Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Învăţământ
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6448
De la 07 Ianuarie 2003
122866515

Botoşani: Cruzime medicală, lacrimi şi moarte la Maternitate

  • o tânără a stat două săptămâni cu fătul mort în pântece
  • 10 November 2011, 23:00
Nici bine nu s-a stins ecoul dramei care a marcat-o pe viaţă pe femeia din Săveni, ce a născut copilul mort pentru că doctorul ei nu era de gardă, că un alt exemplu trist al indiferenţei medicilor a stârnit repulsie.
De această dată este vorba despre o tânără, de 23 de ani, necăsătorită, care a avut neşansa să fie şi săracă. Gabriela Zvâncă din Roma aştepta bebeluşul să vină pe lume, să-i aline durerea din suflet, pricinuită de oamenii cârcotaşi care tot îi găseau pricină după ce s-a întors însărcinată din Italia.
Singurul său sprijin i-a fost totuşi mama sa, care a muncit cu ziua şi i-a adus de-ale gurii să aducă un bebe sănătos pe lume. În urmă cu o săptămână, fata nici nu bănuia coşmarul prin care va trece timp de şapte zile, singură, părăsită de şansă printre halatele albe la Maternitatea Botoşani.
Joi, către seară, au luat-o durerile. Simţea că nu era ceva în regulă Şi-a anunţat mama, iar la 2 noaptea ambulanţa a dus-o la Maternitate. De gardă era doctorul Gheorghe Roşca.
„Joi seara am venit de la câmp şi a început să îi fie rău. Atunci am sunat la Salvare şi a venit şi a luat-o. Apoi i-au făcut analizele în spital şi ea m-a sunat duminica seara şi a spus că o doare capul şi i-am spus să cheme pe cineva din spital să îi dea o pastilă că pe luni trebuia să îi dea drumul acasă. Şi luni i-au spus, când au făcut ecograful, că era mort copilul”, s-a plâns Elena Şuşter, mama fetei.
Ghinionul a fost că a nimerit în week-end. A fost simplu pentru medici să lase gravida până luni ca „să vadă evoluţia stării ei”. I-au dat fetei speranţe că bebeluşul ei este încă viu, cu toate că la ascultare nu se auzeau bătăile inimii.
Examenul de ecografie care ar fi scos în evidenţă realitatea crudă a fost făcut abia luni, când mama a aflat cumplita veste. Copilul ei era mort în pântece, de la 28 de săptămâni. Durerile care au adus-o la spital au fost reacţia organismului la întreruperea evoluţiei sarcinii.
De luni şi până oi, fata a trecut prin clipe groaznice. Nu a dormit, nu a mâncat, a plâns şi a îndurat. După tot supliciul la care a fost supusă de când a rămas gravidă, plânsul copilului ei ar fi fost o binecuvântare.
„Şi de luni au tot amânat-o, ba că îi face azi, ba că mâine şi nu i-au făcut cezariană. Bani nu i-au cerut direct, nu i-au spus în faţă să le dea, dar probabil asta aşteptau şi dacă nu am, de unde să dau?
Fata mea le-a spus să îi facă cezariană şi sora mea şi nepoata i-au zis şi chiar azi dimineaţă (n.r. – joi) am fost la spital şi au spus să mai aşteptăm până mâine.
Au spus că o pune în perfuzii şi poate naşte normal, dar cum să nască normal dacă copilul e mort? Fata se simte rău şi a spus că o doare. Nu ştiu de ce nu i-au făcut cezariană”
, a acuzat mama fetei care nu înţelege în ruptul capului metodele şi explicaţiile medicilor.
Am solicitat un punct de vedere de la, încă, directorul Maternităţii Botoşani, Maria Olaru. Oalele s-au spart însă în capul purtătorului de cuvânt al unităţii medicale, medicul Dorin Scladan. Acesta a relatat din însemnările strânse iute de pe secţia unde fata era internată.
Potrivit declaraţiilor sale, în momentul internării pacienta avea 30 de săptămâni cronologic, iminenţa de naştere prematură, cu o dermatită eritematoasă generalizată, cu suspiciune de sifilis, pentru care s-a pus sub observaţie, infirmată de analize.
„În examenul local al medicului de gardă, este specificat că pacienta relatează că percepe mişcări fetale active, dar nu se percep BCF-urile. BCF-urile însemnând ascultaţia noastră, să ascultăm inima copilului, noi nu am auzit, în schimb femeia a susţinut că simte copilul.
Se iniţiază tratament, pacienta a fost internată pentru că avea această dermatită. În cursul monitorizării, nu se ascultă BCF-uri, doplerul dădea erori, s-a făcut confirmarea ecografică.
Evaluarea ecografică confirmă lipsa activităţii cardiace, deci mişcări active fetale absente, BCF-uri absente, corp oprit în diastolă, cu cavităţile ventriculare ocupate de o formaţiune hiperecogenă, pneumogenă”
a declarat purtătorul de cuvânt. În concluzie: făt mort.
În momentul evaluării, în care s-a constatat că sarcina nu este viabilă, s-a oprit tratamentul de menţinere a sarcinii şi s-a încercat iniţierea naşterii pe cale naturală, considerată ideală pentru pacient, intervenţia chirurgicală limitând posibilitatea numărului de naşteri.
„Pacienta când vede că sarcina s-a oprit din evoluţie vrea să scape cât mai repede, însă nu neapărat ceea ce doreşte pacientul este şi ce e mai bine pentru el. Noi ca medici hotărâm ce e mai bine pentru pacient.
Noi facem ceea ce e bine din punct de vedere medical şi atâta timp cât parametrii biologici ai acestei paciente sunt în regulă, în momentul în care se modifică intervenim. Dacă se intervine chirurgical îi limităm posibilitatea de a mai avea sarcini”
, a mai adăugat medicul Dorin Scladan.
Acesta a precizat că fata gravidă nu a mers niciodată la medicul de familie din comună pentru monitorizare şi nu s-a interesat de starea copilului.
Doctoriţa din Roma, Rodica Bârliga, a luat foc când a auzit minciuna medicilor. A scos la repezeală un teanc de foi de observaţie, buletine de analize care demonstrau clar că Gabriela Zvâncă era monitorizată atent, fiind considerată a fi o sarcină cu risc, din cauza stării materiale precare şi a situaţiei generale impuse de condiţiile în care a rămas însărcinată.
„Cum pot să spună aşa ceva despre mine? De ce mereu se discreditează medicii de familie? Aaaaa! Pentru că nouă ni se reziliază contractul cu Casa de Asigurări, iar lor la Maternitate nu le face nimeni nimic.
Dacă vine ministrul eu tot asta îi spun, am avut grijă de fata asta. Trebuia să vină vineri la control, dar joi a luat-o salvarea. Chiar dacă nu are bani, legea permite gratuitate”
a declarat dr. Rodica Bârliga (foto, cu mama Gabrielei).
Nu a mai ajuns la control, însă Gabriela a ajuns pe mâinile medicilor de la Maternitate. Ce a pătimit aici va rămâne ca un punct de referinţă pentru toată viaţa ei.
S-a confruntat cu lentoarea şi indiferenţa medicilor, care lasă totul în grija naturii şi s-a încurcat în termeni medicali, în limba chineză pentru fata neinstruită, repetaţi obsesiv de medici de fiecare dată când le cerea explicaţii. Ieri după amiază, după tot tam-tamul făcut de presă şi televiziuni fata a născut un făt mort, intrat în putrefacţie, ajutată de o droaie de asistente, chiar şi de femeile de serviciu.
Din comuna Roma, o altă femeie a pierdut săptămâna aceasta un copil, la două zile de la naştere. Apucase să-l boteze însă la repezeală, chiar acolo în maternitate. La aceasta se adaugă copilul femeii din Săveni, născut mort, pentru că medicii au prelungit travaliul femeii de 41 de ani.
În era în care oamenii caută de zor o metodă să se teleporteze în alt timp, după ce au experimentat invenţii la care nici nu visau, femeile mor la naştere sau nasc bebeluşi morţi. Multe îşi pierd direct în pântece şi trăiesc aşa săptămâni în şir până cât organismul cedează şi dă semnalul de alarmă.
Cei care ar putea să le dea ajutorul sperat, medicii, le lasă să se chinuiască, în dureri cumplite, blestemând soarta amară care nu le-a dat şansa să-şi poată permite o şpagă de milioane să scape de probleme.
Chiar dacă medicii de la Botoşani au negat fenomenul, prin vocea purtătorului de cuvânt, sute, mii de femei aleg să facă cezariană pentru a evita durerile cauzate de naştere sau pentru a limita riscurile unei naşteri naturale, speriate de atâtea cazuri de persoane decedate pe masa de naşteri.
De ce fetei de la Roma nu i-au făcut medicii cezariană, cu toate că Gabriela Zvâncă a implorat, la fel şi mama fetei, precum şi o rudă din Italia, care a promis că aduce marea şi sarea doctorilor, dacă salvează situaţia?
Precizăm că ieri dimineaţă, am fost sunaţi la redacţie de o persoană care s-a recomandat a fi medic la Maternitate şi ne-a implorat să intervenim pentru că o tânără a fost abandonată de colegii săi în sala de travaliu iar copilul din ea este mort şi nu se face intervenţie medicală pentru că este săracă. (Lavinia Preda)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Categorii de prezervative
Caricatura zilei
Reţeta zilei: Zalatină de cafea cu lapte
Comunicat de presă – APIA Botoşani
Elevii din Botoşani au primit o lecţie de democraţie
Consumul de usturoi, benefic pentru sănătate
Geoană, binevenit dacă vrea să participe la un dialog de centru-stânga
Europa este ameninţată de "o nouă fază de recesiune"
Olandezii au creat cel mai mic vehicul funcţional cu patru roţi
un fir de păr uman este gigantic pe lângă el
Produse tradiţionale precum "parizer de la bunica", cu "E"-uri
“Miracolul istoric” al Unirii de la 1918
Ifosele îndoliate ale Olăriţei
Ioan Rotundu
Spitalul Judeţean ar putea primi gradul II de finanţare
Ovidiu Portariuc este noul adversar al lui Flutur
USL l-a abandonat pe Oprişanu
Botoşani: Absenteismul şcolar ia amploare
Judeţul Botoşani aflat printre cele cu fraude la Bac
IŞJ Botoşani: Dispute aprinse pe seama temelor pentru acasă
Cadouri pentru copiii cu dizabilităţi
Video: Karatişti de performanţă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog