Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7943
De la 07 Ianuarie 2003
122868010

Buletin BNR: Cursul de schimb reflecta ingrijorarea crescuta a investitorilor

  • financiari legata de conduita politicii fiscale si de accentuarea trendului de crestere a deficitului balantei comerciale si a celui de cont curent
  • 28 November 2017, 23:00
"Cursul de schimb leu/euro s-a reinscris la inceputul lunii august pe o traiectorie crescatoare relativ accentuata, reflectand deteriorarea apetitului global pentru risc si, mai apoi, ingrijorarea crescuta a investitorilor financiari legata de conduita politicii fiscale, dar si de accentuarea trendului de crestere a deficitului balantei comerciale si a celui al contului curent (s.m.DP). Pe ansamblul lunii, leul a consemnat o depreciere de 0,4% fata de euro; totodata, forintul s-a depreciat cu 1,3% fata de moneda unica europeana, iar zlotul, cu 0,1%. In schimb, coroana ceha s-a apreciat cu 0,1%, se arata in buletinul lunar publicat marti de catre Banca Centrala.
Ca mai arata buletinul publicat de bancherii centrali:
Ascensiunea randamentelor pe piata monetara (celebrul Robor-n.n.) s-a produs in conditiile restrangerii ample a excedentului structural de lichiditate, sub actiunea simultana a principalilor factori autonomi ai lichiditatii, importanta fiind modificarea "pattern"-ului evolutiei soldului contului in lei al Trezoreriei si al operatiunilor nerezidentilor pe piata financiara locala. Acest context a condus la aparitia unor deficite zilnice de rezerve in debutul perioadei de constituire a RMO 24 septembrie - 23 octombrie, conditii in care BNR a reluat, dupa o pauza de aproape 2 ani, operatiunile repo 1W destinate furnizarii de lichiditate.
Influenta modificarii caracterului curent/anticipat al conditiilor lichiditatii de pe piata monetara a fost receptata si de cotatiile pe termen mai lung ROBOR 3M-12M. Acestea si-au accentuat spre finele lunii septembrie tendinta ascendenta amorsata in august ca urmare a consolidarii anticipatiilor institutiilor de credit privind ajustarea in perspectiva apropiata a conduitei politicii monetare a BNR, in linie cu asteptarile inflationiste in crestere, dar si cu semnalele transmise de banca centrala, inclusiv prin revizuirea prognozei de inflatie, si cu evolutiile de pe piata financiara internationala.
Pe acest fond, cotatiile zilnice ROBOR au tins la randul lor sa se apropie de rata dobanzii de politica monetara; mediile lor lunare s-au majorat cu pana la 0,17 puncte procentuale fata de luna anterioara, ajungand la 1,06% in cazul maturitatii de 3 luni, respectiv 1,22% si 1,39% in cazul maturitatilor de 6 luni, respectiv 12 luni.
Cursul de schimb leu/euro si-a continuat in primele zile ale lunii miscarea ascendenta, pentru ca apoi sa se cvasistabilizeze in proximitatea nivelului maxim al ultimilor 5 ani, inclusiv in conditiile in care consolidarea asteptarilor investitorilor privind initierea in scurt timp a procesului de normalizare a bilantului Fed, precum si efectuarea unei noi majorari a ratei dobanzii in luna decembrie au redus atractivitatea plasamentelor pe pietele financiare emergente. Influentele au fost receptate si de majoritatea monedelor din regiune, care si-au prelungit sau si-au reluat in ultima luna a trimestrului III deprecierea fata de euro.
Ratele medii ale dobanzilor practicate de institutiile de credit in relatia cu clientii nebancari au consemnat ajustari ascendente in perioada analizata. Astfel, rata medie a dobanzii la creditele noi s-a majorat pe segmentul societatilor nefinanciare cu 0,13 puncte procentuale, la 3,91%, sub influenta cresterii consemnate atat de rata dobanzii la creditele noi de valoare mica (sub echivalentul a 1 milioane euro), cat si de greutatea relativa a acestor imprumuturi. Pe segmentul populatiei, ea a urcat cu 0,18 puncte procentuale, la 6,81%, exclusiv datorita majorarii ratei dobanzii la creditele noi pentru locuinte.
Randamentul mediu al depozitelor noi la termen a crescut cu 0,12 puncte procentuale in cazul societatilor nefinanciare (la 0,52%), ramanand totusi aproape nemodificat in cel al gospodariilor populatiei (0,74 la suta).
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Compliment neinspirat
Horoscopul zilei de 28.11.2017
Deficitul bugetului consolidat coboara la 0, 79 % din PIB,
insa ramane de 5 ori mai mare decat anul trecut
Legea pe care o va respecta doar cine vrea Guvernul
Mitingul de sustinere a PSD, anuntat pe 9 decembrie la Craiova,
va avea loc in ziua in care se sarbatoreste Ziua Internationala Anticoruptie
SRI solicita membrilor Comisiei parlamentare de control "sa nu implice Serviciul in niciun fel de joc politic"
Departamentul de Stat al SUA indeamna Parlamentul sa renunte la modificarea legilor justitiei,
care "afecteaza lupta anticoruptie si independenta judiciara"
Legile justitiei pe repede inainte:
Modificarile la Statutul judecatorilor si procurorilor ar putea fi adoptate miercuri de plenul Camerei Deputatilor. Senatul este camera decizionala
Serban Nicolae (PSD) despre comunicatul oficial al Departamentului de Stat al SUA:
Nu este asumat, nu apare foarte clar daca e pozitie a SUA. Asemenea pozitii duc la exacerbarea sentimentelor anti-americane in Romania
Comisia Europeana continua sa urmareasca indeaproape dezbaterea din Parlamentul Romaniei
privind legile justitiei (purtator de cuvant al CE)
Reactia dura a lui Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu la comunicatul Departamentului de Stat al SUA:
"Am luat act cu neplacuta surprindere. Declaratia nu pare să fie rezultatul unei analize echilibrate"
Parlamentarii penali fac legi, interlopul Rotaru dă lecţii de economie
Ioan Rotundu
Mare bal mare cu ministrul Daea, cel deştept ca oaia
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog