Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2364
De la 07 Ianuarie 2003
122888013

Botoşani: Sorin Gânga, proaspătul baron de Văculeşti

  • Ioan Rotundu
  • 31 August 2014, 23:00
Până în anul 2008, comuna Văculeşti rămăsese anchilozată la nivelul socialismului anului 1989. Comuna care a dat în regimul comunist numărul doi al PCR dup[ Nicolae Ceauşescu, respectiv pe Emil Bobu, n-a reuşit ca după decembrie al anului 1989 să păşească pe drumul democraţiei europene. Obişnuiţi să aibă stăpân, cineva care să le spună ce au de făcut, ei fiind incapabili să gândească şi să acţioneze individual şi în raport de interesele proprii ale familiei, sătenii l-au păstrat primar pe Corneliu Tudoruţă (foto 1) şi după 1989.
Numai că Tudoruţă, obişnuit să rezolve problemele comunei sunând la judeţeana de partid, s-a trezit că telefonul de pe biroul său, unul cu coarbă, nu mai sună şi nimeni nu-i mai dă dispoziţii. A tot sunat la judeţeana PSD, partidul care l-a pus primar, dar de aici s-a răspuns să se descurce singur. Aşa că omul s-a decis că-i mai bine să aplice principiul comunist „Timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim!”. A stat pe scaunul de primar până în 2008, fără a schimba cu ceva faţa comunei. Sătenii erau mulţumiţi că primarul nu-i deranjează iar primarul era mulţumit că primeşte leafa fără să-l întrebe cineva pentru ce o primeşte.
În anul 2008 vântul schimbării a adiat şi prin Văculeşti. Cei plecaţi la cules de căpşuni prin Spania sau femeile la şters la cur bogaţii Italiei au descoperit că primarul este în slujba lor şi nu ei în cea a primarului. Întorşi acasă au deschis ochii şi celor din apropiere, aşa că în urma alegerilor din 2008, primarul Tudoruţă, mucegăit în scaun, a fost trimis acasă şi înlocuit cu democrat-liberalul Iulian Vlas.
Noul primar şi-a suflecat mânecile şi s-a pus pe treabă. Multe s-au schimbat în comuna Văculeşti în numai patru ani. O primărie nouă a răsărit lângă cea veche, o clădire gârbovită ca o babă comunistă iar în prima parte a anului 2012 a obţinut şi aprobarea unui proiect care să permită asfaltarea uliţei principale a satului.
Dar au venit alegerile din iunie 2012, iar sub uriaşa presiune a propagandei USL şi a cozilor de topor ale lui Voiculescu de la Antena 3, oamenii l-au schimbat pe primarul care i-a scos din încremenirea regimului comunist şi au adus în locul său un nepot de-al comuniştilor, social-democratul Sorin Gânga (foto 2). Pădurar, adică stăpân peste pădurea statului, omul a confundat primăria cu pădurea. Însă ce a învăţat foarte repede a fost să blocheze tot ce a iniţiat fostul primar Vlas şi să încerce să şteargă din memoria colectivă realizările acestuia.
În ajutor i-a venit şi Corneliu Tudoruţă, om cu experienţă în a apăra cauza partidului. Tudoruţă s-a instalat în scaunul de vice primar şi unindu-şi forţele cu cele ale primarului s-au pus pe boicotat tot ce a întreprins Vlas. Printre investiţiile boicotate s-a numărat clădirea cea nouă a primăriei, care după doi ani şi jumătate de mandat Gânga arată la fel ca în iunie 2012 când Gânga a fost ales primar.
Proiectul aprobat în perioada lui Vlas de a se asfalta strada principală a fost blocat şi el. Gânga vroia să treacă o perioadă de timp ca sătenii să uite că proiectul aparţine lui Vlas. În vara acestui an s-a trecut la asfaltarea uliţei, primarul Gânga înfoindu-se ca un curcan în faţa sătenilor că el le-a adus asfaltul la poartă. Numai că mintea sa de pădurar nu i-a permis să priceapă că proiectul finanţat din bani europeni are şi o componentă de finanţare din banii primăriei. Respectiv podeţele de acces în şi din curtea oamenilor au rămas să fie finanţate din banii primăriei.
În momentul de faţă, după asfaltare, acostamentul uliţei s-a ridicat şi la peste un metru faţă de nivelul curţilor oamenilor. Pur şi simpli zeci de săteni s-au trezit peste noapte că nu mai pot intra şi ieşi din curte nici cu piciorul darămite cu faetonul sau maşina. Supraînălţarea uliţei prin aducerea de pământ, la care s-a adăugat grosimea stratului de pietriş şi asfalt a creat în faţa porţilor oamenilor un zid imposibil de netrecut. De aici a izbucnit un un scandal întreg. Prins descoperit în a oferi explicaţii, primarul s-a ascuns pur şi simplu de furia oamenilor.
Peste zece cetăţeni m-au contactat şi m-au rugat să vin cu Lumea lu’ Rotundu la Văculeşti. M-am dus miercuri, 27 august, şi am filmat drama pe care o trăiesc aceşti oameni. Consilierii locali Viorel Damache şi Radu Amarghioalei mi-au fost ghizi în a mă conduce la gospodăriile cele mai năpăstuite. Oameni în vârstă mi s-au plâns că de moare unul dintre ei nu au pe unde scoate sicriul în stradă. Nu pot ieşi să ia o găleată de apă din fântână pentru că nu pot escalada zidul din faţa porţii.
Mai mult, constructorul a înălţat uliţa cărând un pământ hleios care s-a infiltrat în apa fântânilor de pe marginea drumului. Zeci de fântâni au acum o apă galbenă, mâloasă, imposibil de băut. Când oamenii s-au plâns lucrătorilor de la Tehnic Asist că le-a mâlit apa din fântâni aceştia i-au luat peste picior. Cât despre primarul Gânga, după ce a văzut că a făcut-o de oaie, acum încearcă să dea vina pe fostul primar Vlas. Numai că oamenii nu mai sunt aşa de încuiaţi ca până acum şase ani şi şi-au dat seama că principalul vinovat este actualul primar.
Am vrut să stau de vorbă cu primarul Sorin Gânga. Dacă, cu o zi înainte, încă poza în baron local prin primărie, în ziua filmării noastre a dispărut fără urmă. La Primărie secretarul Cristian Martin ne-a spus că ar fi în concediu şi a refuzat dialogul cu noi pe motiv că nu are aprobare. Îl informez de secretarul Martin, jurist de profesie, că el nu este subordonatul primarului şi nici a Consiliului local. El se supune legii şi se află în slujba comunităţii faţă de care are obligaţia să ofere orice relaţii i se solicită, fără a cerea aprobarea cuiva. Secretarul este apolitic şi nu are nevoie de aprobare de la PSD ca să dialogheze cu presa.
Revenind la primarul Gânga, doi săteni aflaţi prin spatele clădirii vechi a primăriei ne-au spus că primarul ar fi plecat într-o excursie. Vineri, 28 august, am reveni în comuna Văculeşti. Am reuşit să-l contactăm pe fostul Primar Vlas care şi-a exprimat propriul punct de vedere. De la el am aflat că viceprimarul Tudoruţă a fost descoperit de către Curtea de Conturi că a încasat leafa de viceprimar dar şi pensia de persoană bolnavă, deşi nu avea acest drept. Când a aflat că trebuie să restituie vreo 30 mii lei, pensia încasată nelegal, Tudoruţă s-a îmbolnăvit brusc şi s-a internat prin spital. Este ciudat faptul că toţi social-democraţii prinşi cu mâna în banul public, implicaţi în acte de corupţie, deveniţi incompatibili se îmbolnăvesc brusc şi grav.
Vineri, primarul Gânga avea convocată o şedinţă de consiliu local. Socoteala noastră era că-l vom aştepta să vină la şedinţă şi astfel îl vom putea contacta. A contramandat şedinţa, dovedindu-se mai şiret ca noi. Până când primarul Gânga se va trezi la realitate, adică va descoperi că a fi primar nu-i totuna cu a fi pădurar, zeci de familii se vor chinui să iasă şi să intre în propria curte. Dacă mergând pe jos problema se poate rezolva cu o scară provizorie, cu maşina şi faetonul este imposibil de a mai intra şi ieşi din curte sau garajul aflat la stradă.
Cât de cutremurătoare este drama trăită de o parte dintre săteni veţi putea constata şi singuri urmărind reportajul filmat care va fi difuzat pe Tele’M Botoşani sâmbătă, 31 august. În ce-l priveşte pe primarul Sorin Gânga, sătenii îl consideră deja un baron local, semn că în cei doi ani şi jumătate de mandat omul a ştiut să se chivernisească. Dovada că statutul său de baron este respectat ne-o oferă şi lucrătorii de la Tehnic Asist care pentru uliţa ce duce din strada principală la vila primarului au realizat o mândreţe de podeţ şi au egalizat cota de înălţime, aşa că primarul este singurul sătean care poate intra şi ieşti din uliţa principală pe un traseu neted ca-n palmă.
Ioan Rotyundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Fără principii, fără moravuri
Ioan Rotundu
Prognoza meteo pentru luni si marti
Vladimir Putin vorbeste in premiera de crearea unui stat in estul Ucrainei
Bancul zilei de luni
Horoscopul zilei de luni
UE pregateste noi sanctiuni si a oferit Rusiei
Iavorenciuc, viitor viceprimar ACL
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog