Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Alune americane
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Important
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3277
De la 07 Ianuarie 2003
122888926

Botoşani/Rogojeşti: Un festival pe seama căruia politicul şi-a tras partea

  • Ioan Rotundu
  • 6 April 2014, 23:00
Aşa cum s-a anunţat în presa locală, în zilele de 5 şi 6 aprilie, la Rogojeşti, comuna Mihăileni, s-a desfăşurat vediţia I-a a Festivalului de încondeiat ouă. Organizat din iniţiativa preotului paroh Ioan Flaviu Rus în parteneriat cu Centrul Judeţean de Conservare şi valorificare a Tradiţiilor Populare Botoşani, festivalul este primul de acest fel din tona Moldovei.
Au onorat cu prezenţa şi au expus ouă încondeiate meşteri populari din zona Bucovinei, mai exact de la Vatra Moldoviţei, Ciocăneşti etc. Din judeţul nostru au fost prezenţi copii care sunt iniţiaţi în încondeierea ouălor în cadrul secţiei Bucecea a Şcolii Populare de Artă Botoşani.
Etnograful Margareta Mihalache din cadrul Centrului Judeţean ne-a fost ghid în a explica importanţa evenimentului, ineditul acestuia şi mai ales semnificaţia pentru punerea în valoare a frumoasei tradiţii în încondeierea ouălor care se păstrează la Rogojeşti.
Surpriza noastră a fost părintele paroh Ioan Flaviu Rus. Ardelean la origine, se sub poalele munţilor Ţibleş, părintele a absolvit cursurile Seminarului Botoşani şi apoi Facultatea de teologie din Iaşi. Părintele s-a integrat repede în comunitatea ucraineană care formează populaţia satului Rogojeşti şi s-a ataşat de cultura acestei etnii contribuind la punerea în valoare a tradiţiilor locale.
Cum de la un astfel de eveniment Lumea lu’ Rotundu nu putea lipsi, aşa cum i-am promis primarului comunei Laurenţiu Barbacaru, duminică am fost prezenţi la festival şi am realizat un reportaj care care va fi difuzat pe Tele’M Botoşani sâmbătă, 12 aprilie, aşa cum v-am obişnuit.
Numai că, aşa cum se întâmplă pe meleagurile noaste, evenimentul a stârnit şi ceva nemulţumiri. Deşi primarul Laurenţiu Barebacaru n-a avut o contribuţie semnificativă la organizarea evenimentului, el, ca mai toţi politicienii, n-a ratat prilejul de a-şi face prezenţa şi a se împăuna cu o parte din laurii succesului.
Etnograful Margareta Mihalache se aştepta ca participarea primarului la eveniment să fie mult mai activă, financiar şi organizatoric, dar, duminică, când am filmat noi, era mult dezamăgită. Dealtfel, primarul, până în jurul orei 14.00, când am finalizat filmările, nu-şi făcuse prezenţa. Probabil a fost mulţumit de modul în care s-a implicat, pentru imaginea proprie, în ziua de sâmbătă.
Trecând peste inabilităţile primarului, medic uman de profesie, evenimentul de la Rogojeşti are meritul de a fi pus în valoare o frumoasă tradiţie locală. Semnificaţia evenimentului este cu atât mai importantă cu cât el s-a consumat ăn apropierea sărbătorii Paştelui, încondeierea ouălor dând un plus de nobleţe acestei importante sărbători creştin-ortodoxă.
La nivelul satului Rogijeşti încondeierea ouălor nu este singura tradiţie a etnicilor ucraineni motiv pentru care vom reveni în vară pentru a realiza un reportaj mai amplu despre trecutul şi prezentul modului de viaţă al ucrainenilor aşezaţi de vreo două secole între apa Molniţei şi a cea râului Siret.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei
Bancul zilei: Adevărata soacră
Reţeta zilei: Iahnie de fasole (de post)
Egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani, adoptată tacit de senatori
Lumea lu' Rotundu: Cultură sau afacere?
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 4.04.2014
Eva Braun, soţia lui Hitler, avea origini evreieşti
Liviu Dragnea: Vrem să generam o discuţie serioasă cu ANI, privind incompatibilitatea unor primari
Bulgaria scoate South Stream de sub incidenţa legislaţiei UE, prin schimbarea statutului conductei
Rusia somează Letonia să amelioreze "fără întârziere" situaţia minorităţii ruse
Prognoza meteo: Cum va fi vremea luni şi marţi
Crin Antonescu: Socialismul românesc e al dracului de milos
le e milă de Ponta şi Sârbu şi nu de familiile care nu au mâncare
Zaher Iskandarani, dat in urmărire naţională după ce a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare
Anchetă asupra unei evaziuni fiscale de proporţii a băncilor germane
Victor Ponta s-a întâlnit cu preşedintele israelian Shimon Peres la Ierusalim
în cursul unei vizite semiprivate
Ucraina: Manifestanţi pro-ruşi au pătruns în sediul administraţiei din Donetsk
Alune americane
Loto România: Numerele câştigătoare de la tragerea din 6.04.2014
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog