Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12963
De la 07 Ianuarie 2003
122898612

Botoşani: Campania electorală văzută la faţa locului

  • Ioan Rotundu
  • 20 May 2012, 23:00
Sâmbătă am făcut nun tur prin comunele judeţului pentru a lua pulsul electoral de la faţa locului. În urma discuţiilor purtate cu fel de fel de săteni am desprins cam următoarele concluzii.
La preşedinţia judeţului Mihai Ţâbuleac are tot mai multă popularitate, în timp de liberalul Florin Ţurcanu se află într-o scădere spectaculoasă existând riscul să fie depăşit de celălalt liberal, senatorul Liviu Câmpanu.
Cauzele căderii în preferinţele electoratului ale lui Florin Ţurcanu necesită o analiză separată. Cert este că la mai bine de o săptămână de la deschiderea oficială a campaniei electorale, spre deosebire de campaniile anterioare, de această dată se simte o sărăcie a materialelor electorale: bannere, postere şi chgiar mici atenţii precum un pix, un calendar sau o sacoşă cu ceva în ea.
Sărăcia nu se reflectă numai în campania candidaţilor la preşedinţia judeţului dar şi a celor locali. Localităţile din judeţ nu mai abundă cu chipul candidaţilor la primărie lipit pe garduri, stâlpii electrici sau geamurile unităţilor comerciale.
În foarte puţine comune am constat afişe electorale cu chipul candidaţilor sau sloganurile electorale ale partidelor. Lipsesc cu desăvârşire materialele de propagandă ale PRM şi PP-DD.
Liberalul Florin Ţurcanu a strâns de la candidaţii USL trecuţi pe listele de consilieri locali câte 500 lei, inclusiv de la cel aflaţi pe locul opt pe listă. Nu toţi candidaţii au fost de acord să plătească această sumă, dar nude s-au încasat banii mai există prin comună şi postere cu candidaţii USL. Unde candidaţii n-au plătit suma cerută, în comună stă lipit de garduri chipul lui Florin Ţurcanu, în general mâzgălit sau rupt.
Dar să trec în revistă comunele prin care am făcut investigaţii.
Leorda: Aici primarul actual, social-democratul Vasile Ungureanu domină în preferinţele localnicilor. Candidatul PDL, un tinerel om de afaceri pe numele de Constantin Butnariu nu intră în vederile leordenilor. Nici celălalt om de afaceri, Dulgheru, eliminat din PNL de Florin nŢurcanu şi care candidează pe cont propriu nu-l va învinge pe Ungureanu.
Brăeşti: Aici capul de afiş îl deţine primarul Ioan Toma, trecut de la PDL la PNL, atras fiind de Florin Ţurcanu. Contracandidatul său, inginerul fermier Doru Andrici din partea PDL este considerat doar de şansa a doua şi nu va schimba mare lucru până la ziua alegerilor. În Dorohoi domină social-democratul Doru bAlexandrescu aşa că am intrat în comuna Ibăneşti.
Aici, primarul PDL, prof. ing. Romică Magopeţ nu pare să aibă probleme. Oamenii sunt mulţumiţi de activitatea sa, de ce-a făcut pentru comună şi-l vor realege. Candidatul USL, un anume Şlincu, are puţină susţinere, nesemnificativă.
Suharău: Primarul Marcel Chelaru, ales ca independent în 2008, a trecut în barca PNL şi a devenit candidatul USL. N-are un contracandidat serios, aşa că nu va cheltui nimic pentru a fi reales.
Hudeşti: Primarul PSD Viorel Atomei este la al patrulea mandat. După alegerile din 2008, consilierii l-au ales viceprimar pe liberalul Cătălin Dimitrie Zlei. Numai că Atomei l-a contestat. După doi ani de judecată, instanţa l-a investit pe pe Zlei cu calitatea de viceprimar. Cei doi au colaborat până în preajma acestor alegeri, când Florin Ţurcanu s-a amestecat şi aici. Ţurcanu l-a susţinut drept candidat al USL pe Atomei, renunţând la omul său, Zlei, care în 2008 a fost la un pas de a câştiga alegerile.
Respins de ai săi, Zlei s-a dus la PDL. Cei din Hudeşti îl vor primar, Atomei fiind considerat „expirat”.
Darabani: Şi aici Ţurcanu a tulburat apele. Primarul liberal Gheorghe Burlacu a fost sacrificat în favoarea social-democratului Corneliu Aroşoaie. Burlacu n-a renunţat la luptă şi candidează independent, numai că şansele sale sunt mult reduse, preferatul fiind Aroşoaie. Dărăbănenii din Lişmăniţa lo-au huiduit pe Burlacu pentru că le-a desfiinţat spitalul. Burlacu se bazează pe pocăiţii din Bajura şi Darabani, ceea ce a stârnit indignarea preoţilor ortodocşi.
Cum Corneliu Aroşoaie a mai fost primar în perioada 2000 – 2008, dărăbăpnenii s-au întors cu faţa către el şi cu spatele la Burlacu.
Mileanca: Di n nou ne lovim de strategia păguboasă a lui Ţurcanu. În Mileanca exista o puternică organizaţie liberală condusă de soţii Azamfirei, el medic veterinar, ea profesoară.
Actualul primar Ioan Ursachi, membru PDL, a fost declarat de CNSAS fost informator al Securităţii. PDL l-a exclus din partid. L-a recuperat Ţurcanu, care a sacrificat organizaţia PNL pentru a-l declara pe Ursachi candidatul USL.
Prin decizia sa, Ţurcanu i-a supărat şli pe liberali şi pe social-democraţi. Ioan Maftei, fost primar trei mandate şi actual viceprimar PSD, l-a urmat pe Alexandru Azamfirei la PDL. Până şi Iancu Ciubotaru, fost activist şi primar comunist, fidel susţinător al PSD, l-a urmat pe Azamfirei. Ursachi a simţit că localnicii îl vor alege primar pe Azamnfirei, aşa că îşi îneacă necazul în votcă. Nu de puţine ori a fost basculat beat la poarta casei.
Tot la Mileanca am mai descoperit şi un fapt şocant. Pe gardul sediului Poliţiei se face campanie pentru USL. Agentul de poliţie Ovidiu Florea nu pare a fi bun paznic al afişelor lipite, dovadă că unele au fost rupte (foto 1 şi 2). Ministrul de Interne Ioan Rus a garantat românilor că poliţiştii vor veghea ca legea electorală să nu fie încălcată. Probabil că lor le-a dat o derogare valabilă numai pentru candidaţii USL. Să vedem ce măsuri vor fi luate cu poliţistul din Mileanca, care şi-a încălcat statutul de funcţionar apolitic.
Havârna: Primarul Gheorghe Jităreanu, fost maistru betonist, în patru ani de mandat n-a reuşit să termine lucrările la noul sediu al primăriei. N-a punctat nici cu altceva util comunei, aşa că oamenii şi-au întreptat atenţia către candidatul PDL Sergiu8 Saviuc. Şi la Havârna Ţurcanu a tulburat apele. Candidatul USL trebuia să fie o profesoară, care a luptat în 23008 şi l-a scos primar pe Jităreanu la doar 17 voturi distanţă de candidatul PDL. Femeia avea promisă susţinerea pentru a deveni primar în 2012. Numai că Ţurcanu a intervenit şi candidatul USL a rămas actualul primar Ji9tăreanu. (Va urma)
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Gura păcătoşilor adevăr vorbeşte
Ioan Rotundu
Furie in Grecia împotriva celarului german Angela Merkel
Un bancher elveţian a fost arestat intr-un dosar de fraudă de peste un miliard de euro
Votaţi „păsărica”!
Ioan Rotundu
Salvaţi-l pe "Vasilache"!
Deznaţionalizarea prin intermediul bisericii aservite Moscovei
Raptul Basarabiei de către Rusia comemorat la Paris
Traian Băsescu vrea Legea Sănătăţii şi reorganizarea administrativă a României
Traian Băsescu, la Chicago: Reformele din justiţie sunt ireversibile.
presa nu va mai putea fi făcută "slugă" ca pe vremea lui Năstase
Numele candidaţilor cu şanse de a fi aleşi primar
situaţie actualizată
Dinamica economiei - Modern Calor
Peste o mie de botoşăneni la „Noaptea muzeelor”
Trimisul lui Vadim la Botoşani a fost Gheorghe Funar
Ministrul Dezvoltării a venit la Botoşabi cu promisiuni şi critici la adresa PDL
Primarii USL din Botoşani au dat o lecţie de fariseism politic
Ministrul Dezvoltării a venit la Botoşasni să constate că n-avem economie
n-avem că a fost distrusă de Guvernele Stolojan, Văcăroiu şi Năstase prin privatizări dubioase
Ministrul Hellvig i-a ridicat osanale lui Ţurcanu
Botoşani: Primarul de Vlădeni i-a dezamăgit pe micii actori talentaţi
copii prezenţi la la Festivalul „Gheorghe Hruşc㔠au stat flămânzi
Ministerul Cepoi scurtează lista medicamentelor compensate
Fosta Apa Grup nu renunţă la procese
S-au înmulţit medicii de medicina muncii
Când, cald, când frig! Con diţii prielnice virozelor
Bancul zilei: Promisiunea e promisiune
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog