Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4576
De la 07 Ianuarie 2003
123272132
pnl

Botoşani: Peste 300 de persoane salvate din mijlocul troienelor de zăpadă

  • 13 December 2012, 23:00
Peste 300 de oameni au rămas captivi între nămeţi în judeţ în ultimele zilei. Potrivit unui bilanţ al Ministerului Administraţiei şi Internelor în judeţul Botoşani pompierii, poliţiştii, jandarmii şi poliţiştii de frontieră aflaţi în misiune în ultimele două zile, au reuşit salvarea a 369 de persoane. Intervenţiile au fost care mai de care mai solicitante, în funcţie de natura terenului şi a intensităţii viscolului.
În noaptea de marţi spre miercuri 56 de persoane, printre care şi un copil, au fost salvate de pompierii botoşăneni şi lucrătorii de la Secţia Drumuri Naţionale, în urma unei intervenţiei extrem de dificile. Acţiunea de salvare a fost condusă de inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţ㠄Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani.
După mai multe ore de luptă cu nămeţii, care pe alocuri depăşeau şi doi metri, cu vântul puternic, care la rafală atingea 65 km/h, cele 56 de persoane au ajuns în siguranţă în municipiul Botoşani. Unele au rămas să înnopteze la rude, altele au fost cazate în spaţii puse la dispoziţie de autorităţi.
De miercuri, înainte de prânz, în judeţul Botoşani a început să ningă abundent, iar vântul să se manifeste cu putere, troienind zăpada. Mai multe autoturisme, o maşină de transport valori, un utilaj aparţinând unei firme care se ocupă cu deszăpezirea, dar şi un microbuz cu călători au rămas înzăpezite între localităţile Ungureni şi Unţeni.
Prezent în zonă pentru monitorizarea stării drumurilor, un echipaj al I.S.U. Botoşani a început acţiunea de salvare, transportând la Botoşani, cu autospeciala Touareg, opt persoane preluate din autoturismele care mai aveau puţin combustibil în rezervor sau nu aveau sisteme de încălzire. În jurul orei 14.00, o ambulanţă SMURD, autospeciala Touareg a I.S.U. Botoşani, un buldoexcavator şi o freză aparţinând Secţiei Naţionale de Drumuri, au început deplasarea spre Unţeni, pentru salvarea celorlalte persoane rămase înzăpezite. Freza şi buldoexcavatorul îşi făceau cu greu drum prin nămeţi, care pe alocuri depăşeau doi metri.
Vizibilitatea era redusă şi de zăpada antrenată de vântul puternic, care la rafală atingea 65 km /h. În ciuda condiţiilor vitrege, pompierii şi lucrătorii SDN au reuşit, după mai bine de 12 ore, să aducă la Botoşani, în siguranţă, alte 48 de persoane. Acestea au fost transportate cu ambulanţa SMURD, cu microbuzul tractat de utilajele de deszăpezire şi cu autospeciala Touareg. În bariera Răchiţi, convoiul cu persoanele salvate din nămeţi a fost aşteptat de prefectul judeţului, Costică Macaleţi şi de subprefetul judeţului, Sebastian Tocariu, care au dorit să se asigure că acestea vor avea tot ceea ce au nevoie pentru a trece noaptea cu bine.
Două utilaje de la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri s-au deplasat, ulterior, între localităţile Unţeni şi Ungureni pentru a ajuta alţi conducători auto, care au refuzat să-şi abandoneze autoturismele, să îşi continue drumul. În data de 12 decembrie, în 15 ore, la dispeceratul integrat pentru situaţii de urgenţă s-au înregistrat 134 de apeluri din partea conducătorilor auto care au semnalat că au rămas înzăpeziţi pe drumurile naţionale, judeţene sau comunale.
Potrivit ISU Botoşani 316 persoane, pasageri ai unor autoturisme sau mijloacele de transport în comun rămase blocate în nămeţi, nu au reuşit să ajungă acasă motiv pentru care au fost cazate în 12 locaţii, respectiv Direcţia Judeţeană de Tabere Botoşani, Primăriile Darabani şi Ungureni, Ungureni, Şcolile Ştefăneşti, Dumbrăviţa (comuna Ibăneşti), Victoria (Stăuceni), sediul Poliţiei de Frontieră din Româneşti, Căminul de Bătrâni Truşeşti, Sala de Sport Vlădeni şi la o persoană particulară din Hăneşt, unde, prin grija autorităţilor locale, li s-au asigurat condiţii optime. Pompierii botoşăneni au continuat misiunea de salvare a unor persoane rămase înzăpezite pe drumul care leagă Botoşaniul de Suceava şi joi.
Puţin după ora 09.00, mai mulţi conducători auto au solicitat sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţ㠄Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani pentru că nu-şi mai puteau continua drumul, după ce un autocar nu a reuşit să urce o pantă de pe raza localităţii Vlădeni.
Blocajul, în care au fost implicate două autocare cu călători care veneau din străinătate, mai multe maşini de transport marfă şi două tiruri, majoritatea neechipate cu lanţuri, s-a produs în jurul orei 4.00. Pompierii s-au deplasat la locul indicat cu o autospecială FRAP pentru a tracta autoturismele şi cu un microbuz pentru transportul persoanelor în municipiul Botoşani.
Nouă persoane, dintre care şi un copil, care se aflau într-unul dintre autocare au fost preluate de pompieri şi transportate în municipiul Botoşani. O oră mai târziu, ceilalţi călători şi-au reluat drumul spre casă şi asta după ce autocarele în care erau au fost ajutate de către drumari şi zece militari să se pună în mişcare. Poliţiştii de frontieră au intervenit pentru deszăpezirea a 20 de autovehicule în care se aflau peste 90 de persoane.
Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Stânca au intervenit în data de 12 decembrie 2012, în jurul orelor 13.00 pentru a scoate din zăpadă un microbuz şcolar în care se aflau 19 copii împreună cu şoferul microbuzului.
Cele 20 de persoane trebuiau să ajungă în localitatea Ripiceni, însă autovehiculul in care se aflau a rămas blocat în zăpadă. Microbuzul a fost tractat cu ajutorul a două speciale Iveco până în parcarea liceului din Ştefăneşti, unde a rămas până la deblocarea drumului. Pe timpul deplasării dinspre Ripiceni spre Ştefăneşti, cele două autospeciale ale poliţiei de frontieră au intervenit pentru a scoate din zăpadă încă două autoturisme în care se aflau şase persoane, care au fost direcţionate către oraşul Ştefăneşti.
În aceeaşi zi, în jurul orelor 16.00, poliţiştii de frontieră de la SPF Româneşti au intervenit pentru a evacua dintr-un microbuz şcolar 25 de copii. Aceştia se deplasau spre domiciliu, dinspre Ştefăneşti spre Santa Mare, însă microbuzul a rămas blocat în zăpadă. Cei 25 de copii au fost conduşi şi cazaţi la sediul SPF Româneşti.
În zona localităţii Româneşti, poliţiştii de frontieră au acţionat pentru deblocarea unui alt microbuz şcolar, în care nu se aflau copii, care a rămas blocat în zăpadă în timp ce se deplasa spre Santa Mare.
Un alt echipaj format din poliţişti de frontieră de la SPF Româneşti, împreună cu poliţişti şi reprezentanţi ai SDN au acţionat în Ştefăneşti pentru deblocarea unui autoturism în care se aflau trei persoane, reuşind aducerea acestora în oraşul Ştefăneşti.
În aceeaşi seară, în jurul orelor 19.00, poliţiştii de frontieră din cadrul STPF Botoşani au intervenit la ieşirea din Botoşani, în localitatea Baisa, pentru a deszăpezi o autospecială transport valori, în care se aflau 3 persoane. Autospeciala şi cei 3 agenţi au fost adăpostiţi la sediul STPF Botoşani. (Adrian Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Răfuială conjugală
Gastronomie: Toba de casă pentru Crăciun
Nu mărirea taxelor e baiul, ci cheltuirea lor
Investiţii mai puţine pentru a se acoperi majorarea salariilor la bugetari
Ministerul Finanţelor nu trebuie să ajungă la PNL
Şarlatanii eroi ai revoluţiei
Ipan Rotundu
Încă un ticălos: Corneliu Popescu Dumnezeul
Ioan Rotundu
România riscă să piardă definitiv între 200 şi 300 milioane de euro din fondurile europene, în 2012
Anunţ Nova Apaserv
Şedinţă fulger a CLM Botoşani
Judeţul Botoşani s-a închis la propriu
29 cupluri botoşănene au împlinit 50 ani de căsătorie
Generozitatea primarului Portariuc de a îngheţa taxele şi impozitele
Prefectul Macaleţi a cerut ajutorul celor de la Iaşi şi Suceava
Contrabandistul sucevean rămâne după gratii
Recomandări de la autorităţile sanitare pentru perioada geroasă
Finanţarea bolilor cronice, împărţită între CAS şi Ministerul Sănătăţii
Botoşani: Nici astăzi nu se fac cursuri în cele mai multe şcoli din judeţ
Conducerea CJ Botoşani este tare supărată pe şoferii neascultători
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog