Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3526
De la 07 Ianuarie 2003
123277687
pnl

Botoşani: Baronul PSD de Văculeşti, Sorin Gânga, cercetat penal pentru coruperea alegătorilor

  • Ioan Rotundu
  • 1 November 2016, 23:00
Luni, 31 octombrie a.c., am fost citat la Poliţia municipiului Dorohoi în calitate de martor, în dosarul de cercetare penală deschis pe numele primarului de Văculeşti, cel perceput de săteni ca fiind baron local de PSD Sorin Gângă (foto).
Cercetarea penală este efectuată de către inspectorul de poliţie Cosmin Moscalu şi are la bază articolul publicat în Jurnalul online la data de 3 iunie a.c. intitulat „La Văculeşti se pregăteşte o mare fraudă electorală”. Arătam în articolul respectiv, publicat în ajunul alegerilor locale din duminica de 5 iunie, că primarul Sorin Gângă este reclamat că ar fi dat bani la unii alegători, indicând numele Mărioarei Vatamanu care ar fi primit de la Gânga suma de 500 lei pentru a organiza un praznic.
Mai arătam c㠄Pe lista de consilieri locali a PSD-ului sunt şi doi pădurari actuali consilieri. Marcel Petrariu şi Stelian Călin sunt pădurarii care îi aduc primarului voturi eliberând noaptea lemne din pădure care sunt duse cu căruţa la cetăţeni. Vă mai amintiţi când am scris că Gheorghe Rusu, un socialist înrăit, pus director de PSD pentru a treia oară la Direcţia Silvică Botoşani îi obligă pe pădurari să facă campanie pentru PSD? Iată o nouă dovadă de implicare a acestuia în favoarea PSD-ului, dând dezlegare la pădurari să dea lemne din pădurea statului pe voturi pentru candidaţii PSD.”
S-a mai consemnat în articolul respectiv şi scena cu „Viceprimarul Constantin Diaconescu şi şoferul primăriei Constantin Rusu au primit misiunea de a folosi cositoarea primăriei pentru a cosi iarba la cetăţeni, tot contra voturi. Ieri au cosit iarba la Costică Balan şi Elena Brumă din Văculeşti. Când au văzut că sunt filmaţi, au luat cositoarea şi au fugit.”
Mai sunt şi alte informaţii despre implicarea politică a agentului şef de poliţie din Văculeşti, Sorin Gutău, a cărui nevastă Lăcrămioara a candidat la funcţia de primar din partea PNL.
Voia inspectorul de poliţie Cosmin Moscalu să-i spun de unde am primit astfel de informaţii. Am încercat să-i explic că de vreme ce nimeni dintre persoanele vizate nu mi-a cerut vreun drept la replică şi nici nu m-au acţionat în judecată, înseamnă că faptele relatate corespund realităţii.
Poliţistul îmi tot citea din Codul penal că mărturia mincinoasă se pedepseşte, crezând că mă va speria şi am să-i ofer informaţiile pa cer nici un jurnalist adevărat nu le-ar dezvălui vreodată dacă vrea să mai aibă surse şi vrea să fie considerat un jurnalist profesionist.
Am mai încercat să-i explic faptul că fiind citat ca martor mă împiedică să-mi desfăşor activitatea de jurnalist. Eu scriu anual peste 500 de articole cu caracter de anchetă sau comentariu şi dacă am să fiu citat mereu ca martor nu voi mai avea timp de activitatea de jurnalist urmând a pierde ziua de muncă pe sălile instanţelor de judecată. În astfel de cazuri, anchetatorul ia sub beneficiu de inventar conţinutul articolului şi caută apoi să administreze probele care să-i susţină dovedirea infracţiunii prezumtivului învinuit.
După ştiinţa mea, în întreaga perioadă postdecembristă n-au mai fost jurnalişti citaţi ca martori pentru a confirma sub jurământ veridicitatea informaţiilor şi apoi să-i ofere probe doveditoare organului de cercetare penală.
Nu m-am înţeles cu poliţistul aşa că i-am declarat că informaţiile respective le-am primit de la persoane anonime. Iar mi-a citit din C.p. că mărturia mincinoasă se pedepseşte cu închisoare. Tare aş vi vrut să-l întreb cum îmi va putea dovedi că am minţit sub jurământ de vreme ce toate informaţiile primite la acea dată eu le-am făcut publice. De la cine le-am primit este treaba mea şi nu a Poliţiei sau a judecătorilor, sursele în presă fiind protejate. Poate ştiu cine mi-a oferit acele informaţii, poate că mi-am păstrat şi o rezervă în caz că sunt chemat în judecată, poate că, aşa cum am declarat, informaţiile mi-au venit pe cale anonimă.
I-am mai explicat inspectorului că între primarul Sorin Gânga şi agentul de poliţie din Văculeşti există un proces de natură civilă introdus de poliţist pe motiv că primarul l-a insultat şi calomniat. Nu mi s-a părut că iar fi interesat de acest proces deşi el i-ar fi extrem de util în faza de cercetare penală.
Una peste alta, deşi m-am despărţit de inspector în condiţii amiabile şi chiar i-am sugerat să audieze două persoane extrem de importante în a dovedit „coruperea alegătorilor” de către Gânga. Dar am plecat cu impresia că s-a încercat folosirea mea pe post de turnător, nefiindu-mi respectat statutul de jurnalist-publicist cunoscut şi apreciat de miile de botoşăneni în cei peste 23 de ani de activitate în slujba comunităţii.
Nu m-am putut abţine şi i-am spus inspectorului că primarul Gânga fiind baron PSD nu cred că dosarul său ba ajunge vreodată pe masa judecătorului dar i-am urat succes şi i-am spus că m-aş bucura să reuşească să-l inculpe pe Gânga în baza art. 386 C.p. care prevede c㠄Coruperea alegătorilor: (1) Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute în alin. (1) bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.”.
Pe drumul de întoarcere m-am tot gândit de ce discuţia noastră n-a fost înregistrată audio-video, cum nera procedural, inspectorul susţinând că nu funcţionează sistemul de înregistrare. Al dracului sistem, tocmai la mine s-a defectat!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Beţivul cinstit
Horoscopul zilei de 2.11.2016
Dacian Ciolos despre afirmatiile ca Guvernul ar fi controlat de Soros:
Nu prea am energie si timp ca sa combat astfel de prostii / Soros a finantat si ONG-uri apropiate de PSD
Primarul interimar din Jilava, trimis in judecata de DNA pentru luare de mita
Iohannis: Romania este in topul cresterilor economice din UE
Dragnea: Si atunci de ce va opuneti, impreuna cu guvernul tehnocrat, cresterii salariilor?
Un oficial rus de rang inalt ameninta ca Norvegia va deveni o tinta pentru armele nucleare ale Rusiei:
Norvegienii vor suferi
Pomana electorala la Senat si pentru dezvoltatorii imobiliari:
Cladirile construite pentru vanzare vor fi scutite de impozit
Intreprinderile mici si mijlocii ar putea sa-si recapete facilitatile la achizitiile publice
Curtea de Conturi a sesizat la DNA cele doua banci de locuinte pentru deturnare si obtinere ilegala de fonduri
Raport ING: Amendamentele privind salarizarea publica ar putea duce deficitul bugetar la 4,4%/PIB in 2017
Aristotel Cancescu, arestat preventiv pentru 25 de zile
Mircea Cosma, condamnat la opt ani de inchisoare, sentinta nu e definitiva
Alegeri SUA: Investigatia FBI in privinta lui Trump nu a gasit nicio legatura concludenta cu Rusia
Dacian Ciolos: In ultimele luni Parlamentul a votat majorari de salarii de 9 miliarde lei, 1% din PIB
Riscam sa ajungem in aceeasi situatie ca in 2010
Bucuraţi-vă voi o lună şi vom plânge cu toţii 4 ani!
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog