţii, cel care nu plăteşte factura poate fi oprit de la alimentarea cu apă din stradă şi nu va mai fi nevoie de intrat cu forţa în apartamentul său.
Problema care se ridică este ca toţi locatarii de pe o scară să accepte contorizarea individuală şi să plătească suma stabilită de societatea instalatoare. Se poate ca cei de pe scară care refuză contorizarea individuală, costul lor să fie preluat de ceilalţi locatari iar celor care au refuzat li se va pune un contro separat care va permite oprirea alimentării cu apă când nu vor achita factura. Metoda aduce cu cea de instalarea contoarelor individuale la gaz.
Deja în Botoşani s-au instalat contoare individuale la scările de la cinci blocuri şi sunt în continuare cerinţe tot mai multe. Mi se pare normal să-mi pun contor individual şi să nu mai plătesc consum în plus pentru că nu ştiu care vecin nu a declarat corect cifra de pe contro sau la subsol de bloc curge apă fără să-i pese cuiva. Problema care rămâne de rezolvat este acceptul locatarilor de a-şi pune contor individual.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Doctorul şi avocatul
„Nu noi suntem stăpânii limbii ci limba e stăpâna noastră”
Practicile Guvernului Năstase revin
Ponta, ca un nabab dintr-o ţară bananieră, terfelind justiţia
Cătălin Predoiu susţine că Ponta atacă Justiţia în mod repetat
Cea mai brutală intervenţie în justiţie după integrarea în UE
sistemul se întoarce la epoca Năstase
Traian Băsescu pregătit să a rupă pactul de coabitare
Procurorul Lucian Papici cere CSM apărarea reputaţiei profesionale
după jignirile pe care i le-a adus Victor Ponta
Cum l-a "reevaluat" Traian Băsescu pe procurorul general Tiberiu Nitu
după ce l-a revocat din funcţie pe Lucian Papici
De ce ar vrea Ponta o Românie în haos?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog