Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12798
De la 07 Ianuarie 2003
122898447

Botoşani/Dorohoi: Jaful banului public la Dumbrava Roşie are dimensiuni uriaşe

  • 7 March 2013, 23:00
Sunt unul dintre jurnaliştii botoşăneni care nu m-am murdărit cu banii întinşi de cei care au jefuit ani la rând banul public pe seama persoanelor năpăstuite de natură. Ori de câte ori am avut informaţiile cuvenite am scris despre aceste jafuri, am realizat reportaje televizate, iar când am avut informaţii mai subţiri dar convins că au corespondenţă în realitate am comentat pe blog.
Când apele Prutului au ieşit din matcă şi au inundat satul Baranca din comuna Hudeşti şi o parte din localitatea Rădăuţi Prut, în iulie 2008, Guvernul Tăriceanu a alocat sume de bani importante pentru a se construi case la sinistraţi. S-a furat atunci pe rupte şi la Rădăuţi Prut şi la Baranca.
Peste materialele de construcţie alocate de guvern, Prefectura Botoşani, prefect Cristian Roman, l-a numit şef pe directorul său prefectural Emil Moga.
La Baranca, de exemplu, oamenii au spus că s-a furat atât de multe materiale, că Moga era beat zilnic din şperţul primit iar ca să se poată finaliza construcţia caselor s-au ridicat ziduri din bolţari puţi puşi pe cant. Când am filmat situaţia, primarul PSD Viorel Atomei a acoperit cât a putut din matrapazlâcurile lui Moga, negând furturile chiar şi în prezenţa celor care au fost păgubiţi.
La Rădăuţi Prut, pe lângă furturile de materiale, primarul Viorel Nichiteanu, acum liberal, după ce s-a boit un pic portocaliu, atât cât să profite de ce avea nevoie, a pus de s-a săpat vreo 15 fântâni fără a se da de apă, deşi localnicii l-au avertizat că în acea zonă nu există apă.
În fântâni n-a izvorât niciodată apă dar a ieşit o frumuseţe de vilă pentru primar, ridicată în cel mai înalt punct al satului Miorcani (foto), să vadă şi chiorul şi să se minuneze de aşa bijuterie.
Am scris despre aceste furturi dar totul s-a acoperit. Era încă perioada când Justiţia se supunea politicului. Doar ministrul Justiţiei de atunci, Monica Macovei, a încercat să scoată Justiţia de sub politic şi a fost scoasă ea din Guvernul Tăriceanu.
În iunie 2010 prăpădul coborât din cer a inundat din nou o parte din judeţ. De această dată a fost afectată şi valea Siretului, de la Rogojeşti la Vf. Câmpului, în amonte pe nJijia, aproape de izvor, în comuna Hilişeu Horia, dar cel mai mare prăpăd, cu pierderi de vieţi omeneşti, s-a produs la Dorohoi.
Guvernul Boc a alocat din nou materiale şi ajutoare financiare. Şi din nou s-a furat la greu. De exemplu, primarul comunei Cândeşti, social-democratul Constantin Ciornodolea a trecut pe lista de sinistraţi familii în a căror curte n-a intrat pic de apă. Am filmat astfel de locuinţe ridicate din bani publici fără ca familia în cauză să fi avut gospodăria inundată. La fel şi la Hilişeu Horia. Aici chiar am filmat un cetăţean care încărcase o căruţă de materiale din depozitul pentru sinistraţi, paznicul fiind la băut într-un bar.
L-am sesizat pe prefect, acelaşi Cristian Roman, care a dispus formarea unei comisii de anchetă. Iar comisia a concluzionat că nimic din ce-am scrie şi am filmat nu este adevărat. Nici măcar casele ridicate din banii guvernamentali la Cândeşti, fără ca acele familii să fi fost inundate, fapt cunoscut în întreg satul, n-a fost confirmat de comisie.
Din nou Emil Moiga, directorul prtefectural trimis de prefectul Roman să gestioneze materialele guvernului acordate sinistraţilor a fost declarat, oficial, om cinstit.
Am lăsat la urmă municipiul Dorohoi, condus tot de un primar PSD, pentru că aici jaful a luat dimensiuni atât de uriaşe încât nici nu a mai putut fi văzut de oficialităţi, de cei puşi să-i tragă şa răspundere pe hoţi, fie ei şi funcţionari prefecturali.
Şi la Dorohoi, şef peste materialele de construcţie alocate de Guvernul Boc a fost pus directorul prefectural Emil Moga. El l-a avut ca mână dreaptă pe viceprimarul liberal Saorin Clim, cel susţinut acum de preşedintele CJ, Ţurcanu, să ocupe funcţii cheie în cheltuirea banului pub lic. Omul a primit botezul focului la Dorohoi, l-a avut mentor pe Emil Moga şi şi-a luat toate examenele în a cheltui banul public spre binele şi prosperitatea oricui altcuiva numai a sinistraţilor nu.
!n baza Hotărârii Guvernului nr. 708/2010, valoarea materialelor pentru construirea unei case în cartierul Dumbrava Roşie, prevăzute în proiectul tehnic de execute a fost de 38.103 lei, iar valoarea totală conform devizului general de 88,693 lei, suma pe baza căreia sunt impozitate acum aceste case. Aici avem de-a face cu o şarlatanie a celor din Primăria Dorohoi, pentru că majoritatea caselor au costat mult mai puţin.
În realitate, pentru construirea unei case cu tencuială exterioară şi a unei camere interior, împreună cu un hol s-au băgat materiale doar în valoare de 16.722,70 lei plus 4.013,44 lei TVA = 20.736,14 lei, însă la casă pentru Ioan Havameanu, (despre care am scris în ediţia de ieri) unde în interior nu i s-a tencuit nici măcar o cameră şi hol, este limpede că valoarea materialelor şi alte cheltuieli au fost mai mici. E greu de spus cât s-a furat pentru că specialiştii în construcţie au girat şi ei furturile de la Dumbrava Roşie.
Aşadar, restul cheltuielilor pentru finalizarea lucrărilor ca cetăţeanul să poată locui în casă, au rămas pe seama să. Conducerea primăriei a motivat că n-a mai avut materiale, dar prin depozitele destinate pentru sinistraţi s-au rurat materiale cu care se puteau construi 4Q de case, aşa cum s-a scris şi în presa locală din acea vreme, la care se adaugă şi cele peste 600 de tone de ciment care au fost lăsate sub cerul liber şi s-au alterat. Nici măcar pentru degradarea acestei mari cantităţi de ciment n-a răspuns nimeni.
Familia Ioan Havâmeanu s-a mutat în acea casă în baza procesului verbal de predare cu nr. 17924 din data de 7 nov. 2011, semnat în numele Primăriei de către directorul smg. Rodica Ailoaie.
La dosarul casei există procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor care poartă nr. ,8453 din data de 3 mai 2011, semnat de o comisie a cărei preşedinte a fost primarul oraşului Dorin Alexandrescu, care în urma constatărilor făcute, propune admiterea recepţiei, după care recomandă finalizarea lucrărilor de către proprietar, ca primăria îşi „terminase” treaba.
La recepţia lucrărilor rezultă ca a fost şi reprezentantul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Construcţie. Havârneanu a depus cererea pentru locuinţă la Primărie în dată de 3 nov. 2011, fiind înreg. sub nr. 17786 iar certificatul de urbanism nr. 328 a fost eliberat la dată de 10 nov. 2011, ca autorizaţia de construcţie nr. 181 să fie eliberată la dată de 15 nov. 2011.
Culmea, locuinţa i-a fost repartizată la dată de 7 nov. 2011, deci înainte de a se construi în baza autorizaţiei nr. 218 din 20.07.2010.
Din moment cea acea locuinţă a fost construită în baza autorizaţiei din anul 2010, e de neînţeles de ce s-a mai eliberat o autorizaţie de construcţie a aceleiaşi case, autorizaţie eliberată cu 8 zile după ce casa a fost deja repartizată. Toate aceste încurcături de documente nu sunt întâmplătoare.
Havârneanu a primit casa la roşu, fără tencuieli interioare şi exterioare. El a amenajat în pripă, iarna era deja instalată, o cameră, un fel de peşteră pentru că nu era tencuită, fără lumină, fără sursă de căldură, familia fiind extrem de săracă. În acea peşteră improvizată au ars o femeie şi doi îngeraşi, autorii morali putând fi căutaţi şi găsiţi fără prea multă greutate în Primăria Dorohoi, cărora nu le-a tremurat mâinile când au semnat procesul verbal de predare a acelei încăperi de groază şi suferinţa asupra iernii. (Va urma)
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Scufiţa Roz
Gastronomie: Supă cremă de roşii cu busuioc
Coreea de Nord ameninţă cu un atac nuclear "preventiv"
Traian Băsescu trimite spre reexaminare o lege prin care se impozitează pensiile mai mari de 750 lei
Premierul Ponta a reîntregit salariile dar reduce personalul bugetar
Ministrul Bănicioiu reînvie Daciada
Direcţiile judeţene de Sănătate Publică vor fi desfiinţate
Deciziile Guvernului creează tensiuni în interiorul PNL
liderii locali ai PNL, nemulţumiţi de ministrul Finanţelor Daniel Chitoiu
Judecătorii CSM vor să scape de incoruptibilul Daniel Morar
O instanţă din România a stabilit că pagina de Facebook este spaţiu public
Curată şarlatanie
Ioan Rotundu
„La începutul tuturor lucrurilor măreţe se află o femeie.”
Focuri de armă la frontiera cu R. Moldova pentru reţinerea unor contrabandişti
Ipoteşti: Cum este jumulit postmortem Eminescu la el acasă
Botoşani: O ispravă ţigănească care nu va intra în istorie
Când se plictiseşte, prefectul Macaleţi invită parlamentarii la o şuetă
Iar ca şueta să fie plictisitoare, vin şi liderii de sindicat
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog