Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1329
De la 07 Ianuarie 2003
123275490
pnl

Botoşani: Teroriştii din Izvoare

  • Ioan Rotundu
  • 9 September 2014, 23:00
Despre modul în care puţinele familii de bătrâni care mai locuiesc în satul Izvoare din comuna Suharău s-a mai scris în Jurnalul. Revenim cu mai multe informaţii, mai ales că reportajul filmat şi intitulat „Teroriştii din Izvoare” a fost predat postului de televiziune Tele’M pentru difuzarea în cadrul emisiunii Lumea lu’ Rotundu de sâmbătă, 13 septembrie, ora 19.00.
Situaţia bătrânilor din Izvoare este mult mai gravă decât credeam şi bieţii de ei n-au vreo şansă ca bruma de avere de pe lângă casă şi viaţa lor să le fie în siguranţă. De ani de zile familia Grigore, formată din Ilie Grigore tată, Filareta Grigore mamă şi un fecior de vreo 40 de ani înfruptă pe ferit mai pe faţă din produsele agricole de pe câmp ale bătrânilor dar şi din ce au pe lângă casă. În special le dijmuiesc păsările din coteţ. De exemplu, Lidia Paşalău (foto 2) ne-a explicat că în fiecare an cei din familia Grigore îi fură păsările din poiată, şi nu una două, chiar şi 20 odată.
Cum s-a mai scris, duminică 31 august, în plină zi, Filareta Grigore a fost prinsă de Oltiţa Tătaru (foto 1)pe grădina de legume îndesând într-un sac gogoşari şi ardei. La vederea Oltiţei, Filareta, însoţită de un bărbat, posibil soţul ei, a luat-o la fugă. Oltiţa după ea şi a ajuns-o la trecerea unui râu. Prinsă asupra faptului, Filareta a abandonat sacul şi ulterior a spus sătenilor că în sac erau pălării de floarea soarelui.
Poliţistul din comună, agentul şef Gheorghe Aungurencei, a ridicat sacul drept probă şi a deschis o cercetare. Numai că familia Grigore nu pare să se fi speriat de poliţist de vreme ce în prezenţa acestuia i-a ameninţat pe cei din familia Tătaru că le va omorî copilul şi le va da foc la casă. Copilul nu l-au omorât, dar foc la casă i-au dat chiar în acea zi de duminică, 31 august.
Din dialogul cu puţinii bătrâni cu care am stat de vorbă, pentru că marea lor majoritate se tem să spună că sunt furaţi de către cei din familia Grigore de teama represaliilor, am tras concluzia că între familia Grigore şi poliţistul Aungurencei relaţiile sunt mult prea amicale decât relaţia poliţist – hoţ.
Cum întreg satul este terorizat de ani de zile şi nu s-au luat nici un fel de măsuri ferme cu cei din familia Grigore, l-am contactat pe primarul Marcel Chelaru (foto 3) pentru a-l întreba cum vede rezolvarea problemei. N-o vede în nici un fel dar în schimb l-a apărat pe poliţist, semn că are o bună colaborare cu acesta. Mi se pare firesc să fie aşa, de vreme ce primarul este social-democrat iar poliţistul agentul electoral al PSD. Primarul a recunoscut că familia Grigore are de plătit către primărie amenzi în valoare de câteva sute de milioane de lei. Numai Ilie Grigore, care este şi şofer de TIR, are de plătit amenzi de peste o sută milioane lei vechi.
Mai este conştient primarul că nu are cum încasa aceste amenzi pentru că nici unul din familia Grigore nu are venituri financiare cum ar fi pensie sau salariu. A cerut instanţei de judecată să transforme amenzile în ore de muncă în folosul comunităţii. În satul Izvoare, un sat cu câteva zeci de familii de bătrâni, teama de membrii familiei Grigore este adânc înrădăcinată. Iar autorităţile locale nu le asigură nici o protecţie, altele fiind priorităţile de pe agenda lor de lucru.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Şifonierul vorbitor
Furaje incediate din joacă
Horoscopul zilei
Coruptia la nivel inalt poate genera situatii ca in Ucraina
Liviu Dragnea a prezentat 7 motive impotriva suspendarii lui Traian Basescu
Proiectul de lege privind amnistia fiscala pentru bugetari a fost adoptat de Camera Deputatilor
Separatistii afirma ca nu au arme capabile sa doboare zborul MH17
Un diamant de 232 de carate, descoperit in apropiere de Pretoria
David Cameron ii implora pe scotieni sa nu destrame Regatul Unit
Gigantul petrolier rus Rosneft incepe sa simta efectul sanctiunilor Occidentului
Victor Ponta: Suspendarea presedintelui presupune niste implicatii interne si internationale, PSD nu a luat inca o decizie politica
Teatrul „Vasilache” nu va fi retrocedat evreilor, aşa cum au solicitat aceştia
clădirea instituţiei de cultură rămâne în gestiunea domeniului public
Se pregătesc încă cinci primari să se mute în casa PSD
Amenzi după cele două zile de sărbători
Peste o mie de credincioşi s-au adunat ieri la Sihăstria Voronei
Ticălosul
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog