Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3747
De la 07 Ianuarie 2003
123147742
pnl

Bursele europene, în degringoladă: -5% la Paris, -3% la Londra

  • 5 September 2011, 23:00
Bancile europene si-au reluat luni degringolada pe burse, afectate de incertitudinile legate de situatia din Grecia, Italia si Statele Unite, in conditiile in care toate marile burse europene evolueaza pe rosu, relateaza AFP.
Evolutia burselor, la jumatatea zilei de tranzactionare:
Bursa din Paris pierdea aproape 5%, sub pragul de 3.000 de puncte. Bursa din Londra evolua pe rosu, scazand cu peste 3% la mijlocul zilei. In jurul orei 13,45 GMT, indicele Footsie-100 al principalelor valori de pe piata londoneza pierdea 161,89 puncte, respectiv 3,06% in raport cu inchiderea de vineri, la 5.129,97 puncte.
Royal Bank of Scotland pierdea peste 11%.
Si Bursa din Milano evolua pe rosu, cazand cu peste 5%.
Dupa cele zece zile de cosmar de la jumatatea lunii august, titlurile bancare au antrenat din nou caderea indicilor bursieri europeni. La ora 13,00, Societe Generale pierdea 7,38%, Deutsche Bank 6,04%, iar italienii de la Intesa Sanpaolo 7,05%.
Fara a putea indica un eveniment exact, analistii vorbesc despre anticipatul derapaj al deficitului grecesc, aplicarea planului de austeritate italian, cifrele negative ale somajului din SUA sau actiunile din Statele Unite impotriva a 17 institutii financiare implicate in criza "subprime" (credite ipotecare de risc).
Pietele se tem ca situatia financiara a bancilor se va degrada din nou din cauza deprecierii portofoliilor de obligatiuni ale statelor fragile din Zona Euro, precum si de o puternica incetinire a economiilor SUA si UE. "Totul este legat de macroeconomie", a comentat un analist, care a adaugat ironic ca "in acest moment, valoarea adaugata a unui analist bancar a devenit aproape minima".
Miscarea de luni este cu atat mai violenta cu cat niciun indicator macroeconomic major sau vrei rezultat financiar al unei societati nu este asteptat iar pietele americane sunt inchise din cauza unei sarbatori nationale.
Un alt analist considera ca aceste miscari sunt "irationale", in conditiile in care bancile elvetiene au pierdut practic la fel de mult ca si cele franceze, desi nu detin decat foarte putine obligatiuni ale statelor fragile din Zona Euro. Volatilitatea extrema a actiunilor bancare, dintre care multe se apropiau de cele mai reduse valori istorice, ar putea continua in lipsa unei actiuni decise a guvernelor europene.
"Masurile adoptate in 21 iulie (noul plan de sustinere a Greciei) sunt o prima etapa (...) dar important acum este sa le aplice in practica", a declarat presedintele Federatiei bancare franceze (FBF), Francois Perol.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Dorinţă imposibil de împlinit
Reţeta zilei: Bou de modă
Realizare de excepţie a elevilor fizicieni botoşăneni
Funeriu se face vinovat pentru insuccesul de la Bac
Fostul cancelar german Schroeder vrea înfiinţarea Statelor Unite ale Europei
A fost creat cel mai mic motor electric din lume
format dintr-o singură moleculă
USL solicită desecretizarea contractului pentru Roşia Montana
Şcolile româneşti, tot mai atrăgătoare pentru ruşi?
Se dezmorţeşte Ţâbuleac!
Ioan Rotundu
Botoşanii au primit ambulanţe noi
Botoşani – Au pornit lucrările de reabilitare a Spitalului Judeţean
Prins cu găinile în sac
Marcu nu plânge după şefia CJ
Managerul Mimor nu mai poate de bucurie
au început lucrările de reabilitare a spitalului
Raportare on-line în Registrul unic de vaccinări
Botoşani – 150 de contestaţii la Bac
AJOFM se pregăteşte să-i preia pe căzuţii la Bac
Care criză monşer?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog