De asemenea, Autoritatea Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentară a informat Ministerul Sănătăţii că a retras de urgenţă de la vânzare loturile contaminate (90572 A - termen de valabilitate 24.04.2009 şi 90572 C - termen de valabilitate 02.05.2009). În consecinţă, Ministerul Sănătăţii a dispus tuturor direcţiilor de sănătate publică să ia măsuri astfel încât populaţia să fie informată despre posibilitatea îmbolnăvirii cu Listeria monocytogenes şi despre comportamentul potrivit în această situaţie.
„Cei care au consumat, în ultima lună, acest tip de brânză şi care prezintă simptome precum febră sau febră asociată cu cefalee, să se adreseze specialiştilor în boli infecţioase. Trebuie acordată o atenţie deosebită gravidelor, persoanelor vârstnice şi celor care au boli ce scad imunitatea”, se arată în comunicatul transmis autorităţilor sanitare locale de Ministerul Sănătăţii.
Autorităţile au recomandat celor care au consumat deja acest produs să consulte de urgenţă un medic. Afecţiunea se transmite de obicei la oameni prin produse alimentare contaminate, lapte insuficient pasteurizat sau brânză. În unele cazuri, germenul a fost transmis prin contact direct cu alte persoane infectate sau animale.
Perioada de incubaţie a bacilului Listeria este de opt săptămâni. Listerioza afectează cel mai des nou-născuţii, persoanele în vârstă, femeile însărcinate şi persoanele cu un sistem imunitar scăzut. Diagnosticarea promptă şi tratamentul bolii sunt necesare, pentru a evita apariţia unor complicaţii severe ale bolii. „Perioada de incubaţie a bolii variază între 3 şi 70 de zile, cel mai adesea înregistrându-se debutul bolii după 21 de zile de la consum”, se mai arată în comunicatul ministerului. Potrivit avertizărilor Comisiei Europene, brânza contaminată ar fi ajuns în magazinele din România dar şi din Franţa, Malta şi Olanda. (Doina Marcu)