Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19289
De la 07 Ianuarie 2003
122879356

CCR: Coplata pentru servicii medicale este constituţională

  • 14 March 2012, 23:00
Coplata pentru unele servicii medicale, aplicata la pensiile mai mari de 740 de lei, este constitutionala, a decis Curtea Constitutionala, care s-a pronuntat asupra unor exceptii de neconstitutionalitate pe aceasta tema, anunta Mediafax. CCR arata ca, prin deciziile 223 si 224 pronuntate in 13 martie 2012, Curtea Constitutionala, in temeiul art.146 lit.d) din Constitutie, s-a pronuntat asupra exceptiilor de neconstitutionalitate, referitoare la dispozitiile art.259 alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
"Cu unanimitate de voturi, Curtea a constatat ca dispozitiile art.259 alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca procentul de 5,5 se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei", precizeaza sursa citata.
Decizia este definitiva si general obligatorie.
Conform alin.2 al articolului 259 din legea 95/2006, "pentru pensionari contributia datorata de acestia se aplica numai la veniturile din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit, se calculeaza pentru diferenta intre cuantumul pensiei si aceasta limita si se vireaza odata cu plata drepturilor banesti asupra carora se calculeaza de catre cei care efectueaza plata acestor drepturi".
Conform legii, de la coplata sunt scutiti copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii intre 18 ani si 26 de ani, daca sunt elevi, absolventi de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studentii, daca nu realizeaza venituri din munca.
De asemenea, sunt scutiti de la coplata bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pentru serviciile medicale aferente bolii de baza respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte resurse, precum si pensionarii cu venituri numai din pensii de pana la 740 de lei pe luna.
Ministerul Sanatatii preciza, la momentul adoptarii actului normativ in Guvern, ca de la sistemul de coplata vor fi exceptate 8.006.507 persoane. De asemenea, ministerul estima ca prin coplata se vor adauga 378 de milioane de lei anual sistemului de sanatate. Sumele incasate din coplata vor constitui venituri ale furnizorilor si vor fi utilizate pentru imbunatatirea calitatii serviciilor medicale cat si pentru achizitionarea tichetului moderator de sanatate
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Caricatura zilei
Bancul zilei: Întrebare conjugală
Punguţa cu doi bani
Necazul de la Botoşani a lui Gheorghe Sava din Spania
Rovana Plumb îi dă peste nas lui Nicolas Sarkozy
665 de milioane de euro trimişi acasă în ianuarie de românii din străinătate
Comisia Europeană s-a supărat pe Guvernul României
MRU la Antena 3
La PPDD democraţia are studii superioare
dreptul de a fi ales nu este permis celor cu liceu
Ţeparul Ţurcanu îi cere lui Flutur să joace cinstit
Codreanu şi-a ros genunchii la poarta PPDD
fostul coleg de partid, Dorin Ciuştea, l-a tratat în sictir
Botoşani: S-a deschis Terminalul Bursei Române de Mărfuri
Protecţia Consumatorului a descoperit haine pentru copii periculoase
O nouă modificare în lista medicamentelor compensate şi gratuite
Angajaţii de la Nova Apaserv nu scapă de tăierile salariale
Ministerul Educaţiei nu-i mai hărţui pe absolvenţii de la „Spiru Haret”
Cine ar trebui să plece?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog