Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10626
De la 07 Ianuarie 2003
122582565

Bulgarii şi ruşii au semnat acordul privind South Stream

  • şeful Gazprom: Bulgaria e la adăpost faţă de concurenţa României în acest proiect
  • 14 November 2010, 23:00
Bulgaria nu mai poate fi inlocuita de Romania in calitate de centru european al conductei de transport South Stream, a declarat directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, citat de Novinite. Declaratia a fost facuta in contextul in care Miller si Maya Hristova, director al companiei Bulgarian Energy Holding (BEH), au semnat sambata seara, la Sofia, acordul de infiintare a intreprinderii comune care va proiecta, construi si coordona segmentul bulgar al conductei.
Seful Gazprom a tinut sa inlature si temerile potrivit carora, din cauza ca Executivul lui Boiko Borisov a cerut participarea Rusiei la cateva proiecte energetice comune, Moscova ar putea sa aleaga Romania ca locul din care conducta South Stream va ajunge atat in sudul, cat si in centrul Europei. "Nu avem niciun fel de contract semnat cu Romania", a mentionat seful Gazprom, adaugand ca gigantul rus poarta discutii cu oficiali romani pentru a explora posibilitatea ca Romania sa se alature mai tarziu proiectului South Stream in calitate de tara consumatoare, nu de stat de tranzit.
Novinite reaminteste ca, dupa ce Guvenul de la Sofia a parut ca nu e de acord cu cererile Rusiei legate de South Stream, Moscova a initiat contacte cu Romania legate de acest proiect. Aderarea Serbiei si chiar a Macedoniei la conducta de transport a creat insa posibilitatea ca South Stream sa ocoleasca Bulgaria. Unii analisti sunt de parere ca, speriat de perspectiva ca Bulgaria sa nu fie inclusa in proiectul rusesc, Guvernul Borisov a devenit mai cooperant si a decis sa se alature South Stream. In plus, comentatorii sustin ca Rusia va lucra mai usor cu Bulgaria, in conditiile in care Moscova si Bucurestiul au neintelegeri legate de Republica Moldova.
Acord cu trecut zbuciumat si viitor incert
Vremia novostei a scris recent ca semnarea documentului intervine la trei ani dupa ce Rusia si Bulgaria si-au depus semnaturile pe acordul interguvernamental. In ambele tari s-a schimbat, intre timp, guvernul, dar la Sofia a venit la putere liderul partidului de centru-dreapta, Boiko Borisov, care a inghetat imediat toate proiectele energetice cu Moscova, lansate de socialisti (South Stream, centrala nucleara Belene, oleoductul Burgas-Alexandropolis).
Partea rusa s-a straduit sa determine Bulgaria sa se razgandeasca, a amenintat ca va da Bulgaria in judecata (in contractul Belene) si ca va modifica traseul gazoductului South Stream (cu plasarea conductei principale pe teritoriul Romaniei), iar in vara a acceptat o mica reducere de pret pentru Bulgaria (aproape 10-15 dolari pentru fiecare 1000 mc), dar fara ca vreun progres major sa fie constatat.
Mai mult, la intalnirea neoficiala de ziua sa de nastere, Putin s-a plans premierului italian, Silvio Berlusconi, care a promis ca „va lucra pe cai diplomatice cu Boiko Borisov, pentru ca acesta sa inceteze a mai pune bete in roate proiectului South Stream". Nu se stie daca Berlusconi s-a tinut de cuvant, dar ulterioara vizita la Sofia a sefului Ggazprom, Aleksei Miller, a fost cat se poate de fructuoasa. El a declarat ca Bulgaria este de acord sa grabeasca lucrurile, infiintand intreprinderea comuna in noiembrie, adica mai devreme cu trei luni fata de graficul initial.
Cu toate acestea, alianta aceasta fortata nu va avea o viata usoara. Riscul ca totul sa se incheie cu un divort rasunator sau ca lucrurile vor fi taraganate de tot felul de elemente de sabotaj, asa cum se intampla, de altfel, intre Gazprom si ENI, este foarte mare. Prea puternica este dorinta Bruxellesului de a construi Nabucco, unde Sofia participa in egala masura.
In plus, fara binecuvantarea autoritatilor europene, noua conducta va avea probleme de ordin legislativ. Astfel, daca proiectul nu va obtine statut privilegiat (TEN) sau de proiect „care reprezinta interes pentru Europa”, el va intra sub incidenta pachetului trei de reglementare energetica. Ceea ce inseamna ca Gazprom si partea bulgara vor pierde dreptul de gestionare a conductei, iar un operator independent va trebui sa asigure accesul liber la capacitatile de transport. In aceste conditii, scrie VN, nu va exista nici un South Stream. Asemenea riscuri nu-si poate asuma nici macar Gazprom.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Fotbal în avion
O guvernare PNL-PDL nu e posibilă, cel puţin până în 2012
Băsescu riscă suspendarea dacă promulga Legea educaţiei în forma asumată de Guvern
Criza în România este la început
Arieratele sunt poate una dintre cauzele pentru care avem recesiune si inflaţie
sunt mai grave decât deficiţele
Un presupus OZN, filmat deasupra României
Germania sprijină aderarea României la Spaţiul Schengen
Refacerea Alianţei D.A. este doar o problemă de timp
până se calmează Crin Antonescu
Sorin Oancea ar urma să părăsească trustul Intact
Radu Moraru ar putea pleca la de la B1 la RCS&RDS
Un submarin chinez a lansat racheta observată luni in California
Mercedes nu a investit în România din cauza lipsei unei infrastructuri rutiere dezvoltate
Două drapele tricolor uriaşe au fost arborate pe Arcul de Triumf din Chisinau
Zvastica nemţească este românească
Ioan Rotundu
Eveniment intelectual de vârf la Primăria Săveni
Dezmăţ credincios în numele lui Dumnezeu
Senatorul Liviu Câmpanu l-a ironizat pe prefectul Cristian Roman
Fluturaşi aruncaţi prin oraş
de Ziua Combaterii Violenţei Împotriva Femeii
„Haideţi să jucăm şah, prieteni!”
Victor Mihalachi recompensat chiar de IPS Teofan
Profesorii botoşăneni vor putea preda în şcolile britanice
Medicii de familie vor avea plafon la prescripţia de medicamente
Profesorii vor să obţină respectul elevilor, chiar şi cu de-a sila
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog