Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2334
De la 07 Ianuarie 2003
123290701
pnl

Botoşani/Drăguşeni: Cum îşi risipeşte averea prin judecăţi Toader Acălfoaie

  • Ioan Rotundu
  • 28 March 2017, 23:00
Toader Acălfoaie (foto 1) este un cetăţean din satul Podriga, comuna Drăguşeni care, la respectabila vârstă de 85 de ani, este extrem de vioi, sprinten la minte şi aspru în relaţia cu vecinii.
Curtea sa este plină de animale, având construite adăposturi pe adăugatelea, adică a mai lipit o coşmelie lângă cea veche pentru a mai adăposti un animal. De la animale, în curtea sa s-au adunat munţi de gunoaie. Cele vechi putrezite deja, cele noi emanând un miros nu tocmai plăcut de fecale.
Locuieşte singur în casa pe care a ridicat-o de-a lungul vieţii. L-am găsit cu greu, în Podriga familia Acălfoaie fiind una numeroasă. Eu îi întrebam unde stă Acălfoaie, ei mă întrebau care anume. Am avut noroc că în sat lumea se uită la emisiunile mele de pe Tele’M, aşa că am fost repede înconjurat cu simpatie şi chiar achipuit de-o doamnă să se convingă că sunt eu în carne şi oase. Le-am explicat celor care m-au înconjurat că am fost solicitat de cetăţeanul Acălfoaie care are nişte probleme cu o bucată de teren de la care a intrat în conflict cu vecinii şi primarul Eugen Nechita.
Acest detaliu m-a ajutat să fiu îndrumat la casa lui „moş Toader”, cum îl ştiu sătenii. Ba, am fost condus până la poartă de către un simpatizant el emisiunii „Presa-n gura lu’ Rotundu”. Poarta era încuiată cu lacăt prin interior. Un câine nu tocmai de speriat a început să ne latre. Din spatele unui geam spart flutura o bucată de perdea. Am strigat şi eu şi însoţitorul dar nu se arăta nicio mişcare. Atunci mi-a venit ideea de a-l suna la telefon. Aşa l-am adus la poartă de moşul Toader şi odată cu el ne-a trăsnit un miros de grajd greu de suportat.
Oamenii de la ţară, mai ales cei învârstă, au obiceiul de a-şi povesti necazul începând de la bunici şi chiar străbunici. Moşul Toader a început să-mi relateze cum a moştenit el o bucată de pământ de la părinţi şi cum un vecin, rudă cu primarul Nechita, i-a luat o fâşie pe toată lungimea şi că se judecă dar încă n-a obţinut dreptatea.
I-am cerut să mergem la faţa locului. Am văzut terenul, un clin situat pe marginea unui râu, un teren intrat în stăpânirea buruienilor pentru că n-a fost întreţinut. I-am cerut lui moş Toader să-mi dea sentinţele judecătoreşti să văd ce au stabilit judecătorii. Nu le avea asupra sa pentru că erau la avocatul Huţanu. Văzând mişcare, vecinul acuzat de intrare abuzivă, Vasile Dutcă, a venit să afle ce se petrece. I-am spus cine sunt şi de ce-l acuză moş Toader. Dutcă mi-a adus sentinţele judecătoreşti şi aşa m-am dumirit. Între timp au mai venit şi alţi vecini, printre care şi Ilie Cozma, care-l acuzau pe moş Toader că este veşnic în căutare de gâlceavă.
Ce s-a întâmplat de fapt? Primarul Eugen Nechita a efectuat o modernizare a străzilor în zona respectivă şi a fost nevoit, din cauza albiei unui rău, să croiască noua uliţă prin intrarea pe proprietatea lui Dutcă şi Acălfoaie. S-a măsurat terenul afectat şi li s-a dat În compensare din cel public.
Numai că Dutcă a preferat să-şi ia compensarea mutând gardul în terenul lui moş Toader iar moş Toader a primit întreaga compensare spre albia râului. De aici a pornit gâlceava care s-a mutat în instanţa de judecată. Avocaţii l-au simţit pe bătrân că are bani, aşa că l-au jumulit binişor. Avocaţilor s-a alăturat şi expertul cadastral Dupir căruia bătrânul susţine că pe lângă onorariul legal i-a mai băgat în buzunar 2.000 lei fără chitanţă.
Expertul a măsurat terenul şi a bătut păruşteii, considerându-şi îndeplinită sarcina încredinţată de judecător. Moş Toader nu s-a arătat mulţumit aşa că a apelat la executorul Sânziana Secrieru. Aceasta l-a încasat cu suma de 800 lei, s-a prezentat la faţa locului cu un aparat cu care a localizat păruşteii bătuţi de expert, a luat act de suprafaţa măsurată şi a constatat că nu lipseşte nimic ci doar s-a mişcat parcela de la dreapta spre stânga, după care s-a dus în treburile sale de executor judecătoresc.
Nemulţumit de cum i s-a rezolvat situaţia, moş Toader a chemat televiziunea. Am fost, am văzut, am înţeles şi am plecat pentru că nu este un subiect de reportaj la Lumea lu’ Rotundu. I-am explicat lui moş Toader că dreptatea pe care o vrea el nu i-o va da nimeni dar că de va mai umbla prin judecăţi, în câştig vor fi avocaţii. Nu cred că l-am convins să renunţe pentru că este pornit rău de tot împotriva lui Dutcă. Numai că nu s-au luat la bătaie acolo pe terenul ajuns măr al discordiei.
Astfel de persoane vârstnice, rămase singure, dar care au venituri ademenitoare, cad repede victimă grupărilor care acţionează pe seama justiţiei. Experţi în diferite domenii, avocaţi, executori judecătoreşti şi notari se constituie în grup organizat.
Dacă ajungi la un astfel de avocat, el îţi va oferi expertul, notarul dacă ai nevoie şi executorul judecătoresc, garantându-ţi cu onoarea lui de avocat că sunt oameni de încredere ca şi el. În realitate nişte şarlatani. În reportajele mele am prezentat astfel de grupări a căror victime s-au ales cu banii luaţi şi fără dreptatea cuvenită. Cazuri mai recente, Elena Pricope de la Vorona şi Aglaia Ciobanu de la Dracşani – Suliţa.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Banul zilei: Zâmbet periculos
GRECO ii intreaba pe Tariceanu si Dragnea ce masuri anti-coruptie a luat Parlamentul
si daca a respectat recomandarile trimise in 2015
Experti rusi vor inspecta o unitate de aparare din Romania,
in cadrul masurilor de crestere a increderii si securitatii in spatiul OSCE (TASS)
Schimb de replici la instanta suprema intre Liviu Dragnea si o femeie c
are i-a cerut demisia: Cred ca dumneavoastra doriti demisia mea din viata / Nu, imi doresc o partida de pescuit cu dumneavoastra
Victor Ponta: Bogdan Diaconu nu mai este prietenul lui Sebastian Ghita, e prietenul lui Liviu Dragnea.
Sper sa nu dispara si Liviu
Continua contrele dintre Uber si Confederatia Transportatorilor. COTAR: Uber se afla in afara legii.
Vrem ca astfel de platforme sa fie obligate sa se autorizeze. Uber: Demersul COTAR este bazat pe dezinformare/Nu suntem serviciu de taxi, ci o aplicatie de mobil
Dosarul lui Dragnea: al patrulea inculpat care recunoaste acuzatiile DNA.
Urmatorul termen in proces, pe 25 aprilie
Inalta Curte cere DNA sa precizeze ce legi au fost incalcate de Dragnea
si ceilalti inculpatii din dosarul de abuz in serviciu
Horoscopul zilei de 29.03.2017
Scotia: Parlamentul cere un nou referendum de independenta, cu o zi inainte de declansarea oficiala a Brexitului
Elena Udrea, condamnata la 6 ani de inchisoare cu executare in dosarul Gala Bute
Sentinta nu e definitiva
Botoşani/Vlăsâneşti: Senatorul Trufin, pătlăgelele şi demagogia
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog