Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Economic
Editorial
Sport
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1304
De la 07 Ianuarie 2003
123275465
pnl

Botoşani: Cine-i leagă pe cei din Primăria Botoşani

  • afaceri incredibile pe banii botoşănenilor girate de viceprimarul Cosmin Andrei
  • 7 November 2013, 23:00
Ieri, pe site-ul www.botosaninecenzurat.ro a fost postat articolul intitulat „Exclusiv: Primăria aruncă cu banii noştri în pomi. Jaf la drumul mare pe achiziţii de tei!!!”, aricol semnat de Ionuţ Poclid.
Redăm mai jos articolul în forma integrală:
„Un nou tun marca Primăria Botoşani. Cu girul vicelui Andrei Cosmin si a compartimentului edilitare s-a stabilit un preţ record la puietul de tei: 173 de lei bucata. Peste tot în ţară, la toate pepinierele preţul unui asemenea puiet este între 13 şi 17 lei iar la comenzi de peste 200 de roni transportul este asigurat. Primăria a cumpărat 250 de tei care vor fi plantaţi în Botoşani cu suma de 45.000 de lei. Cu aceeaşi sumă, putea cumpăra de pe net de la diverse puiţării din ţara 3.326 de tei, deci o cantitate de peste 12 ori mai mare. Beneficiarul la aceasta afacere: firma Silva Belle iar pierzătorul este fix bugetul municipiului, adică noi.
Dar iata cum a început totul
Apare un anunţ pe site-ul de licitaţii al Primăriei. “ Invitaţie de participare privind selecţia de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare având ca obiect “Furnizare si plantare puieţi tei ornamentali de talie mare cu coroana formata, cu circumferinţa trunchiului de 12-14 cm, conform STAS 5971/2004 prin Cumpărare Directă din Catalogul Electronic“. Suma alocată pentru această licitaţie a fost de 44.340 de lei fără TVA. Şi aici este prima greşeală. Se anunţă doar suma nu şi cantitatea. Normal ar fi fost ca nişte funcţionari publici pricepuţi să facă un necesar de copaci si un buget. Iar anunţul să fie de genul “Primăria vrea X copaci pe care e dispusa sa ofere până la Y bani”. Să fie licitaţie, ceva pe bune. Dar nu, a fost doar suma. In schimb au avut grijă să specifice despre circumferinţa trunchiului 10-14 cm
Iar surpriza nu se opreşte aici
Licitaţia trebuia făcută doar de pe catalogul electronic. Iar un expert în tei din primărie a băgat-o celor de la achiziţii că dacă nu se aduc teii de la o distanţă mai mică de 100 de km de Botoşani aceştia pot muri înainte de plantare sau imediat după. Adică cum că teiul ar fi un copac legat de glie. Si dintre toţi cel mai aproape este firma Silva Belle a lui Spetcu care fix avea pe stoc tei la STASUL cerut de primărie. De aici şi până a înhăţa aproape 45.000 de lei nu a mai fost decât un pas. Chiar viceprimarul Cosmin Andrei a fost ieri si i-a vizitat puieţăria de lângă Baisa si s-a arata mulţumit de calitatea mărfii ca urmează a fi achiziţionate.
Realitatea sta însă altfel în ceea ce priveşte costurile.
O simplă căutare pe Google cu cuvintele cheie “vând copaci tei” de duce direct la un site al pepinierei Corneşti, undeva lângă Târgu Jiu. Iar pe numărul de contact răspunde un domn foarte amabil. Prezentându-ne ca nişte potenţiali cumpărători de tei a început să spună: “Preţul este de 13 lei fara TVA. Circumferinţele sunt între 14 şi 20 de centimetri, adică numai buni de plantat. Am vândut săptămâna trecută la Pprimăria Sibiu la Johannis o mulţime de tei. La comenzi mai mari de 2000 de lei asiguram transportul în 24 de ore oriunde în ţară“. Uite aşa am aflat si noi preţul real. Interesându-ne am aflat ca datorită calităţii mărfii vândute foarte multe primării cumpără de la Corneşti : primăria Cluj, Alba Iulia, Craiova.
Ba mai mult
In trecut cel ce vindea tei Primăriei Botoşani era compania Maria Jarden despre care se spunea ca a fost a viceprimarului Florin Ghiorghiţă. Acesta a declarat că “s-au achiziţionat şi în trecut tei dar preţul nu a depăşit 17 lei pe bucata cu tot cu plantat“. Cu ce preturi a cumpărat în trecut, acum 2-3 ani, ce preţuri sunt in ţară, si cu ce preţuri a dat acum concluziile care se pot trage sunt următoarele: ori ne cred proşti şi-şi bat joc de noi cu achiziţii de acest fel, ori au nişte interese mărunte, jenante din toate punctele de vedere, ori nu se pricep. La modul cum s-au mişcat lucrurile se poate crede că ultima variantă e cea care stă în picioare.
Si iată explicaţiile pe care reprezentanţii primăriei le-au dat încercând să ne convingă că preţul aruncat în copaci este unul corect:
1) daca erau mai departe de 100 de km mureau
2) Pretul este dat de catalogul electronic de unde au fost obligati sa faca achizitia. Pe aceasta cale cei de la Primaria Botosani trebuie sa vada cum au facut cei de la Sibiu de au luat de cu pret de 12 ori mai mic si nu au calcat legea. Deci explicatia nu sta in picioare. Iar pretul este dat de piata, de cerere si oferta. si nu de un catalog unde firme oportuniste isi baga preturi mari sperand ca niste pesti precum cei de la Primaria Botosani sa muste din nada
3)Ca nu aveau transport prin in buget pentru cei de la Directia Edilitare au vrut copacii sa le fie adusi sub nas. Nu conta ca e se economiseau o groaza de bani. Fals. Transpostul era gratuit.
4) “Domnul Spetcu ne-a arata ca ii scoate chiar din pamant si ii planteaza in Botoani in locurile pe care noi le indicam” )))) (rasete grozave). Ca si cum adica altii ii scoteau din apa, din cer sau din foc.

Dar iată pierderea
Iar declaraţia lui Cosmin Andrei dată pentru postul Tele`m este absolut demenţială: “Nu îi opreşte nimeni pe alţii să fi venit la licitaţie. Îi aştept şi astăzi dacă vor. Sunt mulţumit de achiziţie, teii sunt dezvoltaţi bine, sunt maturi“. Cosmin Andrei se pricepe la plante.
In loc să achiziţioneze peste 3.000 de copaci cu 45.000 de lei au fost luaţi numai 250. Pe cei 250 de tei în mod normal trebuiau plătiţi 3200 de lei. Cum transportul era gratuit, banii duşi pe apa sâmbetei sunt 41.000 de lei bani plătiţi din bugetul local adică din buzunarul contribuabilului. Chiar să fi murit jumătate de tei la transport daca s-ar din luat de la Corneşti, tot ajungeau in Botoşani 1600 de tei care ar fi transformat oraşul într-o splendoare.
Aşa iar ne-am ales cu încă o afacere păguboasă marc PSD si cu întrebarea dacă la noua casă unde stă Portariuc îşi va trage repede nişte verdeaţă şi copaci, de la ce firmă, sau dacă Tincu e prieten cu Spetcu. Dar acesta sunt doar întrebări.”

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Replica bărbatului
Gastronomie: Ceapă roşie murată
Peste 140 de monede dacice extrem de rare au fost recuperate din Marea Britanie
unde ajunseseră în mod fraudulos
Tehnologia folosită în spaţiu, noua metodă de depistare a cancerului la sân
Premieră istorică. Torţa Jocurilor Olimpice de la Soci a fost trimisă în spaţiu
Şefa Parchetului din Gheorgheni, ridicata de DNA
Accizele la carburanţi vor fi majorate de Guvern cu 16-21%, din ianuarie
accizele vor creşte în 2014 cu aproape 5% peste cursul din 2012
MRU, cheia prezidenţialelor de la anul
Ioan Rotundu
Până unde a mers ticăloşia celor din PSD
Ioan Rotundu
SOV neaqgă că i-ar fi dat bani lui Băsescu
Documentele prezentate de Sorin Roşca Stănescu sunt false
lipituri între diferite bucăţi, prezentate ca un întreg
Documentele prezentate de Sorin Roşca Stănescu sunt false
lipituri între diferite bucăţi, prezentate ca un întreg
Documentele prezentate de Sorin Roşca Stănescu sunt false
lipituri între diferite bucăţi, prezentate ca un întreg
Documentele prezentate de Sorin Roşca Stănescu sunt false
lipituri între diferite bucăţi, prezentate ca un întreg
Uvertura Mall - Filme în perioada 8 - 14 noiembrie 2013
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog