Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
679
De la 07 Ianuarie 2003
123281854
pnl

Botoşani: Regretul meşterilor populari

  • 23 April 2015, 23:00
Dacă miercuri seară, pe Pietonalul Unirii, corturile gata montate îi aşteptau pe meşterii populari care să participe la târgul organizat în cadrul Zilelor oraşului Botoşani, ieri dimineaţă deja corturile erau ocupate de către aceştia. Am trecut în revistă prezenţa lor şi am constatat că au venit meşteri populari, pe lângă ai noştri din Botoşani, din din Bucovina, Neamţ, Prahova. Practic, sunt cam aceiaşi meşteri populari care sunt prezenţi pe la târgurile organizate în diferite zone din ţară dar mai ales în zona Moldovei.
Mulţi dintre ei m-au recunoscut, anul trecut realizând un reportaj la Lumea lu’ Rotundu, reportaj care a fost difuzat de Tele’M Botoşani în reluare sâmbăta trecută. Mi s-au plâns că organizarea cam lasă de dorit, acţiunea fiind în atributul de organizare al Centrului Judeţean de Conservare şi Promovare a Tradiţiilor Culturale Botoşani. Interesant mi s-a părut faptul că majoritatea meşterilor regretă faptul că Ion Ilie nu mai este directorul acestui Centru, el demonstrând reale caliăţi de bun organizator.
L-am reîntâlnit pe pe badea Costică de la Joldeşti, priceput meşter în confecţionarea căciulilor, am admirat frumuseţea cămăşilor populare cusute cu multă măiestrie de botoşăneanca noastră Corina Coca, ea inspirându-se după modele vechi de peste 100 de ani, cămăşi descoperite de către etnograful Centrului, prof. Margareta Mihalachi. De la Ibăneşti, primarul Roimică Magopeţ i-a sprijinit să ajungă la târg pe Stan Dănuţă (foto 1), creator de măşti populare dar şi pe ţesătoarea Aurelia Racu (foto 2). Meşterul Stan confecţionează măştile din piei de miel şi oaie dubite în gospodărie şi le pune dinţi de porc, figurile fiindu-i inspirate de către locuitorii din zonă.
De la Neamţ l-am zărit pe Ştefan Grigoriu, meşter în prelucrarea artistică a lemnului, iar suceveanul Zofotă (foto 3), cu expoziţia sa de ustensile vânătoreşti, nu mai prididea să explice curioşilor rostul pocalelor din coarne de animale mari şi a altor accesorii necesare unui vânător pasionat de acest sport.
Inginerul chimist sucevean Cristian Gabriel, devenit meşter în prelucrarea pieilor şi transformarea lor în curele bărbăteşti, aştepta tăcut să-i apară vreun muşteriu. În faţa cortului său se afla cortul lui Acasandri, maestru al pictării icoanelor prin păstrarea tradiţiei bizantine.
Prezent a spus şi Florin Cramariuc, preşedintele Asociaţiei Meşterilor Populari din Bucovina, un adevărat artist în sculptarea lemnului. Din mâna sa ies sculpturi uimitoare, imaginile fiind bine proporţionate şi armonizate, dovadă a unui talent de adevărat maestru a cărui suflet artistic se fluidizează în esenţa lemnului pentru a da naştere unei adevărate bijuterii artistice.
Regretul acestor meşteri populari constă în faptul că n-au ucenici prin care să transmită generaţiilor viitoare tehnica de lucru şi se cretele meşteşugului căruia şi-au dedicat întreaga viaţă, ei fiind la rându-le ucenici altor meşteri din generaţiile acum dispărute.
Chiar şi cu unele insatisfacţii de organizare, meşterii prezenţi sunt bucuroşi ori de câte ori un curios le admiră lucrările iar de apare vreun cumpărător, lasă din preţ mulţumiţi că munca lor va încânta privirea şi va stârni admiraţia iubitorilor de obiecte de artă populară.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Romantism plastificat
Reţeta zilei: Pulpe de pui în sos picant
Caricatura zilei: Pensii speciale
Anunţ angajare cu salariu avantajos
Horoscopul zilei
Dormiţi nevolnicilor, PSD-ul lucrează pentru voi!
Ioan Rotundu
Sărbătoarea SF. Gheorghe şi mascadara de pe scenă
Ioan Rotundu
PNL Botoşani: Campania “Dăruiește pur si simplu”
STS va scana cartile de identitate la urmatoarele alegeri, pentru a elimina votul multiplu si turismul electoral
DNA incepe urmarirea penala a senatorului Alexandru Cordos, a Mihaielei Cordos si a fiicei lor
Sotia parlamentarului ar fi cerut mita pentru a obtine posturi in institutii publice din Cluj
O premiera care ridica multe semne de intrebare
Cercetatorii chinezi au modificat genetic embrioni umani
Cazul Sova: Ce au votat senatorii pe 25 martie si ce a ajuns in Monitorul Oficial
Liberalii il acuza pe Victor Ponta ca le-a plagiat textul unui proiect de lege pentru care Guvernul a dat aviz negativ
Mircea Cartarescu a fost desemnat castigatorul Premiului de Stat al Austriei pentru Literatura Europeana pe 2015
Europol: 20 la suta din expertii in aparare cibernetica sunt politisti romani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog