Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Anunţuri
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11601
De la 07 Ianuarie 2003
123232669
pnl

Botoşani: Solidaritate infracţională între primarul liberal Oloeru şi deputatul liberal Şoptică

  • Ioan Rotundu
  • 5 October 2016, 23:00
De cel puţin patru ani încoace în Jurnalul au fost făcute dezvăluiri despre modul infracţional în care deputatul liberal Costel Şoptică derulează afaceri prin firmele sale, eludând plata obligaţiilor fiscale către stat prin declararea acestora în insolvenţă. Iată că a venit şi vremea când în spaţiul public a fost prezentat referatul de cercetare penală întocmit de poliţiştii judiciari din cadrul IJP Botoşani prin care deputatul Costel Şoptică, soţia sa Liliana Şoptică şi primarul comunei Ştiubieni liberalul Sebastian Merticariu sunt propuşi pentru a fi trimişi în judecată pentru comiterea mai multor fapte penale.
Modul de lucru al liberalului Şoptică era să măsluiască licitaţiile publice cu organizatorul, în general primării din judeţ, iar după semnarea contractului de execuţie să emită factura fiscală pentru a încasa banii fără a executa lucrările mai întâi. S-a mers până acolo că Primăria Ştiubieni i-a restituit şi garanţia de lucrare depusă înainte de executarea lucrărilor.
Aceeaşi metodă de fraudare a banilor publici a aplicat-o deputatul liberal şi cu Primăria Flămânzi, având în primarul liberal Dan Oloeru un bun partener de afaceri de sifonare a banilor publici.
În ediţia Jurnalului din 30 septembrie a.c. s-a publicat articolul intitulat „O nouă ţeapă dată de deputatul liberal Costel Şoptic㔠prin care arătam cum a fost păgubită Primăria Flămânzi cu suma de peste 150 mii lei de către firma TOP DESIGN SRL Botoşani controlată de acesta.
Se arăta în acest articol cum primarul Oloeru, descoperit de către reprezentantul Agenţiei de Dezvoltare Rurală Nord-Est Piatra Neamţ că a efectuat plăţi fără ca lucrările să fie executate, încercând astfel să fraudeze fondurile guvernamentale. Pentru că lucrările au fost plătite din bugetul Primăriei urmând a fi decontate de AD R, iar Agenţia a refuzat decontarea, primarul s-a aflat în situaţia de a fi păgubit bugetul local cu suma de 154.194,12 lei.
Ca să-şi acopere ilegalitatea comisă, Oloeru a cerut secretarului Primăriei, Mariana Miuleascu, să întocmească un referat prin care să-i ceară iniţierea unui proiect de hotărâre care să-l aprobe consilierii locali pentru a angaja un avocat plătit care să recupereze suma de la firma lui Şoptică. Se mai spunea în acel articol că în CL proiectul a fost refuzat la aprobare, ceea ce nu corespunde realităţii.
Profitând de majoritatea din CL, primarul Oloeru, în şedinţa extraordinară din 28.07.2016 a obţinut aprobarea consilierilor să angajeze un avocat, comiţând astfel o nouă pagubă în bugetul local la nivelul sumei cu care va fi plătit avocatul.
Pentru a nu fi făcut părtaş la afacerile ilegale şi abuzive ale primarului, consilierul local PDSD Constantin Pitorac i-a cerut acestuia o copie de pe actual de control întocmit de către delegatul ADR Piatra Neamţ ca să vadă care este realitatea. În loc să-i elibereze copia documentului solicitat, prin adresa nr. 19102/29.09.2016 îi răspunde c㠄Toate lucrările aferente Proiectului „Reabilitarea, extinderea şi diversificarea funcţională a spaţiului didactic aparţinând Grupului Şcolar - Nicolae Bălcescu – din oraşul Flămânzi, ca premisă a creşterii calităţii actului educaţional” care au fost achitate au fost şi executate.”
Primarul a minţit. Dacă ar fi fost aşa cum susţine, ar fi pus la dispoziţia lui Pitorac actul întocmit de delegatul ADR Piatra Neamţ fără a avea vreo reţinere. Apoi, n-ar mai fi cerut consilierilor locali să-i aprobe angajarea unui avocat cu plată. Refuzul nejustificat al primarului Oloeru de a-i elibera lui Pitorac o copie de pe actual în cauză l-a pus pe acesta în situaţia de a chema în judecată Primăria Flămânzi pentru nerespectarea prevederilor Legii 544/2001 privind accesul la informaţiile de interes public.
„Am convingerea că primarul Oloeru a comis o serie de ilegalităţi pe care caută să le acopere pe seama noastă, a consilierilor locali, Nu vreau să fiu părtaş şi responsabil la afacerile sale, motiv pentru care vreau să aflu care este adevărul cu constatările delegatului ARD. Voi obţine documentele solicitate prin instanţa de judecată, dar le voi obţine” – a declarat consilierul local PSD Constantin Pitorac (foto).
Poate că procurorii de la DNA Suceava vor extinde cercetările din dosarul deja existent cu Costel Şoptică suspect şi asupra celor consumate la Primăria Flămânzi, la primăria Văculeşti şi Suharău.
Prins cu banii publici băgaţi în buzunarul firmelor sale pe căi nelegale, liberalul Costel Şoptică are tupeul de a cere botoşănenilor votul pentru încă un mandat de parlamentar. Tupeu de politician ticăloşit izvorât din nevoia de a obţine imunitate parlamentară ca să nu răspundă pentru faptele sale reprobabile

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Deputatul liberal evazionist fiscal Costel Şoptică este cercetat penal
Alături de soţia sa şi primarul comunei Ştiubieni
Bancul zilei: Judecată în stil românesc
Horoscopul zilei de 6.10.2016
Sebastian Ghita ii transmite Laurei Codruta Kovesi:
Sa se obisnuiasca cu ideea ca daca intri in tarate, te mananca porcii
Laura Codruta Kovesi: Atacurile din ultima vreme, campanii platite cu bani multi de hartuire si decredibilizare a DNA
Vladimir Putin, discurs in fata Dumei, unde nu mai exista niciun opozant:
Trebuie sa realizam dreptul suprem istoric al Rusiei de a fi o tara puternica
Elena Udrea va candida ca independent la alegerile parlamentare:
Nu m-am consultat cu fostul presedinte, drumurile noastre se despart
Cum se defineste ideologic USR-ul lui Nicusor Dan prin programul politic
Kovesi, Mircea Dumitru, Vlad Voiculescu. Cum se explica atacurile la adresa reformistilor si de ce nu dau rezultate
Nume surprinzatoare in topul donatorilor la partid.
Cele mai darnice persoane fizice si juridice
Un drept la replică sugerat cu multă curtoazie
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog