Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10741
De la 07 Ianuarie 2003
122896390

Botoşani: Concert pe muzica lui George Enescu, fără spectatori

  • 18 July 2014, 23:00
Luni s-a dat startul periplului muzical prin comunele patriei al talentatului violonist Gabriel Croitoru, care a dorit să reconstituie astfel un traseu pe care l-a făcut şi George Enescu în vremea războiului. Artistul, care cântă pe vioara celebrului său înaintaş, un instrument Guarneri del Gesu, datat 1730, a pornit însoţit de pianistul Horia Mihail. Acesta şi-a luat peste tot în ţară un pian electric cu care va susţine concertele rustice.
Prima oprire a fost în satul Dumeni, din comuna care poartă numele marelui artist şi compozitor George Enescu. Vioara a prins viaţă într-o sală de curs a grădiniţei din localitatea menţionată, unde s-a concentrat toată elita comunei, dar şi numeroşi elevi.
Localnicii, care au crescut cu spiritul enescian, în comună existând şi casa memorială, s-au cernut într-o clipă când a venit vorba de concertul inedit. Cadrele didactice medicul din comună şi câţiva copii au savurat un recital de zile mari din care nu a lipsit „Rapsodia română” pe acordul căreia sună şi clopoţelul în şcolile din localitate de câţiva ani. Sătenii din Băluşeni au vrut-o pe Sofia
Din atmosfera satului românesc de altădată, care a inspirat mari compozitori, ce au folosit motive şi teme tradiţionale în lucrări rămase în istoria muzicii, nu a mai rămas nici măcar ecoul.
La Băluşeni, cea de-a doua comună botoşăneană din lista celor opt care alcătuiesc turneul autorităţile şi-au pus mâinile în cap când şi-au dat seama că nu pot să umple nici un sfert din sala Căminului Cultural (foto 2) mare de 150 de metri, cu o capacitate de cel puţin 300 de scaune.
Evenimentul inedit pentru localitate ar fi trecut neobservat dacă cadrele didactice nu ar fi mobilizat elevii la ore încercând să-i convingă de frumuseţea unui astfel de act cultural. Comuna a fost împânzită cu afişe şi prin viu grai fiecare intelectual a încercat să ia arcanul vreo câteva rude.
Şi poştaşul comunei, Valentin Istina (foto 1) a făcut muncă patriotică pentru turneul lui Gabriel Croitoru, dar nu a mers la spectacol pentru că soţia sa…lucra de după-amiază. „Eu am zis că dacă venea Sofia (Sofia Vicoveanca n.r.) lăsam tot şi mergeam, dar pe băietu acesta nu-l cunosc şi eu vioara mai greu. Şi de ce au pus spectacolul la 6 seara, că atunci vin vacile de la cireadă şi eu trebuie să le mulg. Nu am cum” a fost reacţia unei sătence din Băluşeni de 62 de ani.
Viceprimarul comunei Băluşeni, Dinu Câşlaru, s-a declarat încântat de iniţiativa violonistului celebru, dar i-a fost greu să mobilizeze oamenii. „ Nu au o cultură pe acest segment. Dacă era muzică populară îi vedeai la scenă pe toţi, dar aşa nu prea ai cu cine. Mă bazez pe copii, dar mi-e teamă că se vor plictisi” a spus viceprimarul, necăjit că şi doctoriţa satului anunţase că nu mai poate veni şi fără ea nici cei opt invitaţi nu aveau cum onora evenimentul.
Oamenii din Băluşeni au avut poate unica ocazie să asculte un concert de zile mari cum nu se va mai repeta curând în comună. Cu toate acestea a fost nevoie să vină de la Liceul de Artă din Botoşani elevi şi profesori pentru a aplauda un artist internaţional, care a încercat să îl aducă pe George Enescu pentru o clipă…la el acasă.
Turneul continuă cu Regiunea Sud-Est - judeţul Brăila, în Măraşu şi Maxineni, Regiunea Sud Muntenia - judeţul Ialomiţa, în comunele Borduşani, Cosâmbeşti şi Ciochina şi în judeţul Călăraşi, în comuna Dor Mărunt. Programul concertelor cuprinde piese de largă popularitate din literatura pentru vioară şi pian:
compozitori precum Camille Saint-Saëns, Jules Massenet, Dmitri Shostakovich, Fritz Kreisler, Pablo de Sarasate ş.a. vor putea fi ascultaţi în cadrul recitalurilor. Vioara Guarneri del Gesu, datată 1730, instrumentul pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu este pusă la dispoziţia violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul Naţional „George Enescu".Turneul se va încheia cu un recital extraordinar susţinut la Sala Radio din Capitală, pe data de 1 noiembrie, de Ziua Radioului. (Lavinia Preda)
24.10.2012

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Gogoşica parfumată”, piaza rea pentru Portariuc
Cele două zdrenţe ale PRM
Bancul zilei: În căutarea unui bărbat
Horoscopul zilei
Tg. Ocna: „Competenţii” de la OPC Bacău au declarat sarea inamic public
Ioan Rotundu
Bătaie de joc la Salina Tg. Ocna
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog