Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Fapt divers
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6884
De la 07 Ianuarie 2003
122866951

Botoşani: De ce ar trebui scos Diaconu pe poarta Modern Calor

  • Ioan Rotundu
  • 19 September 2013, 23:00
La societatea Modern Calo subordonată Consiliului Local Municipal Botoşani se petrec lucruri nu tocmai în interesul botoşănenilor. Este ştiut faptul că fosta societate Termica, devenită Modern Calor, a creat botoşănenilor multe necazuri financiare dar şi termice, mai ales la vreme de iarnă.
Să ne amintim şi să ne cutremurăm de iarna anului 2002 când primarul PDSD de atunci, Florin Egnar ne-a lăsat în frig, minţindu-ne zile la rând că vine combustibilul necesar furnizării agentului termic. La acea vreme societatea Termica era condusă nde Bogdan Panţâru.
Tot în acea perioadă s-au făcut şi cele mai fructuoase afaceri pe seama societăţii Termica şi pe buzunarul nostru. Prima, şi cea mai de răsunet afacere a fost în perioada când mai exista Regia Autonomă Municipală (RAM) condusă de Dumitru Chiriacescu, fost primar. La acea vreme senatorul Dinu Secrieru a derulat afacerea numit㠄Darstel”. Afacerea a constat în aducerea la Termica a unei cantităţi de combustibil supraevaluată la preţ, agentul termic fiind furnizat de dorophoianul devenit om de afaceri constănţean Baltă. Din acea afacere Secrieru a ieşit cu suma netă de 18 mii dolari, bani cu care şi-a ridicat prima vilă impozantă din Botoşani.
Devenit primar după alegerile din vara lui 2000, Florin Egner a făcut şi el o afacere bănoasă. Este vorba de agentul termic adus la Termica printr-o filieră vasluiană, combustibilul provenind dee fapt de la Sduplacu de Barcău.
Bognad Panţâru a fost singurul care a suportat consecinţele acestor afaceri în sensul că a fost anchetat de PNA, devenit DAN fără a fi însă condamnat în final. Dar ce-a tras Panţâru nu cred că-şi va mai dori vreodată în viaţa sa să mai facă ce-a făcut.
După Panţîru, la cârma Termicii a urmat Florin Petraru. Societatea a ajuns în dezastru financiar pentru că organigrama era supraîncărcată iar angajaţii primeau fel de fel de sporuri salariale, toate suportate de botoşăneni prin costul la factura de încălzire.
După ce primarul Cătălin Flutur a constatat că Florin Petraru nu are resursa managerială de a redresa financiar societatea, l-a înlocuit cu Ioan Diaconu. O mişcare inspirată şi completată cu falimentarea societăţii Termica, imposibil de redresat financiar, cu înfiinţarea actualei societăţi Moden Calor.
Dsiaconu a reuşit să refacă capacitatea societăţii la parametri tehnici superiori şi să reducă costul gigacaloriei. E drept, a beneficiat şi de o finanţare europeană masivă care i-a permis modernizarea şi eficientizarea reţelei.
Cert este că Diaconu a adus societatea Moden Calor la parametri de funcţionare de invidiat de multe societăţi similare din ţară.
Dar Flutur a pierdut alegerile ca primar iar noul primar Ovidiu Portariuc a dorit ca în fruntea societăţii să fie un om al său. L-a promovat pe Florin Sandu, fost director adj, al lui Diaconu. Mişcarea de funcţie nu ar fi fost un dezastru dacă primarul Portariuc n-ar fi continuat să facă presiuni asupra noului director Sandu de a accepta anumite măsuri populiste.
Dacă Diaconu a tăiat angajaţilor primele de vacanţă şi tichetele de masă, Portariuc vrea ca din nou aceste facilităţi să fie acordate. Numai că măsura se va aplica pe buzunarul botoşăneanuliui abonat la sistemul centralizat de căldură. Diaconu, trecut în locul lui Sandu, adică director adj, s-a opus măsurilor populiste iniţiate de Portariuc. Opoziţia sa l-a supărat pe primar, care-l vrea pe Diaconu scos afară pe poarta societăţii.
Mai mult, Modern Calor avea de valorificat 194 tone de fier vechi. S-a organizat licitaţia şi, culmea, preţul de vânzare a fost de 0,53 lei/kg către un ţigan, în condiţiile în preţul de achiziţie pe piaţă se învârtea în jurul unui m leu/ka. Prin această afacere păguboasă, Primăria Botoşani a pierdut peste un miliard lei vechi dar cineva a câştigat un comision gras. Diaconu a reacţionat în Consiliul de Administraţie şi a clamat paguba.
Gestul său l-a supărat pe primarul Portariuc care-l vrea dat afară definitiv din societate. După cum primarul Portariuc a conceput noul management al societăţii Modern Calor, cu pomeni salariale, botoşănenii au toate şansele să trăiască din nou vremurile iernii anului 2002.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Suspiciunea nevestei
Doua miliarde de euro trimişi în ţară de românii din străinătate
Gazele se vor scumpi începând cu 1 octombrie
RFI: Angela Merkel, un pragmatic desăvârşit
Blaga nu crede in despărţirea lui Ponta de Antonescu
Iî leagă ciolanul. Câinele nu pleacă de la abator
Berlusconi este judecat pentru că îi plac femeile
dacă era homosexual, nu s-ar fi luat de el
Sspendarea permisului pe 10 ani pentru cei care consumă alcool
Eu vin din privat, nu-mi convine la stat
nu este comod să ştii că în orice zi te ameninţă unul sau altul cu DNA
Se cere înfiinţarea unui Parchet al UE care să aibă în competente criminalitatea organizată
frauda electorală şi manipularea pariurilor sportive
Actorul Mitică Popescu, deţinut în închisorile comuniste
Cadoul lui Dragnea către primari
Uvertura Mall - Programn filme 20 - 26 septembrie
În week-end la Uvertura Mall
Eveniment caritabil încheiat cu succes
Comunicat de presă - Modern Calor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog